China îşi inagurează biroul securităţii naţionale în Hong Kong şi le interzice elevilor să cânte imnul manifestaţiilor pro-democraţie de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua modalitate de protest a elevilor din Hong Kong FOTO EPA-EFE
Noua modalitate de protest a elevilor din Hong Kong FOTO EPA-EFE

Autorităţile din Hong Kong au interzis miercuri elevilor să cânte „ Glory to Hong Kong”, imnul oficial al manifestaţiilor pro-democraţie din fosta colonie britanică. Decizia a fost luată la doar câteva ore după ce regimul comunist de la Beijing şi-a inaugurat biroul de securitate naţională în această metropolă care s-a bucurat până de curând de un statut special.

Noua lege privind securitatea naţională în Hong Kong aduce acest centru financiar internaţional sub controlul total al Chinei. Ori Hong Kongul, colonie britanică până în 1997, s-a bucurat până de curând de libertăţi necunoscute în restul Chinei, o ţară condusă de mai bine de şapte secole doar de Partidul Comunist.

În acord cu noua lege, autorităţile locale obediente Beijingului au interzis miercuri elevilor să cânte „ Glory to Hong Kong”, considerat imnul oficial al manifestaţiilor pro-democraţie de anul trecut. Această interdicţie a fost anunţată la doar câteva ore de la inaugurarea biroului de securitate naţională şi la doar câteva zile de la retragerea din bibliotecile publice a cărţilor scrise de către activiştii pro-democraţie. În plus, studenţii din Hong Kong nu mai au voie să boicoteze cursurile, să scandeze sloganuri, să formeze lanţuri umane sau să intepreteze cântece cu caracter politic.

Biroul securităţii naţionale a fost amplasat într-un hotel care domină Parcul Victoria, unde se adună de ani de zile manifestanţii în favoarea democraţiei. 

Este „un moment istoric”, a declarat Carrie Lam, şefa Executivului local, desemnat de puterea de la Beijing. Aparatul chinez de informaţii va fi un „partener important” în apărarea securităţii naţionale, a subliniat ea.

Inaugurarea Biroului privind securitatea nationala din Hong Kong FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Luo Huining, directorul Biroului de legătură, organul puterii centrale chineze în Hong Kong, a declarat că oraşul „şi-a luat adio de la epoca în care era lipsit de apărare în domeniul securităţii naţionale”.

Prezentată ca un pilon al combaterii terorismului, subversiunii şi amestecului străin, noua lege este de fapt un mijloc de zdrobire a contestatarilor. Opiniile politice contrare Beijingului sunt considerate de-acum ilegale.  La 1 iulie, de ziua intrării în vigoare a textului, mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi sub motivul că şi-au exprimat dorinţa separării de China.

Rolul noului birou rămâne vag, însă numirea lui Zheng Yanxiong la conducerea sa este un semn că Beijingul îşi doreşte un control total.

În vârstă de 56 de ani, Zheng Yanxiong s-a făcut cunoscut în 2011 prin reprimarea revoltei din Wukan, un sat din provincia Guangdong, vecină cu Hong Kongul.

Zheng Yanxiong are doi adjuncţi: Li Jiangzhou, un ofiţer din domeniul securităţii publice care a lucrat la Biroul de legătură, şi Sun Qingye, prezentat săptămâna trecută de „South China Morning Post” drept un funcţionar de rang înalt din cadrul serviciilor chineze de informaţii.

Biroul se află în subordinea directă a Beijingului, iar agenţii săi nu se supun legilor din Hong Kong.

Inaugurarea biroului are loc la o zi după ce Hong Kongul a consolidat puterile poliţiei sale, care va putea să efectueze percheziţii fără mandat şi să elimine orice informaţie de pe internet văzută ca fiind contrarie legii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite