Asia

articolul anterior articolul urmator

China începe să dea lecţii de democraţie întregii lumi

33
6 Dec 2021 14:28:03
Autor: Viorica Marin
Evenimente dedicate centenarului Partidului Comunist chinez
Evenimente dedicate centenarului Partidului Comunist chinez

Autorităţile de la Beijing au lansat o Carte albă ce expune conceptul şi practica democraţiei în statul comunist şi a atacat democraţia din SUA, spunând că numărul mare de morţi din cauza Covid-19 arată că aceasta nu funcţionează.

Oficiul de informaţii al Consiliului de stat al Chinei a publicat sâmbătă Cartea albă intitulată „China: Democraţie care funcţionează“. Cu un preambul şi o concluzie, documentul este structurat în cinci capitole: 1. Democraţie populară integrală sub conducerea Partidului Comunist Chinez, 2. Un cadru instituţional solid, 3. Practici concrete şi pragmatice, 4. Democraţie care funcţionează, 5. Un nou model de democraţie.
 
Următoarele idei sunt extrase din preambul. Democraţia este o valoare comună a umanităţii şi un ideal care a fost întotdeauna preţuit de Partidul Comunist Chinez (PCC) şi de poporul chinez, un fenomen concret, în continuă evoluţie. Înrădăcinată în istorie, cultură şi tradiţie, ea ia forme diverse şi se dezvoltă pe căile alese de diferite popoare pe baza explorării şi inovaţiei lor.
 
Mod de evaluare 
 
Cel mai bun mod de a evalua dacă sistemul politic al unei ţări este democratic şi eficient este de a observa dacă succesiunea liderilor săi este ordonată şi în conformitate cu legea, dacă toţi oamenii pot gestiona afacerile de stat şi sociale şi angajamente economice şi culturale în conformitatea cu prevederile legale, dacă publicul îşi poate exprima cerinţele fără piedici, dacă toate sectoarele pot participa eficient la treburile politice ale ţării, dacă luarea deciziilor la nivel naţional poate fi realizată într-un mod raţional şi democratic, dacă oameni de calibru înalt din toate domeniile poate face parte din conducerea naţională şi sistemele administrative prin competiţie corectă, dacă partidul de guvernământ este responsabil de afacerile statului în conformitate cu Constituţia şi cu legea şi dacă exercitarea puterii poate fi menţinută sub o supraveghere şi siguranţă eficiente.
 
Documentul mai precizează că democraţia nu este un ornament decorativ, ci un instrument de abordare a problemelor ce preocupă poporul. O ţară este democratică sau nu dacă poporul său este cu adevărat stăpânul ţării; dacă poporul are drept de vot şi dreptul de a participa pe scară largă; dacă i s-au făcut promisiuni verbale în alegeri şi câte dintre acestea sunt îndeplinite după alegeri; dacă există proceduri şi reguli politice stabilite în sistemele şi legile statului şi dacă ele sunt cu adevărat aplicate; dacă regulile şi procedurile pentru exercitarea puterii sunt democratice şi dacă exercitarea puterii este cu adevărat supusă controlului şi verificărilor publice.
 
Democraţia este dreptul poporului din fiecare ţară, mai degrabă decât prerogativa câtorva naţiuni. Judecata dacă o ţară este democratică ar trebui făcută de poporul său, nu dictată de o mână de străini. Evaluarea nenumăratelor sisteme politice din lume prin raportarea la un singur criteriu şi examinarea diferitelor structuri politice în alb şi negru sunt în sine nedemocratice.
 
Democraţia se manifestă în mai multe forme. Democraţia Chinei prosperă alături de cea a altor ţări în grădina civilizaţiilor. China este pregătită să contribuie cu experienţa şi forţa sa la progresul politic global printr-un proces de cooperare şi învăţare reciprocă.
Ce mai trebuie îmbunătăţit
 
În concluziile documentului se arată că în China s-au realizat progrese considerabile în dezvoltarea democraţiei. Pentru a satisface noile cerinţe de modernizare şi noile aşteptări ale poporului de la democraţie, China trebuie încă să facă îmbunătăţiri suplimentare. Pe calea către o modernizare socialistă cuprinzătoare, PCC va continua să susţină democraţia populară, să îmbrăţişeze filosofia dezvoltării centrate pe oameni, să promoveze democraţia populară pe întregul proces, să asigure dezvoltarea sănătoasă a democraţiei şi să urmărească o dezvoltare umană completă şi o prosperitate comună pentru fiecare.
 
Lumea de astăzi se confruntă cu schimbări la o scară nemaivăzută într-un secol. Poate anticipa speranţe şi oportunităţi, precum şi riscuri şi provocări. Toate căile către democraţie alese de popoarele însele merită respectul cuvenit. Trebuie urmărită dezvoltarea paşnică, protejarea echităţii şi a justiţiei, creşterea democraţiei şi a libertăţii şi îmbunătăţirea bunăstării oamenilor. Acesta este singurul mod de a construi sinergie între toate civilizaţiile în căutarea unui viitor mai bun.
 
China dă lecţii de democraţie SUA
 
Partidul Comunist din China  a atacat democraţia SUA, spunând că numărul mare de morţi din cauza Covid-19 arată că nu funcţionează.  Summitul pentru democraţie al lui Joe Biden este „setat să devină o glumă şi nu va fi popular”, spune un oficial al Partidului Comunist. 
 
Partidul Comunist din China a criticat summitul global al democraţiei care va fi găzduit de SUA săptămâna viitoare şi a avertizat că orice eforturi de a forţa ţările să adopte standardele occidentale ale democraţiei vor eşua.
 
„Summitul pentru Democraţie” virtual, ce se va desfăşurat pe parcursul a două zile,  face parte din campania promisă de preşedintele american Joe Biden în februarie, când a anunţat revenirea SUA la conducerea globală pentru a înfrunta forţele autoritare. Se aşteaptă ca summitul să reunească un grup de lideri mondiali pentru a discuta modalităţi de combatere a autoritarismului şi a corupţiei, ridicând în acelaşi timp problema respectării drepturilor omului.
 
Conferinţa urmează angajamentul repetat al preşedintelui de a promova democraţia americană şi de a repara relaţiile cu partenerii şi aliaţii subminate de predecesorul său. 
Dar oficialii chinezi au susţinut că sistemul american nu este singurul mod real de democraţie şi au adăugat că summitul preşedintelui Biden ar fi o glumă. China nu a fost invitată la summit.
 
Pandemia de coronavirus a „demascat defecte” în sistemul american de guvernare, a declarat Tian Peiyan, director adjunct al Biroului de Cercetare Politică al Partidului Comunist. El a susţinut că disputele politice şi un guvern divizat şi ineficient au fost responsabile pentru bilanţul ridicat al Covid-19 al Americii, de aproape 785.000 de morţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Mcm Mcm
6.12.2021, 15:15:53

Democrația și actualul regim chinez, doua paralele care se vor intersecta …. știm noi cind….

+13 (21 voturi)
adrian hora
6.12.2021, 15:29:35

problema chinezilor este uriasa. nu doar ca au un numar urias de morti, dar nu ii declara. in plus milioane de oameni sunt infometati, blocati in orasele inchise datorita pandemiei. de ce ar inchide conexiunea la internet in orase carantinate? ce stat democratic face asta?

+4 (18 voturi)
jan11
6.12.2021, 15:33:38

Pai China,inainte de a palavragi despre democratie ar face bine sa explice mai intai lumii ce s-a intamplat la Tienanmen si dupa aia mai vorbim.Comunismul este,din start,antidemocratic.Comunismul si oricare alt sistem politic bazat pe monopartidism.Ce spune PCC acum este rahat cu apa rece.

-21 (37 voturi)
Alex C
6.12.2021, 16:23:49

Foarte bine sa le dea lectii americanilor... Fata de acest virus trebuia toleranta 0 cum a facut China, nu ca in lumea vestica cu incercarea imunitatii de turma. Au avut cateva cazuri la inceput, apoi foarte putine cazuri(puteai sa mergi la cafenea fara masca) in timp ce USA se zbateau si inca se mai zbat cu virurusul... Lumea vestica s-a luat dupa extrema dreapta(neonazisti) sa faca imunitate de turma sa fie libertini fara restrictii severe, de parca viata oamenilor e pe plan secund.

+3 (19 voturi)
Fleur Fleur
6.12.2021, 16:27:15

China si democratia, baba si mitraliera. Probabil fata de Coreea de Nord par democratici, dar comunismul si democratia se exclud reciproc.

+13 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările