China la zi (2-6 octombrie 2021): a 72-a aniversare a fondării Republicii Populare Chineze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Lideri din diferite ţări transmit urări Chinei cu ocazia Zilei Naţionale a Chinei
Foto: Lideri din diferite ţări transmit urări Chinei cu ocazia Zilei Naţionale a Chinei

În fiecare an, pe 1 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Chinei. Intervalul 1 octombrie – 7 octombrie a fost unul de vacanţă, de aici şi absenţa declaraţiilor politice din partea instituţiilor acreditate.

În revista presei de astăzi vom prezenta trei reprezentative importante din presa chineză consacrate celei de-a 72-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, dar şi ajutorului Rusiei care a contribuit la reducerea presiunii consumului de energie electrică în nord-estul Chinei.

Cu ocazia celei de-a 72-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, mai mulţi demnitari şi lideri ai unor organizaţii internaţionale transmit felicitări Chinei

Cu ocazia celei de-a 72-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, mai mulţi demnitari şi lideri ai unor organizaţii internaţionale au felicitat China în ultimele zile printr-o serie de mesaje şi discursuri, pline de urări. De asemenea, mulţi au ţinut să felicite China pentru dezvoltarea sa miraculoasă, fiind dispuşi să colaboreze pentru a crea un viitor mai bun.

Regele Vajiralongkorn al Thailandei a trimis un mesaj de felicitare preşedintelui Xi Jinping de Ziua Naţională, prin intermediul căruia a urat Republicii Populare Chineze şi poporului chinez prosperitate pentru a putea scrie un alt capitol glorios în istoria sa multimilenară. Acesta a vorbit foarte mult despre cooperarea reciproc avantajoasă dintre cele două ţări şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile de cooperare cu China în diferite domenii să devină mai puternice şi mai stabile.

Guvernatorul Smith din Bahamas a spus că, ţara sa doreşte să transmită cele mai bune gânduri Chinei şi poporului chinez, urându-i Chinei să aibă succes în continuare, iar poporului chinez fericire şi unitate. Bahamas consideră China un partener important, cele două părţi susţinându-se întotdeauna şi lucrând mână în mână. Acesta consideră cu tărie că relaţiile de cooperare prietenoasă dintre cele două ţări vor continua şi se vor întări şi, de asemenea, cele două părţi vor împărtăşi beneficii şi rezultate reciproce.

Fostul preşedinte columbian, Samper a lăudat modelul de dezvoltare al Chinei, care a permis dezvoltării economice să servească poporul şi a propus conceptul corect de justiţie şi beneficiu, precum şi coexistenţa armonioasă a diferitelor civilizaţii. Acestea sunt lecţii importante pe care ţările din America Latină ar trebui să le înveţe de la China.

Ministrul de externe al Surinamului, Ramuddin, a vorbit foarte mult despre realizările măreţe de dezvoltare realizate de poporul chinez sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) şi a mulţumit părţii chineze pentru donarea de vaccinuri şi de materiale necesare prevenirii epidemiei. Surinamul acordă o mare importanţă dezvoltării relaţiilor cu China, respectă principiul „unei singure Chine” şi este dispus să consolideze dialogul şi cooperarea cu China şi să extindă cooperarea practică în cadrul cooperării „Centura şi Drumul”, în beneficiul celor două popoare.

În numele guvernului şi al poporului din Trinidad şi Tobago, ministrul Afacerilor Externe şi Afacerilor Comunitare din Caraibe, Brown, a felicitat cu căldură China pentru aniversarea centenarului de la fondarea Partidului Comunist Chinez, cât şi pentru cea de-a 72-a aniversare a fondării Republicii Populare Chineze (R.P.C). Brown a declarat că R.P.C a reuşit să controleze epidemia de coronavirus într-un mod foarte eficient şi a reluat creşterea economică, ceea ce a demonstrat pe deplin conducerea remarcabilă a PCC-ului, unitatea şi tenacitatea poporului chinez.

Ministrul peruan de externe, Maurtuya, a felicitat China în numele guvernului şi a poporului peruvian, pentru realizările de renume mondial în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială, reducerea sărăciei, progresul ştiinţific şi tehnologic şi, totodată, a lăudat China pentru rolul cheie pe care l-a jucat în lupta mondială împotriva epidemiei, fiind unul dintre principalii furnizori de vaccinuri din lume. Peru doreşte să mulţumească Chinei pentru sprijinul său acordat ţării în combaterea epidemiei, pentru donarea de vaccinuri şi materiale necesare, care au adus contribuţii majore în ceea ce priveşte protejarea vieţii şi a sănătăţii oamenilor din Peru.

În numele guvernului din Singapore, cel de-al doilea ministru al comerţului şi industriei, cât şi al muncii, din Singapore, Chen Shilong a felicitat Republica Populară Chineză pentru cea de-a 72-a aniversare de la fondarea sa, declarând că ea nu este doar a doua cea mai mare economie din lume, ci şi cel mai mare partener comercial al multor ţări, inclusiv Singapore. Parteneriatul de cooperare global dintre Singapore şi China, care ţine pasul cu vremurile, a arătat o rezistenţă puternică în provocarea adusă de noua epidemie de coronavirus. Singapore consideră că relaţiile dintre cele două ţări vor continua să aibă o dezvoltare şi mai mare.

Ministrul de externe al Ecuadorului, Montalvo, a declarat că, de la fondarea Noii Chine, care a avut loc în urmă cu 72 de ani, aceasta a avut o dezvoltare de renume mondial în diferite domenii şi a promovat valori precum pacea, dezvoltarea, corectitudinea, justiţia şi cooperarea în relaţiile internaţionale. Ecuador mulţumeşte Chinei pentru sprijinul său preţios pe termen lung şi îi doreşte sincer să aibă parte de cât mai multă prosperitate, sperând ca parteneriatul strategic cuprinzător Ecuador - China să continue să atingă un nou nivel.

Ministrul Afacerilor de Externe şi al Diasporei din Liban, Abdullah Bu Habib, a ţinut în numele Libanului un discurs prin care a mulţumit Chinei pentru aderarea la o poziţie echitabilă în afacerile internaţionale şi a insistat cu privire la protejarea suveranităţii şi independenţei Libanului. China a ajutat, de asemenea, Libanul în probleme precum exploziile produse în porturi, epidemia de coronavirus, crize financiare, cât şi în alte momente de criză. Anul acesta se sărbătoresc 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Ministrul urează atât Libanului, cât şi Chinei şi popoarelor lor un viitor mai bun, mai stabil şi mai prosper.

Ministrul ugandez de externe, Odongo a mulţumit Chinei prin intermediul unui discurs video pentru rolul cheie pe care l-a jucat în sprijinirea construcţiei infrastructurii din Uzbekistan, precum şi pentru ajutorul acordat ţării sale în timpul epidemiei. Uzbekistanul este dispus să consolideze unitatea şi cooperarea cu China pentru a promova pacea, stabilitatea şi prosperitatea regională.

Guy Ryder, directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, apreciază foarte mult curajul, unitatea şi rezistenţa Chinei în lupta împotriva noii epidemii de coronavirus şi în încercarea de a obţine o redresare economică axată pe popor, precum şi pentru sprijinul generos al Chinei acordat altor ţări. Acesta a menţionat că China este membrul fondator al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, iar menţinerea unui parteneriat pe termen lung şi reciproc avantajos cu acasta este un lucru pozitiv pentru atingerea obiectivelor de prosperitate şi muncă decentă pentru toţi, precum şi pentru promovarea Agendei Naţiunilor Unite 2030 pentru dezvoltarea durabilă.

Petri Taras, secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, a lăudat importanţa Chinei în Organizaţia Meteorologică Mondială. China are cea mai mare expertiză meteorologică din lume, capacităţi de observare, sateliţi şi servicii meteorologice de nivel înalt. Ea împărtăşeşte expertizele sale cu alte ţări şi regiuni, investind mult în formarea de profesionişti pentru ţările subdezvoltate. Secretarul a ţinut, de asemenea, să mulţumească Chinei pentru angajamentul său în combaterea schimbărilor climatice.

Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, a declarat că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la restaurarea sediului legal al Noii Chine în Organizaţia Naţiunilor Unite. În ultimii 50 de ani, prin participarea activă la activităţile Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a diverselor agenţii specializate, inclusiv Uniunea Internaţională a Telecomunicaţii, China a demonstrat stilul chinezesc, a contribuit cu înţelepciunea chineză, a întruchipat energia chineză şi a adus mari contribuţii la marea cauză a dezvoltării Naţiunilor Unite şi a întregii omeniri.

Sursă, 06 Octombrie 2021.

Ministrul de externe thailandez: „Dezvoltarea Chinei este un adevărat miracol!”

china

Foto: Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Thailandei, Don Pramudwinai

Cu ocazia celei de-a 72-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Thailandei, Don Pramudwinai, şi-a amintit de prima lui întâlnire cu China într-un interviu acordat presei locale şi şi-a exprimat, de asemenea, părerea despre evoluţia continuă a Chinei.

„China de azi este complet diferită de China de ieri. A suferit schimbări uriaşe, devenind în prezent a doua cea mai mare economie din lume. Nicio altă ţară nu a cunoscut o dezvoltare atât de rapidă!”, a declarat acesta.

Considerând dezvoltarea Chinei un adevărat miracol, Don Pramudwinai susţine că nu trebuie să privim prosperitatea crescândă a ţării numai din punct de vedere material, ci trebuie să conştientizăm şi implicaţiile dezvoltării acesteia în lume, precum coexistenţa paşnică, căutarea fericirii şi împărtăşirea rezultatelor dezvoltării.

Vorbind despre relaţiile internaţionale actuale, Don Pramudwinai a declarat că Thailanda acordă o deosebită atenţie convieţuirii în armonie cu toate celelalte ţări şi speră să aibă o cooperare constructivă cu ele, lipsită de conflicte sau de confruntări. Acest lucru va fi benefic pentru viitorul lumii. Economia mondială a fost puternic afectată de pandemia de Covid-19, iar ţările necesită o redresare urgentă şi o dezvoltare continuă, obiectiv care va fi greu de atins dacă acestea ajung la confruntări între ele sau la tot felul de contradicţii. Numai prin căutarea unui numitor comun şi păstrând în acelaşi timp diferenţele va fi posibilă promovarea soluţionării corecte a diferitelor riscuri şi provocări.

Stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Thailanda şi China a avut loc în anul 1975, odată cu vizita în China a prim-ministrului de atunci al Thailandei, Kukrit Pramoj. Pe vremea aceea, Don Pramudwinai era cel mai tânăr membru al delegaţiei, fiind responsabil cu dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări. În perioada 2001-2004 a fost ambasador al Thailandei în China. În timpul mandatului său, a promovat în mod activ dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre Thailanda şi China, precum şi cea a relaţiilor Asociaţiei naţiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN) - China.

china

Foto: China şi ASEAN promit să depună eforturi pentru combaterea virusului COVID- 19 (Wang Yi, ministrul chinez de externe (centru), Don Pramudwinai (în partea dreaptă a foto, lângă Wang Yi). Sursă: China Daily

Sursa, 2 Octombrie 2021.

Ajutorul Rusiei a contribuit la reducerea presiunii consumului de energie electrică în nord-estul Chinei într-un moment în care aceasta avea cea mai mare nevoie de el. Deficitul de energie electrică din China este încă foarte mare

china

Potrivit unor informaţii apărute recent în presa rusă, companiile ruse, furnizoare de energie electrică vor creşte alimentarea cu energie electrică către China cu 90% mai mult decât anul trecut. Acest lucru va atenua deficitul de alimentare cu energie electrică din nord-estul Chinei.

Cu ceva timp în urmă, impunerea de restricţii în ceea ce priveşte utilizarea energiei electrice din China a atras atenţia atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Unii spun că este o teorie conspiraţională a marilor puteri, alţii spun că este eşecul reformei energetice din China... În cele din urmă, s-a dovedit că, pentru a-şi reveni, pe plan local s-a recurs la o soluţie unică care ar putea fi rezolvarea tuturor problemelor.

Oare să însemne acest lucru că nu mai există nicio problemă cu energia electrică în China?

Bineînţeles că nu, însă, înainte de a ajunge la acest subiect, să analizăm mai întâi situaţia consumului de energie electrică în China.

În primul rând, este vorba despre cererea de bază de energie electrică a populaţiei. Ţinând cont de faptul că populaţia Chinei este de 1,4 miliarde de locuitori, mult mai mare decât cea a SUA şi a Europei la un loc, cererea totală de energie electrică a locuitorilor din China nu poate fi subestimată. Conform datelor, consumul de energie electrică rezidenţială din China în 2020 a fost de 109,49 miliarde de kw/h, în timp ce Barajul celor Trei Defileuri, giganticul complex hidroenergetic, generează doar 110 miliarde de kw/h de energie electrică. Aşadar pentru a furniza energie electrică pentru uzul rezidenţial este nevoie de echivalentul a cel puţin zece centrale precum Barajul celor Trei Defileuri.

china

Foto: Barajul celor Trei Defileuri, cel mai mare baraj hidroelectric din lume

În plus, energia hidroelectrică produsă variază în funcţie de climă. În cazul unui an cu secetă, generarea de energie va scădea.

În al doilea rând, este vorba despre cererea industrială. China este o ţară în curs de dezvoltare şi, fără îndoială, principala bază de producţie din întreaga lume. Cererea de energie electrică din diverse industrii este destul de mare. Conform datelor, în 2020, industria prelucrătoare, de construcţii şi industria minieră din China au consumat în total 512,15 miliarde de kw/h de energie electrică, în timp ce industria terţiară (transport, depozitare, servicii poştale, programe informatice, catering, finanţe etc.) a consumat 120,87 miliarde de kw/h de energie electrică.

Asta este echivalentul unui total de 7,5 trilioane de kw/h, care, comparând cu Barajul celor Trei Defileuri ar necesita un total de 70 de centrale electrice pentru a le furniza. O astfel de cerere uriaşă de energie electrică nu poate fi furnizată doar de hidroenergie, energie nucleară, solară şi eoliană. Noua generare de energie este încă într-o poziţie insuficientă, iar hidroenergia este supusă prea multor constrângeri de mediu. Prin urmare, generarea de energie termică continuă să reprezinte principalul pilon al Chinei.

În contextul creşterii preţurilor la cărbune, producerea energiei termice va fi supusă unei presiuni enorme, ceea ce va duce la un nivel scăzut de motivaţie din partea companiilor de furnizare a energiei electrice, în timp ce cererea de energie electrică disponibilă creşte pe zi ce trece. În China a existat întotdeauna un deficit de energie electrică. Cu toate acestea, ţara asiatică reprezintă un producător important de cărbune, cea mai mare parte din această presiune fiind absorbită pe plan intern.

Rusia, unul dintre vecinii Chinei, la rândul său, este extrem de bogată în resurse energetice precum gazele naturale, petrolul, gazele de şist, cărbune etc. În plus, teritoriul vast al Rusiei va duce la un mare potenţial pentru generarea de energie nouă.

Dacă Rusia ar putea acţiona ca furnizor de energie electrică pentru China, acest lucru va atenua considerabil presiunea de alimentare cu energie asupra companiilor naţionale pentru furnizarea de energie electrică, iar partea rusă ar putea să îşi dezvolte propriile interese economice, pentru ca ambele părţi să îşi promoveze propria dezvoltare.

Sursa, 4 Octombrie 2021.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Maria Diana Ghinea şi Yu Zhan.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite