China recompensează cu 72.000 de dolari pescarii care pescuiesc drone submarine spion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescarii chinezi dau lovitura dacă pescuiesc drone submarine FOTO AFP
Pescarii chinezi dau lovitura dacă pescuiesc drone submarine FOTO AFP

„Pescuitul“ de drone a devenit o afacere bănoasă în China. Oamenii care pescuiesc în largul provinciei costiere Jiangsu ştiu acest lucru şi se bucură atunci când găsesc în plasele astfel de aparate de spionaj. Capturarea unei drone-submarin spion garantează jackpot-ul. Statul chinez oferă o recompensă de 500.000 de yuani (72.000 de dolari).

În 2019, unsprezece pescari din estul Chinei au dat lovitura cu astfel de capturi atipice. În 2018, optsprezece persoane au fost răsplătite pentru că au găsit nouă astfel de  dispozitive. Potrivit autorităţilor naţionale de securitate chineze, aceste drone sunt fabricate în alte ţări şi sunt utilizate pentru diverse funcţii de spionaj, de la detectarea mişcărilor submarinelor chineze până la monitorizarea infrastructurii subacvatice, precum cablurile de comunicare.

Poziţia geostrategică a provinciei Jiangsu poate explica de ce această zonă este vizată. Pe  o lungime de peste 1000 de kilometri, se află faţă-n faţă cu Japonia şi Coreea de Sud, în timp ce Taiwanul este la aproximativ 800 de kilometri mai spre sud. Prezenţa americană apropiată o face o zonă de rivalitate.

Pentru expertul şi consultantul regional Alexander Neill, este posibil ca aceste drone să aparţină marinei americane. Pentru că, dacă la suprafaţă, războiul comercial dintre Statele Unite şi China pare să găsească treptat o cale de ieşire, supremaţia marină rămâne, la rândul său, teatrul unei adevărate lupte între cei doi giganţi.

Din 2009, Marina Statelor Unite a sponsorizat cercetările asupra acestui tip de drone, cunoscute sub numele de UUV, Vehicule submarine fără pilot. Potrivit lui Alexander Neill, pescarii din Jiangsu au găsit, probabil, glisoare, un fel de UVU mai mici, care pot fi dislocate luni întregi şi au avantajul de a fi relativ ieftine.

Potrivit BBC, aceşti pescari sunt de fapt parte integrantă a programului de securitate internă a ţării, un fel de mare zid subacvatic al Chinei. Potrivit consultantului regional Alexander Neill, cei mai mulţi dintre aceşti oameni sunt înrolaţi în armată. 

„Deghizaţi în bărci de pescuit, ei efectuează de fapt supraveghere navală şi maritimă. Barcile lor „sunt în mare parte ambarcaţiuni de tip militar, cu o coca de oţel, nu din lemn şi cu un tonaj crescut”, adaugă el.

Cu toate acestea, China nu numai că interceptează drone subacvatice, ci le foloseşte şi ea. În urmă cu aproape cinci luni, un UUV chinezesc a fost prins de pescarii indonezieni în Arhipelagul Riau, nu departe de Singapore.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite