China pregăteşte reguli dure pentru submarinele străine aflate în apele sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Pagasa, parte a lanţului de insule Spratly în 2011 Foto: EPA
Insula Pagasa, parte a lanţului de insule Spratly în 2011 Foto: EPA

Beijingul pregăteşte o schimbare a regulilor ce vizează navigaţia submarinelor străine în apele sale, dar şi în cele pe care le revendică, relatează news.com.au.

Astfel, potrivit proiectului de revizuire a legii siguranţei traficului maritim, prezentat săptămâna trecută în presa chineză, submarinele străine ar urma să fie obligate să navigheze numai la suprafaţă, dar şi să-şi arboreze steagul naţional.

Totodată, conform proiectului, acestea vor avea nevoie de aprobare înainte de a intra în apele Chinei şi li se va impune să raporteze în faţa autorităţilor pentru managementul marin.

China ar urma să-şi rezerve dreptul de a interzice navele străine sau de a forţa plecarea lor în cazul în care consideră că acestea reprezintă un pericol pentru „siguranţa traficului şi pentru ordine“. 

Navele care intră în apele Chinei fără aprobare ar urma să primească o amendă ce depăşeşte 70.000 de dolari.

În acest context, scrie presa internaţională, o problemă este reprezentată de faptul că Beijingul reclamă aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial, revendicările sale suprapunându-se cu pretenţii emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei.

Asta chiar dacă în luna iulie a anului trecut Curtea permanentă de arbitraj de la Haga a decis că Beijingul nu are „drepturi istorice“ care să justifice pretenţiile de suveranitate în cvasi-totalitatea Mării Chinei de Sud.

  

Structuri pentru amplasarea de rachete

Pe de altă parte, Beijingul tocmai a terminat construcţia unor structuri amplasate pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud care par să fie menite să adăpostească rachete cu rază lungă de acţiune sol-aer, a relatat Reuters în exclusivitate, citând doi oficiali americani.

Construirea structurilor de beton cu acoperişuri retractabile în Insulele Spratly ar putea fi considerată o escaladare militară, au afirmat recent pentru agenţia de presă anterior citată oficiali americani sub protecţia anonimatului.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat că Statele Unite rămân în favoarea unei „non-militarizări în Marea Chinei de Sud“ şi le-a cerut tuturor părţilor implicate să acţioneze în conformitate cu dreptul internaţional. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite