Asia

articolul anterior articolul urmator

Coreea de Nord este pregătită să facă faţă SUA, afirmă Kim Jong-un în cadrul unei parade militare

11
10 Oct 2015 14:47:00
Autor: Mediafax
Coreea de Nord marchează 70 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist FOTO AP
Coreea de Nord marchează 70 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist FOTO AP

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat sâmbătă că ţara sa este pregătită să facă faţă oricărei ameninţări din partea Statelor Unite, în cadrul unei parade militare de amploare, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Partidului Muncitorilor, relatează Associated Press în pagina online.

Parada, la care participă mii de soldaţi şi principalele componente ale arsenalului militar nord-coreean, a dat startul uneia dintre cele mai mari ceremonii din Coreea de Nord, un eveniment menit să arate lumii întregi şi poporului că dinastia Kim deţine controlul ferm, iar puterea sa militară este pe măsură.
 
Kim, îmbrăcat în negru, a mers pe un covor roşu şi a salutat garda de onoare. Apoi a mers pe podium şi a făcut cu mâna militarilor care participau la parada din Piaţa Kim Il Sung din Phenian. Kim era înconjurat la stânga de oficialul chinez Liu Yunshan şi la dreapta de oficiali nord-coreeni de rang înalt.
 
Ulterior, Kim a susţinut un discurs în care a afirmat că ţara sa va ţine piept Statelor Unite, folosind retorica dură obişnuită.
 
"Forţa noastră revoluţionară este pregătită să răspundă oricărui tip de război pe care imperialiştii americani îl vor", a precizat Kim, al cărui discurs a fost întrerupt de aplauze de câteva ori.
 
"Prin intermediul politicii Songun (armata pe primul loc), Armata Poporului Coreean a devenit cea mai puternică forţă revoluţionară, iar ţara noastră a devenit o fortăreaţă impenetrabilă şi o putere militară globală", a afirmat el.
După discursul său, mii de soldaţi au ridicat pancarte colorate pe care se putea citi "Politica Songun" sau "Apărarea patriei".
 
Spectacolul urma să fie cel mai impresionant de când Kim Jong-un a preluat puterea, la sfârşitul lui 2011, după moartea tatălui său, Kim Jong-il. Imaginile din satelit sugerează că parada militară urma să fie cea mai mare desfăşurată vreodată în Coreea de Nord.
 
Vineri, la miezul nopţii, Kim le-a adus un omagiu tatălui şi bunicului său, la Palatul Soarelui Kumsusan din Phenian, potrivit agenţiei oficiale KCNA.
 
Pentru finalul ceremoniilor, o scenă a fost construită pe un râu care trece prin centrul Phenianului, pentru un concert al celei mai populare formaţii nord-coreene, Moranbong. Biletele pentru străini se vindeau cu 100 de euro.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

in bogus
10.10.2015, 15:36:47

" Coreea de Nord este pregătită să facă faţă SUA, afirmă Kim Jong-un.." brava lor! am o singura nedumerire: ce motive ar avea sua sa atace coreea de nord? resurse naturale? papitza? pozitie startegica? tehnologii? invidie?

+4 (6 voturi)
JIM BEAM
10.10.2015, 19:16:11

Americanii in Irak,au ,,investit'' in cumpararea generalilor irakieni de armata si informatii,ca pe timpul imperiului roman antic.., cu mil. de $,acte,cetatenie americana, identitate noua, o viata noua in america..!..La asta cu siguranta nu s-a gandit......

+5 (5 voturi)
Balamuc
10.10.2015, 15:38:11

Asta n-a citit fabula lui La Fontaine cu broasca si boul. Mai umfla-te, surato, mai ai, mai ai...

+2 (6 voturi)
Ciobanu Radu Teodor
10.10.2015, 16:33:05

alea erau avioane sau planoare?ca infanterie,bun lucru,dar aerian si naval zero!in aparare s-ar descurca in atac niciodata!oricum arata mai bine ca armata rommana!dar ea e aparata de n.a.t.o.!deci suntem aparati!

+2 (4 voturi)
IonIon Codreanu
10.10.2015, 18:40:07

Și când te gândești că grăsunul a făcut școala în Elveția! Familie de nebuni. Ce nenorocire pe capul bietului popor!

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările