Condiţiile impuse de Kim Jong-un pentru a reveni la masa negocierilor cu SUA. Liderul nord-coreean ar avea cerinţe speciale pentru elita politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Coreea de Nord doreşte ridicarea sancţiunilor internaţionale care îi interzic exporturile şi importurile de combustibil rafinat şi alte produse de strictă necesitate înainte de a relua discuţiile de denuclearizare cu Statele Unite, au declarat marţi parlamentarii sud-coreeni, potrivit Reuters.

Nordul a solicitat, de asemenea, reducerea sancţiunilor la importurile sale de bunuri de lux astfel încât să poată aduce în ţară băuturi fine şi costume bărbăteşti de calitate, au declarat parlamentarii după ce au fost informaţi de Park Jie-won, şeful Serviciului Naţional de Informaţii (NIS) din Coreea de Sud.

Briefing-ul a venit la o săptămână după ce cele două Corei au restaurat liniile de asistenţă telefonică pe care Coreea de Nord le-a suspendat acum un an, primul indiciu din ultimele luni că Coreea de Nord ar putea fi mai receptivă la eforturile internaţionale de reangajare în negocieri.

„Ca o condiţie prealabilă pentru redeschiderea discuţiilor, Coreea de Nord susţine că Statele Unite ar trebui să permită exportul de minerale şi importurile de petrol rafinat şi ale bunuri de primă necesitate”, a declarat reporterilor Ha Tae-keung, membru al comisiei parlamentare de informaţii.

„Am întrebat ce bunuri de strictă necesitate doresc cel mai mult şi au spus că sunt incluse băuturi şi costume de calitate, nu doar pentru consumul propriu al lui Kim Jong -un, ci şi pentru distribuirea acestora către elita Phenianului”, a spus el, referindu-se la liderul Coreei de Nord.

Presa de stat din Coreea de Nord nu a menţionat marţi nicio nouă cerere de ridicare a sancţiunilor ca o condiţie de a relua discuţiile.

Consiliul de Securitate al ONU a impus o gamă largă de sancţiuni Coreei de Nord pentru continuarea programelor sale de rachete nucleare şi balistice,  în ciuda rezoluţiilor ONU. Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare din 2006 şi a lansat rachete capabile să lovească Statele Unite.

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud şi-au impus propriile sancţiuni Coreei de Nord.

Un oficial înalt din administraţia preşedintelui Joe Biden a declarat pentru Reuters în martie că Coreea de Nord nu a răspuns eforturilor diplomatice ale SUA.

După o revizuire a politicii Coreei de Nord, administraţia SUA a declarat că va explora diplomaţia pentru a atinge obiectivul denuclearizării complete a Coreei de Nord, dar nu va căuta un târg cu Kim.

Sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, care şi-a asumat un rol semnificativ în administraţie, a avertizat duminică Coreea de Sud că exerciţiile comune cu Statele Unite ar submina o dezgheţare a relaţiilor între cele două Corei.

Parlamentarul sud-coreean Kim l-a citat pe Park spunând că trebuia luată în considerare problema exerciţiilor comune: „De asemenea, este necesar să se ia în considerare răspunsul flexibil la exerciţiile militare Coreea de Sud-SUA”.

Legislatorul Ha a declarat că Kim Jong Un şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, şi-au exprimat dorinţa de a reconstrui încrederea şi de a îmbunătăţi legăturile din aprilie, iar Kim a cerut să reconecteze liniile telefonice directe.

Parlamentarii au declarat că Coreea de Nord are nevoie de aproximativ 1 milion de tone de orez chiar şi după ce a eliberat rezerve salvate în caz de război, întrucât economia sa a fost afectată de pandemie şi de vremea rea, ​​anul trecut.

Banca centrală din Coreea de Sud a declarat săptămâna trecută că economia Coreei de Nord a suferit cea mai mare contracţie din ultimii 23 de ani în 2020. 

"Ei au epuizat rezervele şi au pus la dispoziţie aproximativ 400.000 de tone de culturi de vară, inclusiv orz şi cartofi pe care tocmai le-au recoltat", a spus Kim Byung-kee.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite