Coreea de Nord trebuie să-şi „înceteze comportamentul provocator“. Donald Trump şi Xi Jinping au discutat despre problemele generate de Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a cerut liderului Casei Albe, Donald Trump, în timpul unei convorbiri telefonice, să evite „cuvintele şi acţiunile“ care ar putea „exacerba“ tensiunile deja puternice în Peninsula Coreeană. Iar preşedintele SUA i-a spus omologului său de la Beijing că înţelege în totalitate rolul pe care China îl joacă în problema nucleară nord-coreeană, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În cadrul discuţiei telefonice ce a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă,  Xi Jinping a făcut apel la „reţinere“ din partea ambelor părţi, după cum a relatat televiziunea chineză de stat CCTV, insistând, totodată, pentru „dialog şi negocieri“, notează France-Presse.

La rândul său, Casa Albă a publicat un comunicat potrivit căruia cei doi lideri fac apel la Coreea de Nord să-şi „înceteze comportamentul provocator“, reiterându-şi „angajamentul reciproc pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene“.

Convorbirea telefonică dintre Xi Jinping şi Donald Trump a avut loc în contextul în care în ultimele zile au crescut tensiunile între Washington şi Phenian. 

Marţi, după ce şeful Casei Albe a avertizat Coreea de Nord că „ar face bine să nu mai ameninţe Statele Unite“ şi a spus în faţa presei că nord-coreenilor „li se va face faţă cu foc şi furie cum n-a mai văzut lumea“, Phenianul a invocat un posibil atac asupra insulei americane Guam, situată în vestul Pacificului, o insulă de importanţă strategică pentru SUA, având în vedere că este un avanpost militar al americanilor.

Joi, agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA a anunţat că armata nord-coreeană îşi va încheia la mijlocul lunii august planurile privind un atac împotriva Guamului. Acest plan, care ar include un tir cu patru rachete ce ar survola Japonia, îi va fi prezentat spre aprobare lui Kim Jong-un şi va constitui „un avertisment crucial la adresa SUA“, a precizat agenţia.

Vineri, Donald Trump a formulat noi ameninţări la adresa Coreei de Nord, afirmând că forţele armate americane sunt pregătite să răspundă oricărui gest ostil. 

China, rol crucial 

Tensiunile dintre Washington şi Phenian au pus pe jar comunitatea internaţională, oricum îngrijorată de programul nuclear derulat de statul condus de Kim Jong-un, program care a atras după sine sancţiuni economice la adresa Phenianului.

China, principalul partener economic al Coreei de Nord, joacă un rol crucial în privinţa eficacităţii acestor sancţiuni, adoptate în încercarea de a determina Phenianul să-şi înceteze programele nuclear şi balistic. 

Iar în ultimele luni, Trump a încercat să determine China să exercite mai multe presiuni asupra Coreei de Nord. Totuşi, recent, liderul Casei Albe şi-a exprimat frustrarea generată de lipsa de progrese în acest sens.

Potrivit Reuters, în timpul convorbirii telefonice cu preşedintele chinez, Donald Tramp i-a transmis lui Xi Jinping că înţelege în totalitate rolul pe care China îl joacă în problema nucleară nord-coreeană.

Deşi în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut Donald Trump a 

acuzat China de manipulare de monedă, liderul Casei Albe şi-a domolit tonul de când şi-a preluat oficial mandatul, afirmând de mai multe ori că vrea să lucreze cu Beijingul în privinţa soluţionării chestiunii nucleare.

Iar după discuţia telefonică din noaptea de vineri spre sâmbătă, televiziunea chineză a relatat că Trump a dat asigurări că, „pentru moment, relaţiile americano-chineze sunt pe calea cea bună“.

Posibilă anchetă privind practicile comerciale ale Chinei

CNN Money relatează însă, citând un oficial din administraţie, că preşedintele american l-a informat pe liderul chinez că se pregăteşte ca săptămâna viitoare să ceară o anchetă privind practicile comerciale ale Chinei.

Potrivit oficialului citat, Trump i-a spus lui Xi Jinping că intenţionează să ceară reprezentantului Statelor Unite pentru Comerţ, Robert Lighthizer, să înceapă o investigaţie cu privire la posibile încălcări ale drepturilor intelectuale americane în China.

O asemenea investigaţie ar putea să fie utilizată de preşedintele Trump drept argument pentru a impune noi taxe vamale pentru produsele importate din China, ceea ce ar însemna o escaladare importantă a încercărilor de remodelare a relaţiilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii din Beijing şi Washington, notează News.ro.

Trump plănuia să lanseze investigaţia comercială în urmă cu mai bine de o săptămână, dar a întârziat această acţiune în favoarea obţinerii sprijinului Chinei pentru adoptarea unui nou pachet de sancţiuni internaţionale împotriva regimului de la Phenian, a mai spus oficialul citat de CNN Money.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite