Asia

articolul anterior articolul urmator

Coreea de Nord este dispusă să reia negocierile cu SUA în domeniul nuclear, la sfârşitul lui septembrie

1
10 Sep 2019 06:09:48
Autor: News.ro
onald Trump Kim Jong-un, la întâlnire de la graniţa nord-coreeană FOTO AFP / Brendan Smialowski
onald Trump Kim Jong-un, la întâlnire de la graniţa nord-coreeană FOTO AFP / Brendan Smialowski

Coreea de Nord a anunţat luni că este dispusă să reia la sfârşitul lui septembrie negocierile cu Statele Unite în domeniul nuclear, dar a avertizat că şansele unui acord ar putea dispărea dacă Washingtonul nu va avea o nouă abordare, transmite Reuters

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a convenit cu preşedintele american Donald Trump, la o întâlnire din 30 iunie, ca discuţiile la nivel de lucru să fie reluate, după ce acesta s-au blocat după summitul eşuat de la Hanoi, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă, în pofida apelurilor repetate din partea Statelor Unite.

Într-o declaraţie transmisă de agenţia de presă nord-coreeană KCNA, ministrul adjunct de Externe Choe Son Hui a afirmat că Pyongyang-ul vrea să aibă ”discuţii cuprinzătoare” cu Statele Unite, la sfârşitul lunii septembrie, la o dată şi un loc convenit de anbele părţi.

Trump a fost întrebat despre această ofertă în timp ce vorbea cu reporterii la Casa Albă şi a spus că discuţiile sunt întotdeauna un lucru bun. ”Vom vedea ce se va întâmpla, a spus Trump.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus: ”Nu avem de anunţat întâlniri deocamdată”.

Duminică, secretarul de Stat Mike Pompeo a spus că speră la o revenire la discuţiile cu Coreea de Nord pentru denuclearizare în următoarele zile sau săptămâni.

Choe a subliniat că Washington trebuie să prezinte o nouă abordare pentru că în caz contrar discuţiile ar putea eşua din nou.

În luna aprilie, Kim a stabilit ca termen limită sfârşitul anului pentru Statele Unite să dovedească flexibilitate în discuţii, care au eşuat în februarie, din cauza solicitării Statelor Unite ca statul nord-coreean să renunţe la toate armele nucleare şi a cererii Pyongyang-ului la o relaxare a sancţiunilor internaţionale.

Termenul de la sfârşitul lui septembrie ar coincide cu Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York, la care va participa şi Pompeo. Misiunea Coreii de nord la Naţiunile Unite a anunţat săptămâna trecută că ministrul de Externe Ri Yong Ho nu va participa ”din cauza programului său”.

Coreea de Nord a cerut ca Pompeo să fie înlocuit cu o persoană ”mai matură” în echipa negociatorilor americani, în timp ce a lăudat relaţia creată între Kim şi Trump în cele trei întâlniri dintre cei doi care au avut loc începând din iunie 2018.

Reprezentantul special al SUA în relaţia cu Coreea de Nord, Stephen Biegun, a condus discuţiile la nivel de lucru, după eşecul întâlnirii de la Hanoi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Index 4.2
10.09.2019, 14:38:48

Doi Nebuni bat campii dezlegati , vorbind ca sa nu taca!