Asia

articolul anterior articolul urmator

Coreea de Sud înfiinţează o „unitate de decapitare“ în scopul descurajării unui atac nuclear din partea Coreei de Nord

13
13 Sep 2017 02:14:20
Autor: Laurenţiu Sirbu
Antrenamente de iarnă ale trupelor speciale sud-coreene/ Foto: EPA
Antrenamente de iarnă ale trupelor speciale sud-coreene/ Foto: EPA

La doar o zi după ce Coreea de Nord a condus ultimul şi cel mai puternic test nuclear, ministrul Apărării sud-coreean, Song Young-moo, a anunţat înfiinţarea unei unităţi de trupe speciale, Spartan 3000, a cărei misiune, în caz de necesitate, va fi eliminarea liderilor nord-coreeni.

Este un lucru rar ca un stat să facă publică o strategie de asasinare a unui alt şef de stat, însă Coreea de Sud urmăreşte în mod evident să transmită un mesaj Coreei de Nord cu privire la consecinţele dezvoltării în continuare a arsenalului său nuclear. În acelaşi timp, acţiunile tot mai agresive ale Sudului au ca scop aducerea Coreei de Nord la masa de negocieri.
 
După cum notează cotidianul New York Times, liderii sud-coreeni se află în faţa unui real paradox, pe de o parte preferă o soluţie diplomatică pentru depăşirea acestei crize, pe de altă parte, caută o strategie prin care un stat fără un arsenal nuclear să poată descuraja un dictator cu astfel de arme.
 
„Cea mai bună strategie de descurajare pe care o putem avea, în afară de a avea propriile noastre arme nucleare, este să-l facem pe Kim Jong-un să se teamă pentru propria sa viaţă”, a declarat Shin Won-sik, general în rezervă şi fostul comandant al departamentului de strategie al armatei sud-coreene.
 
Aceste măsuri, pe de altă parte, au ridicat întrebări cu privire la existenţa unei strategii comune a Statelor Unite şi Coreei de Sud de a-l elimina pe liderul nord-coreean înainte ca acesta să poată ordona un atac nuclear.
 
Deşi secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, a afirmat că SUA nu au în plan o schimbare de regim în Coreea de Nord, iar oficialii sud-coreeni au apreciat că aceste măsuri fac parte dintr-o strategie de descurajare – odată dezvoltate, aceste noi capacităţi ar putea fi folosite în mod preventiv.
 
Dovada unei strategii comune a venit săptămâna trecută, când preşedintele Trump a decis eliminarea unor restricţii, impuse de un vechi tratat între Statele Unite şi Coreea de Sud, care să permită Sudului dezvoltarea unor rachete balistice mult mai puternice. Statele Unite au oferit asistenţă Coreei de Sud pentru dezvoltarea propriilor rachete balistice în anii 70 însă, în schimb, au impus o serie de restricţii pentru evitarea unei curse a înarmării în regiune.
 
Acum putem dezvolta rachete balistice ce pot distruge buncăre subterane aflate la mare adâncime, unde preşedintele Kim Jong-un s-ar putea ascunde”, a subliniat Gen. (r) Shin. „Idea este de a putea instala aceeaşi frică pe care o dă o armă nucleară – dar să facem acest lucru fără o armă nucleară. Într-un sistem medieval precum cel din Coreea de Nord, viaţa lui Kim Jong-un este la fel de valoroasă ca a sute de mii de oameni de rând, a căror viaţă ar fi ameninţată în cazul unui atac nuclear”.
 
Deşi din ce în ce mai mulţi sud-coreeni, şi în special partidele conservatoare, cer dezvoltarea propriilor arme nucleare, preşedintele Moon a reiterat promisiunea sa de a elimina aceste arme din Peninsula Coreeană. În plus, preşedintele Donald Trump a reiterat la rândul susţinerea pentru doctrina umbrelei nucleare oferite de către Washington, promiţând să protejeze Coreea de Sud „uzând de toate capacităţile militare ale Statelor Unite, atât convenţionale cât şi nucleare”.
 
Însă, după testele din această vară în care Coreea de Nord a lansat două rachete intercontinentale, dintre care una aparent capabilă să lovească teritoriul Statelor Unite, populaţia sud-coreeană nu mai este la fel de sigură că americanii şi-ar respecta acest angajament.
 
„Ar interveni americanii într-un război în peninsula noastră dacă propriile lor oraşe ar fi ameninţate de rachetele intercontinentale nord-coreene?”, a declarat Park Hwee-rhak, analist militar în cadrul Universităţii Kookmin din Seul.
 
Conform oficialilor din serviciile de informaţii sud-coreene, ştirile cu privire la înfiinţarea acestei unităţi a ajuns la liderul nord-coreean, care a început să utilizeze maşinile subalternilor săi pentru deplasările oficiale.
 
Cu toate acestea, există rezerve în cadrul oficialilor sud-coreeni că aceste măsuri ar putea descuraja un atac nuclear din partea liderului Kim Jong-un.
 
„Balanţa terorii este cea mai sigură cale pentru descurajarea unui război”, a afirmat Yoon Sang-hyun, un reprezentant al opoziţiei din Seul.

Citeşte şi:
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Iris IRIS
13.09.2017, 07:47:50

Aceasta este solutia salvatoare si in momentul cand cel de la Phenian va trece in lumea dreptilor nu va mai exista nici un pericol de razboi mondial. Solutia ideala ar fi cea de a-l trimite pe Ion Iliescu in locul lui Kim Jong-un dupa ce Kim Jong-un va fi mazilit si Ion Iliescu ar "baga" si carne si paine in toate magazinele asa cum a facut cu romanii si deci sistemul nu s-ar schimba asa cum promite Presedintele Trump dar fiecare va bea "licoarea Iliescu" asa cum au baut-o si romanii si apoi toata lumea va rade canta si dansa in Piata Revolutiei cu continuare in Piata Victoriei ca iar se va infiinta Ordonanta nr 13.

-2 (8 voturi)
M Costi
13.09.2017, 08:20:25

"...ministrul Apărării sud-coreean, Song Young-moo, a anunţat înfiinţarea uneii unităţi de trupe speciale....a cărei misiune, în caz de necesitate, va fi eliminarea liderilor nord-coreeni..." !?! Cum se vede , declaratii provocatoare si razboinice nu au dar liderii nord-coreeni ci si cei sud-coreeni , ca de allfel si cei nord-americani ! Justificarea "il asasinam pe lider ..in caz de necesitate...sa sa prevenim un razboi..." am mai auzit-o de multe ori , doar ca n-a condus nici la evitarea razboaielor si nici la evitarea unor tragedii umanitare. Irakul , Libia , Siria etc sunt exemple... Pe de alta parte nici Coreea de Sud si nici SUA n-au afirmat vreodata ca vor elimina armele nucleare ( ale SUA ) din Peninsula Coreana si din imediata vecinatate , nu ii dau nicio alta sansa Coreei de Nord sa-si asigure securitatea , altfel decat inarmandu-se cu arme nucleare. In rest , multa propaganda si razboi psihologic , de ambele parti !

+4 (12 voturi)
deafara
13.09.2017, 08:57:07

Cooooorect! Pozitia exprimata ieri si fostul presedinte USA, Jimmy Carter: " N-Coreea trebuie totusi tratata cu respect.... Sistemul politic actual (n.b. american) nu mai este o democratie ci o oligarhie" La 92 de ani batranul Carter este inca TOP !

+4 (10 voturi)
, new_age
13.09.2017, 08:53:37

Eu unul nu cred ca Rusia sau China va lasa Coreea de Sud sa intervina peste regimul NC pentru ca in acel moment ar pierde controlul in zona ,s-ar trezi cu americanii in coasta. China si Rusia vor juca sah cu USA pana se vor decide sa intervina dar isi vor pune omul in locul lui Kim.,nu se va democratiza asa usor Coreea de Nord.

+1 (5 voturi)
Scorilo
13.09.2017, 09:50:19

Pentru a-l intimida sau pentru a-l INCITA ? De ce a fost nevoie sa se anunte acest lucru ? Asemenea lucruri se fac in cel mai mare secret,zic eu...

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările