Asia

articolul anterior articolul urmator

China, în ofensivă de şarm: donaţii de vaccin şi proiecte energetice „verzi“

2
22 Sep 2021 11:57:09
Autor: Viorica Marin
Presedintele Chinei, Xi Jinping
Presedintele Chinei, Xi Jinping

Preşedintele Xi Jinping a reiterat marţi, în discursul pronunţat în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, intenţia Chinei de a furniza lumii până la sfârşitul anului două miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, transmite Reuters

 
Preşedintele Xi Jinping a prezentat acest angajament într-o intervenţie video înregistrată în care a subliniat intenţiile paşnice ale Chinei în relaţiile internaţionale şi a afirmat că ţara sa nu-i va invada sau hărţui niciodată pe alţii şi nici nu va căuta hegemonia.Totodată, liderul chinez a anunţat că Beijingul nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate. „China va intensifica sprijinul acordat altor ţări în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte dezvoltarea energiei verzi şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate”.
 
Xi nu a furnizat detalii, însă, în funcţie de modul în care va fi aplicată, această măsură ar putea limita semnificativ finanţarea centralelor pe cărbune din ţările în curs de dezvoltare. China a fost supusă unor mari presiuni diplomatice pentru a pune capăt finanţărilor de acest tip în străinătate, deoarece aceasta ar putea facilita la nivel global îndeplinirea obiectivele de reducere a emisiilor de carbon stabilite prin Acordul de la Paris.
 
China, cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, depinde încă foarte mult de cărbune pentru nevoile sale interne de energie. Xi Jinping a repetat promisiunile făcute anul trecut privind atingerea unui vârf al emisiilor de dioxid de carbon înainte de 2030 şi neutralitatea carbonului înainte de 2060. Rivalitatea cu Statele Unite nu a fost menţionată în mod direct în discursul său. Preşedintele chinez a mai afirmat că este necesar „să fie respinsă practica formării unor cercuri mici sau cea a jocurilor cu sumă zero”, o posibilă referire la forumul QUAD (SUA, Australia, India, Japonia).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Vasile Naftuli
22.09.2021, 12:12:23

„donaţii de vaccin şi proiecte energetice „verzi” sunt atribute ale „democrațiilor”; ce-o fi căutând chinezii aici?

-9 (11 voturi)
Creier de cristal
22.09.2021, 13:03:14

interesant... de parca nu Chinezii ar fi lansat virusul..

-19 (19 voturi)
Modifică Setările