China testează eficienţa medicamentelor anti-HIV la pacienţii cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medicament utilizat pentru tratarea persoanelor infestate cu HIV, virusul care cauzează SIDA, este testat, în cadrul unor studii clinice, pe pacienţii din China, ca o posibilă terapie împotriva coronavirusului.

Kaletra, o combinaţie de două substanţe anti-HIV, lopinavir şi ritonavir, este utilizat într-un studiu pe pacienţii din China încă din 18 ianuarie. Scopul este de a-l testa pe aproximativ 200 de pacienţi, a căror monitorizare va fi efectuată cu atenţie. Rezultatele acestor pacienţi vor fi comparate cu cele ale unor persoane similare, cu acelaşi nivel de infestare, cărora nu li s-a administrat acest medicament.

Gilead, o companie care produce medicamente anti-HIV, a anunţat că va studia, la rândul ei, eficienţa unei alte substanţe în focarul de coronavirus. Este vorba despre remdesivir, ce a fost testat şi în timpul focarului de Ebola, în Republica Democrată Congo, în 2018. Autorităţile congoleze au anunţat la vremea aceea că substanţa nu este suficient de eficientă împotriva virusului.

Peter Horby, profesor de boli infecţioase emergente şi specialist în sănătate globală la Universitatea Oxford, a spus că este imposibil să se prezică dacă vreunul dintre medicamente va fi eficient împotriva coronavirusului.

„Nimeni nu ştie sincer. Majoritatea medicamentelor pentru care se fac studii clinice se dovedesc a nu fi eficiente", a spus Horby, care a fost pionier în astfel de studii în focarul masiv de Ebola din vestul Africii.

Profesorul avertizează că dacă medicamentele nu sunt administrate în condiţiile stricte impuse de studiul clinic, „ajungem acolo unde am fost şi după pandemia de gripă porcină [n.r.: din 2009]”. Peste 40.000 de persoane au fost atunci tratate de către medici cu medicamente experimentale, în mare parte cu oseltamivir, mai cunoscut sub numele de Tamiflu, care este autorizat să se folosească pentru gripa sezonieră, însă nu într-o epidemie de acel tip.

Ştirile conform cărora medicamentele pentru HIV sunt testate în spitale au creat isterie pe piaţa neagră a medicamentelor, unde cei care se tem că sunt sau ar putea fi infestaţi cu virusul ucigaş achiziţionează substanţele cu aviditate. Astfel, companii din India şi chiar persoane cu HIV din China au ajuns să vândă sau să-şi doneze propriile stocuri.

Mai mulţi pacienţi cu HIV şi-au oferit pastilele pe reţeaua de socializare chineză Weibo.

Cei cu spirit antreprenorial au văzut însă oportunitatea de a face bani şi au cumpărat stocuri din India.

Gatsby Fang, un astfel de exemplu, a declarat că a vândut medicamentul pentru 600 de yuani (66 de lire sterline), obţinând un profit de 200-300 de yuani la fiecare bucată. Stocul său s-a epuizat în două zile.

Între timp, reprezentanţii UNAids - programul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru HIV şi SIDA, anunţă într-un comunicat că este important ca persoanele infestate cu HIV să continue să îşi ia propriile medicamente şi să nu-şi asume riscuri donând sau vânzând comprimatele către alte persoane.

Nu există tratamente dovedite pentru noul coronavirus şi nici pentru celelalte forme înrudite care au provocat focare anterior: Sars (sindrom respirator acut sever) în 2002 şi Mers (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) în 2012, deşi există încă cazuri de Mers. În Arabia Saudită, unde, în mare parte concentrate focarele, există deja un proces pe testare a eficienţei combinaţiei dintre Kaletra şi o altă substanţă - interferonul, însă din cauza numărului mic de cazuri de infectare cu Mers, va fi nevoie de mult timp pentru a ajunge la concluzii relevante.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite