China susţine că liderii G7 „seamănă dezbinare”, după atacurile adresate Beijingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

China a acuzat, miercuri, ţările G7 că „seamănă dezbinare”, după ce liderii au atacat presupusa lipsă de transparenţă a Beijingului în practicile comerciale. Într-un atac la adresa politicilor Beijingului, liderii G7 au solicitat, marţi, Chinei să-şi utilizeze influenţa asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, dar şi să renunţe la „pretenţiile maritime expansive” în Marea Chinei de Sud.

Într-o întâlnire care a avut loc în Germania, liderii G7 (SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada), au folosit, marţi, un limbaj ferm faţă de China în afirmaţia lor finală la sfârşitul unui summit care s-a desfăşurat pe o perioadă de trei zile. 

După o amânare îndelungată în declararea poziţiei faţă de China, G7 şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile omului în China. Grupul a acuzat, totodată, practicile comerciale „netransparente şi distorsionarea pieţei'' de către Beijing. 

China a criticat, miercuri, rezoluţia G7, scrie AFP, menţionată de Agerpres. 

„Într-un moment în care comunitatea internaţională se luptă cu pandemia şi depune eforturi să-şi relanseze economia, G7 nu doar că nu se angajează în favoarea unităţii şi cooperării, ci dimpotrivă încearcă să semene dezbinare şi să creeze antagonisme, fără niciun simţ al responsabilităţii sau principiu moral”, a afirmat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. 

De asemenea, Washingtonul condamna de mai mult timp practicile comerciale ale Beijingului, acuzat că susţine întreprinderile chineze în detrimentul firmelor străine. 

Însă, pentru Germania, prima economie a UE, al cărei principal colaborator comercial este China, expunerea la represalii reprezintă o noutate. 

În declaraţia finală, liderii G7 declară că doresc „să favorizeze diversificarea şi rezistenţa la coerciţia economică şi să reducă dependenţele strategice” de colosul asiatic. 

Criticile au intervenit cu câteva ore înainte de desfăşurarea summit-ului NATO în Spania, la care China va fi numită drept o „provocare de securitate” pentru Alianţa Nord-Atlantică. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite