Coreea de Nord avertizează că se află în plină criză alimentară, fiind nevoită să înjumătăţească raţiile de hrană, chiar înaintea summitului Trump-Kim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un vizitează o cultură de cartofi FOTO AFP
Kim Jong-un vizitează o cultură de cartofi FOTO AFP

Coreea de Nord a avertizat că se confruntă cu un deficit de hrană de aproximativ 1,4 milioane de tone în 2019 şi a fost nevoită să reducă la aproape jumătate raţiile alimentare, dând vina pe temperaturile ridicate, secetă, inundaţii şi sancţiunile ONU, într-un raport citat de Reuters.

Publicarea memorandumului nedatat, de două pagini, de către misiunea Coreei de Nord la Naţiunile Unite vine în contextul în care săptămâna viitoare va avea loc un al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, întrunit pentru a se discuta despre denuclearizarea Peninsulei coreene.

Washingtonul îi cere Phenianului să renunţe la un program de arme nucleare care ameninţă Statele Unite, în timp de Coreea de Nord urmăreşte ridicarea sancţiunilor, un sfârşit formal la Războiul Coreean din 1950-1953 şi garanţii de securitate.

Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, a sporit în unanimitate sancţiunile pentru Coreea de Nord, din 2006, într-o încercare de a limita finanţarea programelor de rachete nucleare şi balistice ale Phenianului.

„Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene face apel la organizaţiile internaţionale pentru a răspunde urgent la soluţionarea problemei hranei,” se arată în memorandumul nord-coreean, pe care misiunea ţării la ONU l-a descris ca fiind continuarea unei analize comune cu Programul Alimentar Mondial (PAM), între 28 noiembrie şi 7 decembrie 2018. PAM a refuzat să comenteze.

În document se precizează că producţia de hrană a Coreei de Nord a fost 4.951 milioane de tone, cu 503.000 tone mai puţin faţă de 2017. ONU  a confirmat aceste cifre ca fiind date oficiale guvernamentale furnizate la sfârşitul lui ianuarie şi a spus că producţia alimentară din Coreea de Nord include orez, grâu, cartofi şi boabe de soia.

Coreea de Nord a spus că va importa 200.000 de tone de hrană şi va produce 400.000 de tone din recolte timpurii, dar că tot nu este suficient şi va reduce raţia alimentară zilnică de la 550 de grame la 300 de grame pe persoană.

Oficiali ONU şi grupuri de ajutor nord-coreene se consultă cu guvernul pentru „a înţelege mai bine impactul situaţiei privind securitatea hranei asupra celor mai vulnerabili oameni, cu scopul de a lua măsuri timpurii pentru împlinirea nevoilor lor umanitare,” a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephan Dujarric, joi.

El a precizat că ONU şi organizaţiile umanitare au avut capacitatea să ajute doar o treime din cei şase milioane de oameni estimaţi că aveau nevoie de ajutor, anul trecut, din cauza lipsei finanţării. Un apel al ONU pentru 111 milioane de dolari în 2018 a fost finanţat doar 25 la sută, a spus Dujarric.

Naţiunile Unite estimează că un total de 10,3 milioane de oameni-aproape jumătate din populaţie-au nevoie de ajutor şi aproximativ 41 la sută dintre nord-coreeni sunt subnutriţi, potrivit lui Dujarric.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite