Consecinţele testelor nucleare din Coreea de Nord: copii născuţi cu malformaţii, vieţi în permanenţă în pericol şi vegetaţie distrusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situl nuclear nord-coreean Punggye-ri, unde au fost efectuate până în prezent şase teste, s-a transformat într-o inepuizabilă sursă de suferinţă pentru cei care trăiesc în această zonă. Mai mulţi dezertori nord-coreeni au relatat că situaţia este dezastruoasă. Din cauza radiaţiilor, tot mai mulţi copii se nasc cu malformaţii, iar vegetaţia dispare pe zi ce trece.

Asociaţia de cercetare Viziune despre Coreea de Nord a stat de vorbă cu 21 de dezertori nord-coreeni care au trăit la Kilju, un oraş aflat în apropiere de situl nuclear Punggye-ri, din zona muntelui Mantap, iar aceştia au povestit ce se întâmplă în această regiune, unde rata de mortalitate este în creştere pentru orice formă de viaţă, a relatat ziarul sud-coreean „Chosun Ilbo“

„Am auzit de la o rudă din Kilju că în spitalele de acolo se nasc copii cu malformaţii“, a spus unul dintre dezertori, notează Fox News.

„Am vorbit la telefon cu membri ai familiei mele de acolo şi mi-au spus că toate puţurile au secat după al şaselea test nuclear“, a afirmat un alt fugar.

Ei au adăugat că autorităţile i-au lăsat pe locuitori să-şi poarte singuri de grijă - nu i-au avertizat înainte de detonări şi nici nu i-au protejat după acestea.

Potrivit altuia, care a reuşit să fugă din Coreea de Nord în 2010, înaintea a două teste, numai soldaţii şi membrii familiilor lor au fost evacuaţi din zonă.

„În timpul primului test nuclear (octombrie 2006) şi al celui de-al doilea (mai 2009), numai familiile soldaţilor au fost duse în adăposturi subterane. Oamenii de rând nu aveau habar de teste“, a afirmat acesta. 

„Eu personal am văzut cadavre plutind pe râu, cu membrele ciopârţite“, a mai spus dezertorul, adăugând că localnicilor li s-a cerut să sape „gropi adânci“ pentru acele teste.

Dezertorii afirmă că toate formele de viaţă din zonă se află într-o continuă luptă pentru supravieţuire. Aproximativ 80% din copacii plantaţi în zona de munte se usucă, iar păstrăvii şi ciupercile pur şi simplu „au dispărut“ din regiune când a fost efectuat primul test nuclear.

„Dacă plantezi copaci în zona de munte, 80% din ei mor. Poţi da vina pe plantarea proastă, dar numărul celor care se usucă este mai mare ca în alte regiuni“, a afirmat una dintre persoanele intervievate.

Unul dintre cei care au reuşit să fugă din Coreea de Nord a susţinut că regimul lui Kim Jong-un a luat toate măsurile pentru a se asigura că oamenii din zonă nu vor putea să-şi facă auzite vocile.

„Oameni care s-au urcat în trenuri cu mostre de sol, apă şi frunze din zona Kiljiu au fost arestaţi şi trimişi în tabere de detenţie“, a spus un alt dezertor.

Recent, au apărut informaţii potrivit cărora, la începutul lunii octombrie, cel puţin 200 de muncitori nord-coreeni ar fi murit în urma prăbuşirii unui tunel din acest sit. 

Potrivit postului japonez de televiziune Asahi, citat de „The Telegraph“, 100 de muncitori care lucrau la tunel au fost prinşi sub dărâmături, iar alţi 100 trimişi să încerce să îi salveze ar fi murit după ce a avut loc o nouă surpare.

Totodată, la sfârşitul lunii trecute, şeful Administraţiei de Meteorologie din Coreea de Sud a avertizat că eventuale noi teste la Punggye-ri ar putea duce la prăbuşirea muntelui şi la scurgeri radioactive, după ce cercetători chinezi lansaseră avertismente similare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite