Coreea de Sud înfiinţează o „unitate de decapitare“ în scopul descurajării unui atac nuclear din partea Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenamente de iarnă ale trupelor speciale sud-coreene/ Foto: EPA
Antrenamente de iarnă ale trupelor speciale sud-coreene/ Foto: EPA

La doar o zi după ce Coreea de Nord a condus ultimul şi cel mai puternic test nuclear, ministrul Apărării sud-coreean, Song Young-moo, a anunţat înfiinţarea unei unităţi de trupe speciale, Spartan 3000, a cărei misiune, în caz de necesitate, va fi eliminarea liderilor nord-coreeni.

Este un lucru rar ca un stat să facă publică o strategie de asasinare a unui alt şef de stat, însă Coreea de Sud urmăreşte în mod evident să transmită un mesaj Coreei de Nord cu privire la consecinţele dezvoltării în continuare a arsenalului său nuclear. În acelaşi timp, acţiunile tot mai agresive ale Sudului au ca scop aducerea Coreei de Nord la masa de negocieri.

După cum notează cotidianul New York Times, liderii sud-coreeni se află în faţa unui real paradox, pe de o parte preferă o soluţie diplomatică pentru depăşirea acestei crize, pe de altă parte, caută o strategie prin care un stat fără un arsenal nuclear să poată descuraja un dictator cu astfel de arme.

„Cea mai bună strategie de descurajare pe care o putem avea, în afară de a avea propriile noastre arme nucleare, este să-l facem pe Kim Jong-un să se teamă pentru propria sa viaţă”, a declarat Shin Won-sik, general în rezervă şi fostul comandant al departamentului de strategie al armatei sud-coreene.

Aceste măsuri, pe de altă parte, au ridicat întrebări cu privire la existenţa unei strategii comune a Statelor Unite şi Coreei de Sud de a-l elimina pe liderul nord-coreean înainte ca acesta să poată ordona un atac nuclear.

Deşi secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, a afirmat că SUA nu au în plan o schimbare de regim în Coreea de Nord, iar oficialii sud-coreeni au apreciat că aceste măsuri fac parte dintr-o strategie de descurajare – odată dezvoltate, aceste noi capacităţi ar putea fi folosite în mod preventiv.

Dovada unei strategii comune a venit săptămâna trecută, când preşedintele Trump a decis eliminarea unor restricţii, impuse de un vechi tratat între Statele Unite şi Coreea de Sud, care să permită Sudului dezvoltarea unor rachete balistice mult mai puternice. Statele Unite au oferit asistenţă Coreei de Sud pentru dezvoltarea propriilor rachete balistice în anii 70 însă, în schimb, au impus o serie de restricţii pentru evitarea unei curse a înarmării în regiune.

Acum putem dezvolta rachete balistice ce pot distruge buncăre subterane aflate la mare adâncime, unde preşedintele Kim Jong-un s-ar putea ascunde”, a subliniat Gen. (r) Shin. „Idea este de a putea instala aceeaşi frică pe care o dă o armă nucleară – dar să facem acest lucru fără o armă nucleară. Într-un sistem medieval precum cel din Coreea de Nord, viaţa lui Kim Jong-un este la fel de valoroasă ca a sute de mii de oameni de rând, a căror viaţă ar fi ameninţată în cazul unui atac nuclear”.

Deşi din ce în ce mai mulţi sud-coreeni, şi în special partidele conservatoare, cer dezvoltarea propriilor arme nucleare, preşedintele Moon a reiterat promisiunea sa de a elimina aceste arme din Peninsula Coreeană. În plus, preşedintele Donald Trump a reiterat la rândul susţinerea pentru doctrina umbrelei nucleare oferite de către Washington, promiţând să protejeze Coreea de Sud „uzând de toate capacităţile militare ale Statelor Unite, atât convenţionale cât şi nucleare”.

Însă, după testele din această vară în care Coreea de Nord a lansat două rachete intercontinentale, dintre care una aparent capabilă să lovească teritoriul Statelor Unite, populaţia sud-coreeană nu mai este la fel de sigură că americanii şi-ar respecta acest angajament.

„Ar interveni americanii într-un război în peninsula noastră dacă propriile lor oraşe ar fi ameninţate de rachetele intercontinentale nord-coreene?”, a declarat Park Hwee-rhak, analist militar în cadrul Universităţii Kookmin din Seul.

Conform oficialilor din serviciile de informaţii sud-coreene, ştirile cu privire la înfiinţarea acestei unităţi a ajuns la liderul nord-coreean, care a început să utilizeze maşinile subalternilor săi pentru deplasările oficiale.

Cu toate acestea, există rezerve în cadrul oficialilor sud-coreeni că aceste măsuri ar putea descuraja un atac nuclear din partea liderului Kim Jong-un.

„Balanţa terorii este cea mai sigură cale pentru descurajarea unui război”, a afirmat Yoon Sang-hyun, un reprezentant al opoziţiei din Seul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite