CNN: China şi Taiwanul se joacă în apele internaţionale de-a „şoarecele şi pisica”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
infografie taiwan

China urmează să încheie exerciţiile militare fără precedent pe care le-a lansat ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi, conform CNN.

Navele de război chineze şi taiwaneze au jucat duminică un joc de-a „pisica şi şoarecele” în largul mării, în timp ce Beijingul a anunţat încheierea celor patru zile de exerciţii militare fără precedent în strâmtoarea Taiwan.

Exerciţiile aeriene şi navale au fost lansate ca răspuns la vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, şi au implicat pentru prima dată exerciţii de lansare de rachete balistice care au trecut peste capitala insulei.

China, care consideră Taiwanul auto-condus o parte a teritoriului său, a întrerupt, de asemenea, legăturile prin care păstra contactele cu Washingtonul.

Agenţia de presă Reuters, citând o persoană bine informată, a declarat că aproximativ 10 nave de război din China şi Taiwan au navigat duminică la mică distanţă unele de altele în strâmtoarea Taiwan, unele nave chineze traversând linia mediană a strâmtorii, care constituie reperul neoficial care separă cele două părţi. .

Pe măsură ce forţele chineze „au forţat” linia de demarcaţie, partea taiwaneză a rămas în apropiere pentru monitoriza şi, acolo unde a fost posibil, pentru a le refuza chinezilor posibilitatea de a trece respectiva linie, a declarat acea sursă pentru Reuters.

„Cele două părţi dau dovadă de reţinere”, a spus persoana în cauză, descriind manevrele drept un joc de-a „pisica şi şoarecele”. „O parte încearcă să traverseze, iar cealaltă îi stă în cale şi o forţează să ocupe o poziţie defavorizată şi, în cele din urmă, se întoarcă de partea cealaltă a liniei de demarcaţie.”

Ministerul Apărării dn Taiwan (MAT) a declarat că mai multe nave militare, avioane şi drone chineze simulau atacuri asupra insulei şi a marinei sale. Acesta a mai spus că forţele sale au ridicat sâmbătă în aer mai multe avioane pentru a avertiza cele 20 de avioane chineze, inclusiv 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, MAT a detectat 14 nave chineze care desfăşurau activităţi în jurul strâmtorii Taiwan. MAT a adăugat că rachetele sale antinavă de la ţărm şi rachetele sol-aer Patriot erau în aşteptare.

Exerciţiile chineze, centrate pe şase locaţii din jurul insulei pe care China lo revendică, au început joi şi au fost programate să dureze până duminică la prânz, a raportat săptămâna trecută agenţia oficială de ştiri Xinhua. Armata chineză a declarat sâmbătă că exerciţiile, la nord, sud-vest şi est de Taiwan, s-au concentrat pe capacităţile de lovitură terestră şi de asalt de pe mare.

„Aceste activităţi ale Chinei reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor acesteiia de a schimba status quo-ul. Sunt provocatoare, iresponsabile şi măresc riscul unui incident aprut dn eroare”, a spus un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„De asemenea, sunt în contradicţie cu obiectivul nostru de lungă durată de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, concluzie aşteaptată de întreaga lume.”

China spune că relaţiile sale cu Taiwanul sunt o chestiune internă şi îşi rezervă dreptul de a aduce insula sub controlul său, prin forţă, dacă este necesar. Taiwanul respinge afirmaţiile Chinei, spunând că numai oamenii din Taiwan pot decide viitorul lor.

China a avertizat, de asemenea, SUA să nu „acţioneze imprudent” şi să creeze o criză mai mare.

Referindu-se la răspunsul dat de autortăţile chineze vizitei lui Pelosi, ziarul Cotidianul Poporului al Partidului Comunist a declarat că China a adoptat „măsuri eficiente care demonstrează pe deplin că China este pe deplin hotărâtă şi capabilă să salveze unitatea naţională şi să protejeze... suveranitatea şi integritatea teritorială”.

Ca parte a răspunsului său la vizita lui Pelosi, China a oprit, de asemenea, comunicarea prin diverse canale cu SUA, inclusiv între comandamentele teatrului militar şi pe cele privind schimbările climatice.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat China că a luat măsuri „iresponsabile” şi că a renunţat la acordarea de prioritate rezoluţiei paşnice, în favoarea utilizării forţei.

Vorbind în timpul unei vizite în Filipine, Blinken a spus că SUA au înregistrat o satre de îngrijorare din partea aliaţilor cu privire la ceea ce el a numit acţiuni periculoase şi destabilizatoare ale Chinei, dar Washingtonul a încercat să evite escaladarea situaţiei. El a spus că încetarea de către China a dialogului bilateral în opt domenii cheie este o mişcare care va pedepsi lumea întreagă.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi l-a acuzat vineri pe Blinken că a răspândit „dezinformarea”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite