Asia

articolul anterior articolul urmator

Coreea de Sud încheie un acord de apărare cu China, după ce Trump le-a cerut 5 miliarde de dolari sud-coreenilor pentru prezenţa trupelor americane

49
19 Nov 2019 11:57:22
Autor: Ştefana Radu
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Miniştrii Apărării din Coreea de Sud şi China au căzut de acord să-şi dezvolte legăturile de securitate, pentru a asigura stabilitatea în nord-estul Asiei, cel mai recent semn că alianţele îndelungate ale Washingtonului în zonă slăbesc din ce în ce mai mult.

În marja summitului regional de securitate care a avut loc la Bangkok, duminică, Jeong Kyeong-doo, ministrul sud-coreean al Apărării şi omologul său chinez, Wei Fenghe, au acceptat să înfiinţeze mai multe linii telefonice directe în domeniul militar şi să organizeze o vizită a lui Jeong în China, anul viitor, pentru a „găzdui schimburi bilaterale şi de cooperare în domeniul apărării”, a transmis ministerul sud-coreean al Apărării.

Anunţul Seulului a coincis cu nemulţumirile din ce în ce mai mare legate de suma anuală de 5 miliarde de dolari pe care Washingtonul o cere pentru a păstra cei 28.500 de soldaţi americani în Coreea de Sud.

Această cifră este mult mai mare faţă de cele 923 de milioane de dolari pe care Seulul a plătit-o anul acesta, sumă cu 8 la sută mai mare decât anul precedent.

Un editorial din ediţia de luni a publicaţiei The Korea Times a avertizat că alianţa din domeniul securităţii dintre cele două ţări „s-ar putea prăbuşi din cauza cerinţelor prea mari ale Washingtonului”.

Trump a avertizat în trecut că va retrage trupele americane dacă solicitările sale nu vor fi îndeplinite, editorialul acuzându-l pe preşedintele american de faptul că consideră tratatul de apărare reciprocă dintre Coreea de Sud şi SUA „o afacere imobiliară din care să scoată bani”.

Marea majoritate a coreenilor sunt de acord cu cele exprimate în editorial, un sondaj recent al Institutului coreean pentru reunificare naţională arătând că 96 la sută dintre cei intervievaţi se opun ca Seulul să plătească mai mult pentru prezenţa militară a SUA.

De asemenea, există şi nemulţumiri legate de faptul că Washingtonul pune presiune pe Coreea de Sud pentru a determina Seulul să semneze o prelungire a unei înţelegeri trilaterale privind schimbul de informaţii militare cu SUA şi Japonia.

Acordul privind schimbul de informaţii militare ar trebui să expire pe 23 noiembrie, la miezul nopţii, şi Coreea de Sud insistă că va fi de acord cu o prelungire doar dacă Japonia va anula restricţiile privind exporturile de substanţe chimice, extrem de importante pentru industria sud-coreeană de microcipuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Adrian Foangǎ
19.11.2019, 12:03:33

Coreenii nu sunt prosti, dar asta insemana sa incerci marea cu degetul. Ei stiu ca doar SUA le garanteaza scaparea din sfera de influenta a Chine, iar dume de genul "am deschis linii telefonice directe" sunt doar actiuni rasuflate, nu pacalesc pe nimeni.

0 (12 voturi)
mircea miricioiu
19.11.2019, 12:18:45

dar si faptul ca toti trebuie sa platim taxa de protectie..... si de fapt, de cine ? deh.... vulpea in cotet

+3 (3 voturi)
Maleficio Decenu
19.11.2019, 12:46:36

Lulu de pază la stână cere zăr,brânză,caș,urdă,cheag.”Frate,frate da brânza-i pe dolari”.

-1 (5 voturi)
Nici nu stiu
19.11.2019, 12:49:45

5 miliarde sunt mai puțin de 1% din PIB. Nu înțeleg nemulțumirea lor. Mai ales că dacă nu intervenea SUA, Coreea de Sud nici nu ar fi existat.

+3 (9 voturi)
Podar
19.11.2019, 13:00:38

Personal, nu mâ surprinde, Comportamnetul mafiot Prin care, influențâ vinde, Dar negustroru-i...Idiot. Pe cei mai mici...lacom taxeazâ, Ca un golan de cartier... Ce prind curaj și...riposteazâ, Yankeului obraz de vier... Nouâ, ne vinde rablamente, Ca sâ ne ia Marea la schimb Amenințand cu...falimente Care pe multi așteaptâ-n...timp... La fel si cu...americanii... Care... prin Trump ,groapa iși sapâ... Vor pierde influența, banii, Cu care, in prezent se-ndoapâ...!...:))) ...

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările