Exerciţii navale ample americano-japoneze în Marea Filipinelor: China trimite 39 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Japonia şi SUA au efectuat exerciţii militare ample în Marea Filipinelor FOTO Twitter US Navy
Japonia şi SUA au efectuat exerciţii militare ample în Marea Filipinelor FOTO Twitter US Navy

Exerciţii militare de amploare - a adevărată demonstraţie de forţă - au fost organizate sâmbătă de SUA şi Japonia în Marea Filipinelor. La o zi de la aceste exerciţii, China a trimis 39 de avioane militare în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, relatează CNN.

Exerciţiile militare americano-japoneze au avut loc în Marea Filipinelor, în Oceanul Pacific, la est de Taiwan, între insula autoguvernată democratic şi teritoriile administrate de SUA Guam şi Insulele Mariane de Nord. SUA au desfăşurat o flotilă compusă din două portavioane, două nave amfibii de asalt, două crucişătoare cu rachete ghidate şi cinci distrugătoare.

Exerciţiile maritime reafirmă angajamentul faţă de un #FreeandOpenIndoPacific şi au scopul de a asigura protecţia şi menţinerea unei regiuni indopacifice libere şi deschise pentru navigaţie, a comentat pe contul de Twitter US Navy.

Incursiunile chineze de duminică au inclus 24 de avioane de luptă J-16, 10 avioane de luptă J-10, două avioane de transport Y-9, două avioane de avertizare antisubmarin Y-8 şi un bombardier H-6, a transmis Ministerul Apărării din Taiwan.

Este cea mai amplă incursiune chineză din acest an, după cea din 4 octombrie anul trecut, când 56 de avioane militare au zburat în zonă într-o singură zi.

Deşi incursiunile chineze de duminică au fost probabil o reacţie la ampla prezenţă navală americano-japoneză, acestea au avut şi un alt scop, a observat Collin Koh, cercetător la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore.

„Fără îndoială, este parte a campaniei mai ample a Beijingului, care vizează erodarea voinţei şi abilitatea Taiwanului de a continua să opună rezistenţă”, a explicat Koh.

El a exemplificat prăbuşirea recentă a unuia dintre cele mai bune avioane de luptă din Taiwan, un F-16V, şi impactul negativ asupra forţelor aeriene ale insulei în ce priveşte răspunsul la incursiunile persistente ale armatei chineze în zona de apărare a Taiwanului.

„Unii politicieni şi ofiţeri militari în rezervă(din Taiwan) au pus problema posibilei penurii de piloţi şi a unei pregătiri insuficiente în faţa cerinţelor operaţionale necesare pentru a răspunde la frecventele survolări ale PLA”, a adăugat Koh.

Acel incident şi aceste declaraţii „ar putea să semene îngrijorări în rândul publicului cu privire la capacitatea insulei de a-şi susţine poziţia împotriva provocărilor militare repetate şi în creştere ale continentului”, mai ales că Beijingul a promis că va continua incursiunile, a spus el.

„Cel mai recent zbor major, deşi vizează în mod evident demonstraţia de forţă aliată în Marea Filipinelor, va avea cu siguranţă un efect de întărire intenţionat asupra dezbaterilor în curs în Taiwan”, a spus Koh.

Carl Schuster, fost director de operaţiuni la Centrul Comun de Informaţii al Comandamentului Pacific al SUA, a declarat că China încearcă să menţină Taiwanul dezechilibrat şi obosit, trimiţând formaţiuni de aeronave către insulă din baze continentale mai îndepărtate.

El a mai spus că exerciţiile navale dintre SUA şi Japonia trimit un mesaj Chinei nu numai despre Taiwan, ci şi despre acţiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud şi în apropierea insulelor Senkaku, controlate de Japonia, pe care China le pretinde ca parte a teritoriului său suveran.

Insulele sunt mai aproape de Taiwan decât Tokyo, iar navele chineze au fost o prezenţă aproape constantă în apropierea lor de luni de zile, a declarat ministrul japonez al Apărării pentru CNN toamna trecută.

SUA spun că Insulele Senkaku intră sub incidenţa tratatului de apărare reciprocă SUA-Japonia, care obligă Washingtonul să le apere ca pe orice altă parte a teritoriului japonez.

Schuster a spus că, în timp ce marele exerciţiu naval trimite cu siguranţă un mesaj Beijingului, locaţia sa înseamnă că nu a fost unul prea provocator.

Marea Filipinelor se află în afara a ceea ce se numeşte primul lanţ de insule, ale căror ape sunt revendicate în mare parte de China. Schuster a spus că menţinerea exerciţiilor navale SUA-Japonia în afara lanţului arată că nu există nicio ameninţare pentru China continentală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite