Asia

articolul anterior articolul urmator

COVAX a semnat acorduri pentru 550 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 Sinopharm şi Sinovac, deşi eficacitatea acestora este pusă sub semnul întrebării

1
13 Jul 2021 12:35:18
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

COVAX a semnat acorduri pentru achiziţionarea a 550 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de două companii farmaceutice chinezeşti. Acestea vor fi livrate până în prima jumătate a anului 2022. Producătorii Sinopharm şi Sinovac vor să pună la dispoziţie imediat o primă tranşă cu ser.

Acordurile au fost semnate din cauza îngrijorării privind varianta Delta şi efectele pe care le are aceasta asupra populaţiei neimunizate.

COVAX a rămas în urmă cu distribuirea vaccinurilor din cauza criză de coronavirus care a avut loc în India. Producătorii de vaccin din ţară au livrat mai multe doze populaţiei indiene, iar numărul de seruri promis nu a mai ajuns la COVAX.

Vaccinurile produse de cele două companii chinezeşti sunt supuse testelor de eficacitate pentru a se vedea dacă persoanele vaccinate sunt imune la virus, în special la noua tulpină a acestuia.

Autorităţile thailandeze din sistemul medical au anunţat, luni, că personalul din sistemul de sănătate va primi o a treia doză fie cu serul AstraZeneca, fie cu Pfizer. 618 de persoane din 677.000 care lucrează în domeniu au fost imunizate cu vaccinul produs de Sinovac şi, ulterior, au fost infectate cu virusul. Dintre aceştia, doi au avut simptome grave şi o asistentă a murit.

„În ciuda acestui fapt, s-a dovedit că toate vaccinurile sunt eficiente în prevenirea spitalizării şi decesului", a declarat luni, într-un briefing, Pensom Lertsithichai, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, adăugând că personalul medical a fost mult mai expus bolii COVID-19, ceea ce ar fi putut contribui la eşecul imunizării, scrie CNN.

Ambele vaccinuri, Sinopharm şi Sinovac, au fost validate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru utilizare de urgenţă.
 
Până în prezent, studiile arată că Sinopharm şi Sinovac au o eficacitate mai mică împotriva COVID-19 decât vaccinurile de tip mARN. În studiile braziliene, Sinovac a avut o eficacitate de aproximativ 50% împotriva simptomelor şi o eficacitate de 100% împotriva cazurilor severe, spune OMS. Eficacitatea Sinopharm a fost estimată la 79%, potrivit OMS.
 
Vaccinurile de la Pfizer / BioNTech şi Moderna - care au semnat, de asemenea, acorduri cu COVAX - sunt eficiente cu peste 90% împotriva COVID-19.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

black horse
13.07.2021, 14:10:57

bine ca-i umfla pe imputitii de chinezi cu bani, pentru apa de ploaie !!!

-6 (6 voturi)
Modifică Setările