Cine sunt cei mai puternici 12 oameni din China. „Supravieţuitorul suprem”, creierul proiectului „Centura şi Drumul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai influenţi oameni din China FOTO via Insider
Cei mai influenţi oameni din China FOTO via Insider

În sistemul politic opac al Chinei nu este clar cine trage sforile şi după ce reguli ajunge cineva în structurile superioare ale puterii sau supravieţuieşte în vârf.  Insider a realizat o listă cu cei mai puternici 12 oameni din China, în afară de preşedintele Xi Jinping.

Ajuns preşedinte în 2013, Xi, 68 de ani, a fost secretar general al Partidului Comunist şi preşedinte al Comisiei Militare Centrale. El şi majoritatea membrilor de vârf ai Politburo, organismul politic al PC ce ia toate deciziile, sunt descendenţi ai oficialilor proeminenţi ai partidului, făcând parte din facţiuni puternice ale guvernului. Fiul unui revoluţionar comunist, Xi şi-a menţinut puterea datorită faptului că şi-a monitorizat atent cercul intim, şi a făcut epurări constante.

În vârful puterii se află membrii comitetului permanent al Politburo, dintre care anterior s-au ales conducătorii ţării. Acesta este format din şase politicieni aleşi pe sprânceană şi actualmente cuprinde oamenii cei mai apropiaţi de Xi. Promovaţi în Comitet în 2017, sunt bărbaţi de 65 de ani sau mai în vârstă, apropiaţi de vârsta de pensionare.

    

Vicepreşedintele 

Wang Qishan, 73 de ani, este mâna dreaptă a lui Xi. A urcat în ierarhia puterii din PC prin căsătoria sa cu fiica unui fost vicepremier.

Wang, fiul unui profesor de inginerie, l-a întâlnit pe Xi când erau adolescenţi şi au fost repartizaţi să muncească la o fermă, în timpul Revoluţiei Culturale. Wang s-a înscris în PC în 1983 şi a devenit membru marcant al Politburo în 2007, când a avut un rol în discuţiile privind relaţiile comerciale dintre China şi SUA.

Este cel care l-a ajutat pe Xi în campania sa de epurare a mii de oficiali chinezi proeminenţi, declanşată când a venit la putere.

Un potenţial succesor al fostului preşedinte 

Li Keqiang, 66 de ani, este premierul Chinei şi secretarul Consiliului de Stat.

Cu origini modeste, şi-a început cariera în Liga Tineretului Comunist şi s-a ocupat de gestionarea economiei - după el a fost numit un sistem de rating al performanţei economice. Are în portofoliu proiecte de infrastructură şi a fost responsabil de răspunsul Chinei la pandemia de COVID-19.

Este un aliat al fostului preşedinte Hu Jintao şi considerat un posibil succesor înainte să fie dat deoparte în favoarea lui XI. Premier din 2013, autoritatea lui a fost slăbită de exercitarea puterii de către Xi, iar influenţa sa s-a erodat după o prăbuşire a pieţei de acţiuni, în 2015.

 

Al treilea om din China

Li Zhanshu, 71 de ani, un membru de vârf al Comitetului permanent, este actualul preşedinte al Congresului Popular.

A muncit mult să ajungă în vârf. În 2002, a fost trimis în Heilongjiang, o provincie din nordul îndepărtat unde a fost însărcinat să revitalizeze „centura ruginită”  a Chinei. În calitate de guvernator al provinciei a readus la viaţă proiectul de irigaţii. În 2010, a fost trimis în cea mai săracă provincie a Chinei, Guizhou, pentru a-i îmbunătăţi infrastructura şi economia.

A fost promovat abia în 2020, când a primit o funcţie în biroul general al PC, un post echivalent unui „paznic” sau şeful personalului în guvernul lui Xi.

El se conduce după trei de „nu se face” - nu ne prostim, nu facem jocuri, nu stăm degeaba la muncă.

Li este considerat un membru superior al clicii lui Xi, cu care are legături din anii 1980 când el era secretar de partid şi Xi preşedintele unei filiale locale a partidului.

Un reformator

Wang Yang, 67 de ani, este secretar de partid al Conferinţei Consultative. Pornind în politică de jos, în oraşul său natal, a devenit secretar de partid al municipalităţii  Chongqing. Este recunoscut drept  unul din liberalii şi reformatorii Partidului, ce susţine piaţa liberă.

Este considerat un ideolog ce a influenţat cel mai puternic concepţia lui Xi.

Pentru că a criticat puterea „prinţişorilor” ca descendenţi ai unor oficiali proeminenţi ai PC, a trebuit să aştepte până să fie ales în Politburo, în 2017. El este cel care a răspândit politicile guvernamentale în regiunea autonomă locuită de uiguri din Xinjiang.

Face parte din facţiunea Hu, adică din „coaliţia populistă” care se opune „coaliţei elitelor” a lui Xi, cea mai puternică actualmente.

 

Creierul din spatele iniţiativei Centura şi Drumul

Wang Huning, 66 de ani, de la secretariatul Central al PC, a renunţat la o carieră academică prestigioasă pentru politică, în 1984.

Descris ca un insomniac şi dependent de muncă, este creditat ca fiind creierul din spatele „Visului Chinei”, ce are la bază ambiţia lui Xi pentru dominaţia mondială chineză. Este şi arhitectul „Gândirii lui Xi” - programul socialismului cu caracteristici chineze.

Este considerat strategul în stil Kissinger din spatele iniţiatei Centura şi Drumul, o politică externă agresivă şi de infrastructură menită să extindă influenţa Chinei în Asia şi dincolo de ea.

„Wang este supravieţuitorul suprem, trei secretari generali bazându-se pe sfaturile sale”, spune despre faptul că Wang a rezistat sub trei guverne Joseph Fewsmith, director al centruui Universitar Boston pentru Studiul Asiei.

Şeful campaniei anti-corupţie

Zhao Leji, 65 de ani, a fost în fruntea campaniei de vânare a „tigrilor şi muştelor”, cum i-a numit Xi, care s-a soldat cu arestarea a mii de oficiali indiferent de rang. El conduce organismul anti-corupţie al guvernului lui Xi din 2017. Provenind dintr-o familie de oficiali  comunişti seniori, s-a putut înscrie la prestigioasa universitate din Peking înainte de sfârşitul Revoluţiei Culturale.

Face parte din clica lui Xi, fiind cunoscute legăturile personale apropiate cu familia lui Xi. S-a dovedit extrem de loial lui Xi şi l-a ajutat să conducă cu o mână de fier.

Primul vicepremier al Chinei

Han Zheng este adjunctul secretarului de stat, un politician de carieră şi cel mai tânăr primar al oraşului Shanghai la 48 de ani.

Printre cei ce iau deciziile în domeniul economic, este un tehnocrat experimentat. Mentorii săi au ajuns membri ai comitetului permanent al Politburo. Han a lucrat pentru Xi şi a devenit membru în 2012, după ce actualul lider chinez a fost numit secretar general al Partidului.

Cercul exterior

Sunt oameni de afaceri influenţi care au pus bazele unor imperii farmaceutice sau tech, dar fără acces la Xi, care a lansat o politică de „prosperitate comună” şi a promis  să „ajusteze veniturile disproporţionate”, redistribuind bogăţia în societate. El a început o campanie de reprimare a miliardarilor ce ar îndrăzni să acumuleze prea multă putere sau să critice politicile guvernului. În 2020, Jack Ma, fondatorul gigantului Alibaba, era cel mai bogat din China. A dispărut când a criticat sistemul de reglementare în domeniul financiar din China. Guvernul a deschis o anchetă anti-monopol împotriva Alibaba. Ma a reapărut în public spăşit, şi cu influenţa şi averea diminuate.

    

Cel mai bogat om din China

Zhong Shanshan sau „Lupul Singuratic”, preşedintele companiei de apă îmbuteliată Nongfu Spring, deţine Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise. 

Are o avere estimată la 66,2 miliarde de dolari.

Unul din fondatorii Tik Tok

Zhang Yiming a făcut avere după ce a fondat gigantul tech Bytedance responsabil pentru crearea TikTok şi versiunea sa chineză  Douyin. Cu o avere estimată la 44,4 miliarde de dolari, este al doilea cel mai mai bogat din China.

Aplicaţia Douyin are 600 de milioane de utilzatori zilnici.

Furnizorul de baterii pentru Tesla şi BMV

Robin Zeng Yuqun, 53 de ani, este fondatorul Contemporary Amperex Technology Company, care produce baterii pentru vehicule electrice. Are o avere de 43,1 de miliarde de dolari. Compania sa furnizează componente pentru Tesla, Daimler şi BMW.

Fondatorul Tencent

Pony Ma, 50 de ani, este fondatorul celei mai mari platforme de internet din China, are un imperiu de gaming şi conduce WeChat, aplicaţia de mesagerie populară în China. Are o avere netă de peste 49,1 miliarde de dolari.

Fondatorul platformei de comerţ electronic Pinduoduo

Colin Huang Zheng şi-a început cariera la Google ca inginer software.  A fondat gigantul de comerţ online şi gaming Pinduoduo în 2015 şi are o avere de 33,1 de miliarde de dolari.

El a demisionat în 2021 din funcţia de CEO pentru a se dedica cercetării în ştiinţe alimentare şi biologie în vederea unor inovaţii pentru „cea mai mare platformă agricolă a Chinei”, relatează Insider.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite