Asia

articolul anterior articolul urmator

China a preluat din nou controlul asupra fabricilor de echipamente de protecţie, spun importatorii americani

6
22 May 2020 22:46:09
Autor: Cristina Ene
Foto arhivă
Foto arhivă

China preia din nou controlul asupra fabricilor care aprovizionează cu echipamente protecţie întreaga lume, au declarat importatorii americani care fac afaceri cu China pentru New York Post.

Omul de afaceri newyorkez Moshe Malamud care face afaceri cu China de peste două decenii, a spus că a reuşit să aducă în SUA zeci de milioane de echipamente de protecţie la apogeul crizei sanitare, dar că în ultimele săptămâni furnizorii s-au declarat copleşiţi de comenzi din partea guvernului Chinez.
 
„Am plasat o comandă mai importantă la unul dintre distribuitorii mari care mi-a spus: Pot să o onorez, dar apoi sunt contractat de guvernul chinez să produc 250 de milioane de halate de protecţie>”, a dezvăluit Malamud care a trăit zece ani în China înainte să fondeze compania aerienă M2Jets.
 
Malamud a spus că a auzit o poveste similară despre un producător de termometre.
 
„Tot auzim că China şi-a revenit după epidemie, aşa că am întrebat: Şi atunci la ce le trebuie 250 de milioane de halate de protecţie? Evident, nu am primit răspuns.
 
Tot mai mulţi producători imi spun acelaşi lucru: Vă putem oferi câteva comenzi, dar practic până la sfârşitul verii ne concentrăm pe producţia de echipamente medicale pentru guvernul chinez care se pregăteşte de un al doilea val epidemic”, a explicat el.
 
Luna trecută marii producători de echipamente medicale au informat Casa Albă că China le-a interzis exporturile în timpul adâncirii crizei, potrivit unui raport New York Post. 
 
Un oficial înalt al Casei Albe a declarat pentru The Post că China ar putea folosi echipamentele de protecţie ca „instrumente de şantaj” pentru influenţarea deciziilor de politică externă.
 
Michael Kule, fondatorul companiei AFA Sourcing, cu sediul la Hong Kong a spus că s-a confruntat cu mari dificultăţi din cauza regulilor de export schimbate în mod constant, dar e de părere că autorităţile chineze caută doar să-şi asigure prioritatea la mărfuri în caz de nevoie pentru a-şi proteja cetăţenii neavând nicio intenţie de a limita accesul la bunuri pentru SUA.
 
„Dacă e vorba de o fabrică care are produse de calitate, atunci vor prelua controlul asupra ei. Am colaborat cu o fabrică la care guvernul chinez a plasat 200 de milioane de bucăţi, iar acum nu mai pot comanda nimic de la ei.
 
Ne pare rău, nu mai primim comenzi. Căutaţi în altă parte”.

Avertismentul vine după ce un medic renumit din China a declarat pentru CNN că se teme de un al doilea val de COVID-19, având în vedere focarele proaspete apărute în diferite părţi ale ţării.
 
Prin prisma marii lor experienţe de afaceri cu China ei reuşesc să aducă mărfuri de acolo, dar sunt şocaţi să vadă oportunişti care profită de disperarea din spitale şi umflă preţurile până la 300%.
 
Oamenii de afaceri trag un semnal de alarmă în privinţa dependenţei foarte mari de China pentru mărfuri esenţiale, apreciind că administraţia Trump ar trebui să aibă şi alte soluţii.
 
„De ce nu găseşte Casa Albă persoane care trăiesc din asta, experţi în achiziţii şi producţie şi să-şi facă o strategie pentru a fabrica acele lucruri, să caute şi în Bangladesh, Africa, Caribe, Honduras şi Vietnam, nu doar în China”, a spus Malaud.
 
Problema cu importurile vine într-un context tensionat al relaţiilor dintre cele două ţări SUA acuzând China că a ascuns amploarea epidemiei şi insistând că trebuie trasă la răspundere pentru asta.
 
Politicieni republicani au cerut comunităţii de informaţii să adune fapte despre ce s-a întâmplat în China pe fondul „relatărilor despre minimalizarea severităţii epidemiei în timp ce îşi făceau provizii de echipamente de protecţie care ne duce la motivul fundamental pentru care nu putem avea încredere în guvernul comunist”.
 
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că colaborează cu autorităţie chineze pentru a rezolva problema întârzierilor în livrarea mărfurilor.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Sorin Constantin
22.05.2020, 23:10:15

Vai. vai, importatorii americani nu mai pot să cumpere chinezării, că nu vor să le vîndă chinezii, le păstrează pentru ei și pentru prieteni, importatorii americani nu se conformează cerințelor și indicațiilor prezidentului sTrump!!! Dar în SUA nu sînt produse similare ? Ba da, dar nu se produc în cantități corespunzătoare și sînt foarte scumpeee, iar calitativ sînt cam nasoale.

0 (4 voturi)
Herr Hoher
22.05.2020, 23:37:00

Las' ca faq boratzii cu ochii strambi virusi "first quality". Si vi-i livreaza "for free".

-2 (2 voturi)
IMGB
23.05.2020, 04:10:38

herr Hohaiala.... Cel mai prost chinez din lume pare un premiant pe linga tine !

+2 (2 voturi)
Constantine Constantine
23.05.2020, 09:08:38

Ma asteptam ca si noi sa facem un pas in acest domeniu mai ales ca UE ne-a incredintat depozitarea tuturor efectelor ce vin din importuri si apoi impartirea lor in zona europeana.Dar se pare ca dupa opinia guvernantilor economia merge bine si nu avem nevoie de prea multe atelierea manufacturiere (ca asa au chinezii) si nici fabricute de profil.Altfel s-ar preturba importurile cu dedicatie gen Uzunu. Ar fi fost o relansare a economiei si in mod cert am fi primit si fonduri pentru acest lucru insa altora nu le pasa.Asa cum in sport aproape sigur vom pierde organizarea etapelor din campionatul european de fotbal, tot asa UE ne va retrage si actiunea de depozitare a efectelor medicale. Unde cap nu e , nimic nu e.

+1 (1 vot)
Olaf Tryggvasson
23.05.2020, 01:26:31

tu ai idee ce înseamnă „să preiei controlul”? ai învățat tu la școală că dacă dai multe comenzi „preiei controlul”?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările