Coreea de Nord a lansat un proiectil în mare. Este „dreptul la apărare”, spune delegatul la ONU FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOOT Getty Images
FOOT Getty Images

Marţi dimineaţă, Coreea de Nord a lansat ceea ce se presupune a fi o rachetă balistică în mare, au declarat oficialii de la Seoul şi Tokyo. Este a treia lansare în această lună, după ce Phenian a testat anterior o rachetă de croazieră „strategică” şi două rachete balistice transportate pe calea ferată.

Lansarea a avut loc cu mai puţin de o oră înainte ca delegatul ONU al Coreei de Nord, Kim Song, să participe la întâlnirea anuală a organizaţiei de la New York. Kim a declarat pentru ONU că Phenianul este „îndreptăţit la autoapărare”.

Testele de rachete balistice şi de croazieră de la începutul acestei luni au fost primele lansări de acest tip din Coreea de Nord în şase luni. Acestea au demonstrat capacitatea ţării de a ataca ţinte din Coreea de Sud şi Japonia, ambele state fiind aliaţi cheie ai SUA.

„Noi doar ne construim apărarea naţională pentru a proteja securitatea şi pacea ţării”, a mai spus Kim, amintind că SUA are aproape 30.000 de soldaţi staţionaţi în sud şi că nu există încă niciun tratat formal care să încheie războiul coreean.

Coreea de Nord lansează două rachete balistice către Marea Japoniei foto epa-efe

FOTO EPA-EFE

Autorităţile de informaţii din Coreea de Sud şi SUA analizează detaliile lansării. Premierul japonez Yoshihide Suga a declarat că şi guvernul său a intensificat vigilenţa şi supravegherea în timp ce analizează detaliile lansării.

Coreea de Nord a invadat Sudul în 1950 şi luptele s-au încheiat trei ani mai târziu cu un armistiţiu, lăsând cele două ţări încă în stare de conflict, din punct de vedere tehnic.

Dacă SUA ar renunţa la ostilitate, Coreea de Nord ar „răspunde binevoitor în orice moment”, le-a spus Kim Song delegaţilor ONU în discursul său. „Dar considerăm că nu există nicio perspectivă, în stadiul actual, ca SUA să îşi retragă cu adevărat politica ostilă”.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a iniţiat o revizuire a politicii americane în Coreea de Nord după preluarea mandatului în ianuarie. Washingtonul a spus că,deşi este gata să poarte discuţii cu Phenianul oriunde şi oricând, nu va fi cale de „mari negocieri”.

Weekend-ul trecut, Kim Yo Jong, sora influentă a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a contactat Seoulul, spunând că ţara ei este deschisă pentru reluarea discuţiilor şi a paşilor de reconciliere, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. 

Coreea de Sud consideră declaraţia ei „semnificativă”, dar a îndemnat Nordul să restabilească canalele de comunicare înainte ca orice discuţie între rivali să poată fi organizată. Liniile de comunicare au rămas în mare parte latente timp de aproximativ 15 luni, deci restaurarea lor şi acceptarea apelurilor de la Seoul ar putea fi un indicator pentru a evalua cât de serios este Nordul cu privire la oferta sa de discuţii condiţionate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite