Cine l-ar putea înlocui pe Kim Jong-un? Schimbări la nivelul organismului politic superior al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un 9 septembrie 2021 FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un 9 septembrie 2021 FOTO EPA-EFE

Coreea de Nord dă semnale că se fac pregătiri în vederea asigurării unui înlocuitor pentru Kim Jong-un, relatează Business Insider.

Venit la putere în 2011, la o vârstă mai fragedă decât tatăl şi bunicul său, Kim Jong nu a numit până acum un succesor şi nici nu ar avea de gând, sunt de părere experţii. Liderul nord-coreean, care s-ar apropia de 40 de ani, a fost mereu o figură învăluită de mister, fiind subiectul unor intrigi diplomatice intense legat de activităţile şi sănătatea sa, după numeroase dispariţii din viaţa publică.

Regulile de succesiune din Coreea de Nord sunt o necunoscută, analişti putând face speculaţii doar pe baza transferurilor anterioare de putere. Coreea de Nord n-a avut însă decât trei conducători în cei 73 de ani de istorie.

Primul dintre ei, Kim Il Sung, şi-a desemnat fiul, Kim Jong Il, în 1980, cu 14 înainte de moartea sa, în 1994.

    

Kim Jong Il nu a numit un succesor decât cu puţin timp înainte de moartea sa, probabil pentru a evita subminarea regimului, luând această decizie în vara lui 2008, în urma unui infarct masiv fără şanse de recuperare. Totuşi anunţul oficial a venit abia după doi ani, iar Kim Jong-un a devenit unicul moştenitor prezumtiv cu doar un an înainte de a prelua puterea.

Deşi tânăr şi neexperimentat, Kim a acţionat pentru consolidarea rapidă a puterii sale. În 2013, şi-a executat unchiul, pe Jang Song Thaek, desemnat regent de tatăl său, fiind acuzat de activităţi contrarevoluţionare şi anti-partid.

În 2017, Kim Jong-un a trimis asasini în Kuala Lumpur, pe urmele fratelui vitreg, Kim Jong Nam, primul fiu al lui Kim Jong Il, un critic vocal al regimului.

„Procedura tipică urmată de Kim Jong-un e să lase un an, doi pe cineva să pară că este numărul doi înainte de a-l elimina. A făcut asta în mod regulat pentru că nu vrea să dea impresia că ar exista o alternativă la el.Vrea să aibă controlul total”, a declarat pentru Insider Bruce Bennett, analist în domeniul apărării la RAND Corporation.

O serie de modificări instituite la nivelul structurii de putere din Partidul Muncitoresc, în ianuarie, cu prilejul celui de-al 8-lea Congres al Partidului, ar putea fi planuri pentru asigurarea unui eventual înlocuitor, relatează Business Insider.

Două dintre ele vizează atribuţiile din Politburo, un organism politic superior alcătuit din cinci membri. De pildă, articolul 28 stipulează că oricare din membri poate prezida şedinţele cu consimţământul secretarului general, adică Kim Jong-un.

Dar schimbarea remarcabilă este crearea noii poziţii, cea de „prim secretar”, titlu deţinut de Kim până în 2016, când s-a autodesemnat „preşedinte”.

    

Funcţia este echivalentul unui prim-adjunct al secretarului general, care din 2021 este Kim - ceva fără precedent în istoria partidelor comuniste ce nu au permis a doua poziţie în lanţul de comandă.

Totuşi, nu există nicio prevedere prin care acest vicepreşedinte ar prelua puterea în cazul morţii secretarului general.

„Aranjamentul naşte întrebarea interesantă: poziţia a doua preia automat puterea sau membrii Politburo se întrunesc şi selectează pe cineva?”, notează analistul american.

Speculaţiile privind starea de sănătate a lui Kim Jong-un au fost alimentate de dispariţiile prelungite ale acestuia din viaţa publică - zvonindu-se la un moment dat că a murit în urma unei operaţii chirurgicale - dar şi de pierderea în greutate evidentă.

„Adevărul este că nu avem informaţii despre starea lui de sănătate. Ştim însă că este acel factor imprevizibil de care va depinde stabilitatea Coreei de Nord”, spune Sue Mi Terry, expert în afaceri nord-coreene, referindu-se laeconomia precară şi penuria severă de alimente a ţării.

„Este un scenariu de mare risc, cu potenţial de impact major asupra Coreei de Nord, căci nu există un succesor în aşteptare cum a fost vreme de 20 de an Kim Jong Il”, spune expertul. 

Cine ar putea totuşi să-i ia locul dacă ar muri sau ar fi incapacitat de boală? Copiii lui sunt încă prea mici.

Opţiunile ar fi un membru din Politburo, cineva din armată sau, aşa cum tot s-a speculat, sora sa, Kim Yo Jong. Acesta face parte din familie şi se bucură de încrederea liderului nord-coreean. Luna trecută, Kim Yo Jong a fost avansată în Comisia de Afaceri de stat, un organism superior al guvernării. Totodată, ea şi-a asumat un rol central în supravegherea relaţiilor cu Coreea de Sud.

Pe de altă parte, Kim nu ar lăsa pe nimeni din jurul său să se afirme ca un potenţial înlocuitor; liderul nord-coreean ar avea grijă să dispară rapid, spun experţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite