China îmbrăţişează, precum o anacondă, statele ASEAN, Beijing-ul sprijină guvernul taliban, iar Japonia acuză China de încălcarea suveranităţii. China la zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Cea de-a 24-a Reuniune a liderilor China-ASEAN s-a desfăşurat prin intermediul unei conferinţe video.
Foto: Cea de-a 24-a Reuniune a liderilor China-ASEAN s-a desfăşurat prin intermediul unei conferinţe video.

În numărul de astăzi, vă prezentăm declaraţiile oficiale ale purtătorilor de cuvânt aiMinisterului chinez al Afacerilor Externe din perioada 27 octombrie - 1 noiembrie 2021, şi înfinal, un important material apărut în presa chineză despre dezbaterea cu privire la cooperareaeconomică şi comercială China-ASEAN.

În R.P.Chineză, Ministerul de Externe îşi exprimă poziţia faţă de anumite probleme prin conferinţe de presă, organizate aproape zilnic, în cadrul cărora, purtătorii de cuvânt răspund la întrebările diferitelor mass-media. 

Ştirea săptămânii din presa chineză este legată de cuplarea economică a Chinei şi statele din sud-estul Asiei, respectiv organizaţia ASEAN, care acoperă circa 660 milioane de oameni. Pasul este esenţial şi nu are doar valenţe economice, ci şi strategice. Analiza acestor mişcări din regiunea Pacificului va fi publicată în curând pe pagina CSSR. Deocamdată, prezentăm faptele, aşa cum se văd ele de la Beijing (poziţia oficială a Chinei).

Iată principalele subiecte dezbătute în această perioadă (SUMAR):

  • Cea de-a 24-a Reuniune a liderilor China-ASEAN.
  • Vizita oficială efectuată de ministrul chinez de externe, Wang Yi în Qatar. Şeful diplomaţiei chineze discută cu oficialii din Qatar şi cu oficiali ai  guvernul interimar afgan la Doha.
  • Liderul japonez acuză China de încălcarea suveranităţii Japoniei în regiunea Mării Chinei de Est.
  • Articol: Dezbaterea cu privire la cooperarea economică şi comercială China-ASEAN a avut loc la Haikou, provincia Hainan.

Cea de-a 24-a Reuniune a liderilor China-ASEAN

china

Foto: China şi statele ASEAN. Sursa: Geopolitical Intelligence Service.

CCTV: Pe 26 octombrie, premierul Li Keqiang a participat la cea de-a 24-a Reuniune a liderilor China-ASEAN. Ne-aţi putea oferi mai multe detalii despre această întâlnire?

Zhao Lijian: Pe 26 octombrie, premierul Li Keqiang a participat la cea de-a 24-a Reuniune a liderilor China-ASEAN, care a avut loc în format video. Acesta a subliniat că Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) a reprezentat întotdeauna o prioritate în relaţiile diplomatice ale Chinei cu ţările vecine, că partea chineză sprijină ferm construirea comunităţii ASEAN, poziţia sa centrală în structura regională şi ideea conform căreia ASEAN să joace un rol mai important în afacerile regionale şi internaţionale.

China este dispusă să considere aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor de dialog între China - ASEAN drept o oportunitate de a promova dezvoltarea constantă pe termen lung a cooperării prietenoase China-ASEAN şi de a aduce mari contribuţii la pacea, stabilitatea, dezvoltarea şi prosperitatea Asiei.

Premierul Li Keqiang a prezentat şase propuneri privind următoarea etapă a cooperării dintre China şi statele ASEAN, şi anume:

  • Construirea unei linii comune de apărare a sănătăţii. China este dispusă să sporească în continuare ajutorul de materiale necesare prevenirii epidemiei către ţările ASEAN şi propune înfiinţarea unui Centru de cooperare ştiinţific şi tehnologic în domeniul sănătăţii publice între China şi ţările ASEAN. 
  • Aprofundarea integrării economice. Pentru a promova intrarea timpurie în vigoare a Parteneriatului economic regional cuprinzător, China este dispusă să lanseze oficial studiul comun de fezabilitate al negocierilor ulterioare privind modernizarea zonei de liber schimb China-ASEAN. 
  • Promovarea unei dezvoltări favorabile incluzive. Pentru a accelera construirea unui parteneriat pentru Economia Albastră, China este pregătită să înfiinţeze instituţii specializate în ţările ASEAN şi să construiască zone demonstrative de cooperare pentru dezvoltare. 
  • Aderarea la dezvoltare bazată pe inovare. Pentru a realiza Planul de acţiune privind un parteneriat mai strâns pentru ştiinţă, tehnologie şi inovare în viitor (2021-2025), trebuie să finalizăm cât mai repede posibil Planul de acţiune privind implementarea parteneriatului China-ASEAN pentru economia digitală. 
  • Extinderea cooperării ecologice. Trebuie să implementăm Strategia de Cooperare pentru Mediu China-ASEAN şi Planul de Acţiune (2021-2025) şi să luăm măsuri comune în ceea ce priveşte schimbările climatice. Totodată, este necesară şi promovarea transformării şi modernizării industriei energetice şi a structurii economice.
  • Consolidarea fundamentului opiniei publice. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus, vom gestiona în mod treptat revenirea studenţilor din ţările ASEAN la studii în China şi vom continua să creştem capitalul pentru Fondul de cooperare China-ASEAN.

Liderii ţărilor ASEAN au apreciat progresele pozitive ce au avut loc în cadrul relaţiei dintre China şi ASEAN şi aşteaptă cu nerăbdare organizarea unei alte reuniuni, în cadrul căreia să se aniverseze cei 30 de ani care au trecut de la stabilirea relaţiilor de dialog dintre China şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est. 

Statele ASEAN sunt dispuse să continue consolidarea cooperării pragmatice cu China în diferite domenii, să pună în aplicare în mod eficient şi complet Declaraţia privind conduita părţilor în Marea Chinei de Sud, să lucreze pentru încheierea timpurie a unui „cod de conduită” în Marea Chinei de Sud, care să fie eficient şi concret şi să promoveze intrarea timpurie în vigoare a  Parteneriatului economic regional cuprinzător. 

Premierul Li Keqiang va participa, de asemenea, la cea de-a 24-a Reuniune a liderilor ţărilor ASEAN, plus China, Japonia şi Coreea de Sud şi la cel de-al 16-lea Summit din Asia de Est. Vă invităm să urmăriţi în continuare. 

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1027/c1002-32266470.html, 27 octombrie 2021.

Vizita oficială efectuată de ministrul chinez de externe, Wang Yi în Qatar. Şeful diplomaţiei chineze discută cu oficialii din Qatar şi cu oficiali ai guvernul interimar afgan la Doha.

CRI: Consilierul de stat şi ministrul afacerilor externe, Wang Yi, a vizitat recent Qatar-ul, unde s-a întâlnit cu o delegaţie a guvernului interimar al talibanilor afgani la Doha. Ne-aţi putea oferi mai multe detalii cu privire la această întâlnire?

Zhao Lijian: Pe 25 şi 26 octombrie, consilierul de stat şi ministrul afacerilor externe, Wang Yi a efectuat o vizită în Qatar, unde s-a întâlnit cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani şi a purtat un dialog cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe, Şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

china

Foto: Ministrul chinez de Externe, Wangyi împreună cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe, Şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

În cadrul întâlnirii cu oficialii din Qatar, ministrul de externe, Wang Yi a declarat că sub îndrumarea strategică a liderilor celor două ţări, relaţiile dintre China şi Qatar continuă să se dezvolte într-un mod sănătos şi stabil. China sprijină ferm Qatarul în explorarea unei căi de dezvoltare potrivită condiţiilor sale naţionale şi se opune oricărei ingerinţe în afacerile interne ale Qatarului. Partea chineză este dispusă să colaboreze cu ţara arabă pentru a dezvolta la nivel înalt iniţiativa „Centura şi Drumul”, pentru a extinde cooperarea bilaterală în diferite domenii, cât şi pentru a înregistra noi progrese în parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

Oficialii din Qatar au exprimat dorinţa de a dezvolta prietenia dintre cele două ţări, declarând că apreciază şi sprijină angajamentul Chinei faţă de democraţia cu specific chinezesc şi că se opun oricărei ingerienţe în afacerile interne ale Chinei. De asemenea, oficialii şi-au exprimat deschiderea de a colabora cu R.P.Chineză pentru o cooperare reciproc avantajoasă în cadrul „Centurii şi Drumului” şi pentru o mai bună dezvoltare a relaţiilor bilaterale. Qatar susţine „Iniţiativa de Dezvoltare Globală” propusă de China şi tratează „Iniţiativa privind cooperarea China-ţările Arabe” în domeniul securităţii datelor cu o atitudine pozitivă. 

Oficialii celor două părţi au făcut şi un schimb de opinii cu privire la sprijinul  reciproc oferit în organizarea Jocurilor de iarnă de la Beijing şi a Campionatului Mondial care va avea loc în Doha, capitala Qatarului, în 2022.

china

Foto: Wang Yi, salutându-se cu viceprim-ministrul interimar Mullah Abdul Ghani Baradar la Doha.

În timpul vizitei sale în Qatar, ministrul de externe Wang Yi s-a mai întâlnit şi cu viceprim-ministrul interimar Mullah Abdul Ghani Baradar şi cu ministrul interimar de externe Amir Khan Muttaqi de la Kabul. 

Ministrul de externe Wang Yi a declarat că, în prezent, Afganistanul se află într-un moment critic de tranziţie, iar China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională şi să promoveze principiul „deţinut de afgani şi condus de afgani” în Afganistan şi chiar să joace un rol constructiv în acest sens. Partea chineză acordă o mare importanţă crizei grave umanitare cu care se confruntă Afganistanul. China îndeamnă Statele Unite şi ţările occidentale să ridice sancţiunile impuse ţării afgane, solicitându-le să coopereze cu talibanii afgan pe o cale raţională şi pragmatică.

Partea chineză este dispusă să ofere asistenţă umanitară în limita capacităţii sale şi speră că talibanii afgani se vor delimita de toate organizaţiile teroriste precum „Mişcarea Irakului de Est” şi că vor lua măsuri mai eficiente pentru a le combate.

china

Foto: Discuţiile de la Doha purtate între oficialii chinezi şi guvernul afgan interim

Partea afgană a detaliat politicile interne şi externe ale guvernului interimar a făcut declaraţii mai pozitive cu privire la problemele care preocupă atât China, cât şi comunitatea internaţională. Guvernul afgan interim a declarat că acordă o mare importanţă preocupărilor de securitate ale Chinei, că îşi va respecta angajamentele şi că nu va permite niciodată vreunei forţe să folosească teritoriul afgan pentru a întreprinde acţiuni care ar putea pune în pericol China. 

Cele două părţi au convenit să instituie un mecanism de lucru pentru a discuta etapa viitoare a schimburilor dintre cele două ţări. 

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1027/c1002-32266470.html, 27 octombrie 2021.

Liderul japonez acuză China de încălcarea suveranităţii Japoniei în regiunea Mării Chinei de Est

china

Foto: Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei la Conferinţa de presă a Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, 28 octombrie 2021.

Global Times: La Summitul Asiei de Est din 27 octombrie, liderul japonez a intervenit în afacerile interne ale Chinei, pe probleme legate de Taiwan, Hong Kong şi Xinjiang, acuzând partea chineză de întreprinderea unor acţiuni prin care a încălcat suveranitatea Japoniei în Marea Chinei de Est şi „Convenţia privind dreptul mării în Marea Chinei de Sud”. Mai mult, liderul japonez şi-a exprimat opoziţia faţă de „constrângerea economică din regiune”. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Wang Wenbin: Liderul japonez s-a angajat într-o „diplomaţie de defăimare a Chinei” în nenumărate ocazii, intervenind fără niciun drept în afacerile interne ale Chinei. Astfel de acţiuni nu sunt constructive nici pentru dezvoltarea sănătoasă şi constantă a relaţiilor dintre China şi Japonia, şi nici pentru pacea şi stabilitatea regională. Partea chineză şi-a exprimat deja nemulţumiri puternice în acest sens. 

Sursă: https://www.fmprc.gov.cn/web/fyrbt_673021/t1917498.shtml , 28 octombrie 2021.

Dezbaterea cu privire la cooperarea economică şi comercială China-ASEAN a avut loc la Haikou, provincia Hainan

china

Foto: Dezbaterea cu privire la cooperarea economică şi comercială China-ASEAN

Pe 31 octombrie, la Haikou, a avut loc dezbaterea cu privire la cooperarea economică şi comercială China-ASEAN, în cadrul celui de-al 87-lea Forum Internaţional de Reformă din China, organizat de Institutul pentru Reformă şi Dezvoltare din China (Hainan) şi de Institutul de Studii din Asia de Est al Universităţii Naţionale din Singapore. 

În cadrul întâlnirii, participanţii au sugerat aprofundarea cooperării economice şi comerciale dintre China şi ţările ASEAN şi realizarea unor progrese mai însemnate în promovarea cooperării economice şi comerciale între portul de liber schimb din Hainan şi ţările din Asia de Sud-Est.

Tema seminarului a constituit-o „Cooperarea economică şi comercială China-ASEAN în era post-epidemică”, iar invitaţii au discutat în detaliu despre tendinţele, provocările şi viitoarele priorităţi ale cooperării economice şi comerciale dintre China şi ţările ASEAN.

Chi Fulin, preşedintele Institutului de Reformă şi Dezvoltare din China (Hainan), a propus stabilirea unei alianţe între portul de comerţ liber din Hainan şi think-tank-urile ASEAN. 

În primul rând, scopul stabilirii unei astfel de alianţe este de a efectua cercetări comune pentru a promova aprofundarea cooperării economice şi comerciale China-ASEAN, precum şi schimburile culturale. 

În al doilea rând, pentru a coopera în ceea ce priveşte organizarea forumurilor internaţionale şi a seminariilor academice şi pentru a stabili împreună „Forumul privind cooperarea dintre portul de comerţ liber din Hainan şi regiunea ASEAN”.

În al treilea rând, pentru a face schimb de rezultatele cercetărilor recente ale think-tank-urilor membrilor în mod regulat şi neregulat şi nu în ultimul rând, pentru a consolida schimburile de personal prin diverse modalităţi, cum ar fi vizite şi cercetări, invitarea reciprocă la conferinţe şi excursii pe teren.

Potrivit lui Zhao Jinping, fostul director al Departamentului de Cercetare Economică Externă al Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare al Consiliului de Stat, securitatea şi stabilitatea lanţului industrial şi a lanţului de aprovizionare sunt cruciale sub impactul pandemiei. 

În următoarea perioadă, cooperarea China-ASEAN se va concentra pe industriile digitale. Digitalizarea industriilor va permite integrarea mai multor tehnologii, iar, pe baza integrării, nivelul tehnologic al lanţului industrial general va fi îmbunătăţit, sporind astfel lanţul valoric. 

Hu Yishan, cercetător la Institutul de Afaceri Internaţionale din Singapore, consideră că, odată ce pandemia va fi bine controlată, există mai multe priorităţi pentru a consolida cooperarea economică şi comercială între Hainan şi ţările din Asia de Sud-Est. În primul rând, promovarea dezvoltării rutelor de zbor. În al doilea rând, Hainan poate servi drept centru de distribuţie între ţările din Asia de Sud-Est şi China. 

În al treilea rând, consolidarea cooperării între zonele de liber schimb pentru comerţ din ţările din Asia de Sud-Est şi portul de liber schimb din Hainan, precum şi continuarea consolidării cooperării în domeniul de aplicare, al profunzimii şi amploarei comerţului liber.

Sursa: https://finance.sina.cn/2021-11-01/detail-iktzscyy2929479.d.html?cref=cj , 1 noiembrie 2021.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Zahn Yu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite