Asia

articolul anterior articolul urmator

Ciocniri între poliţie şi manifestanţi la aeroportul internaţional din Hong Kong pentru a doua zi consecutiv

2
14 Aug 2019 06:43:44
Autor: News.ro
Protest antiguvernamental in aeroportul din Hong Kong FOTO EPA-EFE
Protest antiguvernamental in aeroportul din Hong Kong FOTO EPA-EFE

Poliţia şi protestatarii s-au ciocnit marţi, la aeroportul internaţional din Hong Kong, după ce zborurile au fost perturbate pentru a doua zi consecutiv pe fondul agravării crizei politice în fosta colonie britanică, transmite Reuters.

La Washington, preşedintele american Donald Trump a spus că guvernul chinez transferă trupe în apropierea Hong Kongului şi a făcut apel la calm.

Trump a afirmat despre situaţia din Hong Kong că este dificilă, dar şi-a exprimat speranţa că aceasta se va rezolva pentru toată lumea, inclusiv pentru China şi pentru libertate, fără ca cineva să fie rănit sau ucis.

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a avertizat că Hong Kongul riscă că fie ”rupt în bucăţi”.

Demonstranţii care au protestat în  ultimele nouă săptămâni împotriva influenţei în creştere a Beijingului, în regiunea administrativă specială, au avut marţi ca ţintă aeroportul internaţional, pentru a doua zi consecutiv.

Mii de protestatari s-au adunat la terminal scandând, cântând şi purtând bannere.

Conflictul a uzbucnit seara, după ce un bărbat rănit a fost reţinut de un grup de protestatari, Unii au susţinut că acesta este un agent chinez sub acoperire şi au refuzat iniţial să îl elibereze. Medicii l-au instalat însă pe o targă şi şi-au croit drum către ambulanţă.

Mai multe vehicule ale poliţiei au fost blocate de protestatari, iar forţele poliţiei au înaintat utilizând spray-uri cu piper pentru a controla mulţimea. Un poliţist a scos arma la un moment dat.

Protestatarii au baricadat unele culoare din aeroport cu cărucioare pentru bagaje, bariere de metal şi alte obiecte. Cel puţin doi protestatari au fost reţinuţi de către poliţie.

Un alt chinez a fost reţinut şi legat de protestatarii care au crezut că este reporter. Redactorul şef al publicaţiei de stat Global Times, Hu Xijin, a scris pe Twitter că bărbatul este jurnalist la publicaţie. Acesta a fost luat ulterior de o ambulanţă.

Situaţia s-a calmat după câteva ore, fără ca violenţele să se înrăutăţească. Presa locală a relatat că un tribunal local a emis un ordin judecătoresc pentru îndepărtarea protestatarilor din aeroport.

Acţiunea a avut loc după măsura fără precedent luată luni, de a închide aeroportul. Autoritatea aeroportului din Hong Kong a anunţat că operaţiunile au fost grav afectate marţi şi că pasagerii care urmau să plece nu au putut ajunge la ghişeele de imigraţie.

Protestele din ultimele săptămâni au izbucnit pe fondul opoziţiei faţă de un proiect de lege suspendat în prezent, care ar fi permis extrădarea suspecţilor în China continentală, dar s-au extins pentru noi revendicări în favoarea democraţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

AltCineva
14.08.2019, 09:30:29

- "un bărbat rănit a fost reţinut de un grup de protestatari" - "Mai multe vehicule ale poliţiei au fost blocate de protestatari" - "Un alt chinez a fost reţinut şi legat de protestatarii care au crezut că este reporter" Astia parca ar fi minerii nostri... Daca apuca armata chineza sa intre in Hong Kong...s-a terminat cu toate drepturile lor, o sa ajunga ca in Xinjiang...Iar motivul va fi terorism asupra cetatenilor chinezi pe pamant chinezesc.

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
14.08.2019, 14:11:08

Evident tinerii sunt in primele rânduri ale protestului. Nu stiu ei multe despre situatia politico-sociala din China continentala, raportul de putere dintre guvern si populatie, istoria PCC.... pentru ca daca ar stii s-ar cutremura. Inchisorile sunt deja pregatite. Cei care au fost in lagarele de reeducare dupa Tien An Men si au fost eliberati, sunt imbatraniti, nu mai au pofta de viata, nu mai au dorinte. Automate. Roboti.