Asia

articolul anterior articolul urmator

Coreea de Nord susţine că are focoase nucleare care pot fi montate pe rachete balistice

3
9 Mar 2016 03:33:43
Autor: Ionut Preda
FOTO AP
FOTO AP

Phenianul susţine că a miniaturizat focoase nucleare pentru a le putea monta pe rachete balistice, conform agenţiei media de stat KCNA, citată de CNN.

KCNA relatează că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a fost informat într-o întâlnire cu savanţi nucleari despre „cercetări făcute cu scopul de a echipa diferite tipuri de rachete balistice tactice şi strategice cu focoase nucleare”.

„Focoasele nucleare au fost standardizate pentru montarea pe rachete balistice prin miniaturizare. Acesta poate fi considerat un mijloc de descurajare nucleară adevărat” a declarat liderul nord-coreean pentru KCNA.

Fostul inspector nuclear ONU David Albright, fondator şi preşedinte al Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, a declarat că organizaţia crede că există o şansă foarte mare ca statul totalitar să fi miniaturizat focoase nucleare.

Coreea de Nord şi-a intensificat programul nuclear în 2016, tensionând şi mai mult situaţia din Peninsula Coreeană şi relaţiile cu Statele Unite, dar şi cu principalul aliat, China. La începutul anului, Phenianul anunţase că a efectuat cu succes un test al unei bombe cu hidrogen, anunţ privit cu scepticism de Occident, în timp ce în luna februarie a lansat un satelit în orbita terestră cu ajutorul unei rachete balistice.

Anunţurile venite dinspre Phenian au dus la adoptarea de către Consiliul de Securitate ONU, în urmă cu o săptămână, a unor noi sancţiuni economice dure la adresa Coreei de Nord. Statul totalitar a replicat prin lansarea de tiruri de artilerie din estul ţării şi ameninţând cu atacuri nucleare exerciţiile militare comune dintre Coreea de Nord şi Statele Unite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

IonIon Codreanu
9.03.2016, 11:35:12

Sancțiunile se vede bine că nu au nici un efect. Nu știu care trebuie să fie calea, dar cea urmată este greșită, pentru că nu aduce rezultate. Până la urmă, este absurd să crezi că poți impune ca unii să nu se înarmeze, când toată lumea se înarmează! Nu se va putea împiedica proliferarea armelor nucleare decât într-un program general, mondial, de dezarmare. Abia în aceste condiții, create de majoritatea covârșitoare a țărilor, dar pornite de la cele mai puternice astăzi, se va putea ajunge co un control eficient a ceea ce face fiecare în țara lui, de către organisme internaționale, independente, de supervizare.

0 (2 voturi)
Adrian Foangă
9.03.2016, 12:36:03

Grasule, abia astept sa te vad dupa gratii in SUA sau in Coreea de Sud. Cat esti tu de dictator acum, tot ca Sadam sau Gadafi vei sfarsi.

+1 (1 vot)
Adrian Fidi
9.03.2016, 14:52:16

las ca-l ajuta Mao

Modifică Setările