Asia

articolul anterior articolul urmator

Cum au ajuns vacile să reprezinte o problemă electorală în cel mai populat stat din India

0
25 Jan 2022 16:46:04
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Locuitorii din cel mai populat stat din India se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare: mai multe persoane au fost omorâte de vacile rătăcite din regiune. În Uttar Pradesh, interzicerea sacrificării vacilor a dus la o creştere uriaşă a populaţiei de vite. Iar atacurile animalelor au devenit atât de frecvente încât problema a devenit un subiect fierbinte în anticiparea alegerilor din stat, care vor începe pe 10 februarie, relatează BBC Hindi.

Un locuitor din Uttar Pradesh, Ram Raj, a fost ucis anul trecut în noiembrie de o vacă rătăcită. El îşi bea ceaiul în casa sa din nordul statului când a fost atacat de animal. În următoarele câteva minute, nepoţii săi au privit îngroziţi cum animalul îl sfâşie. Fermierul în vârstă de 55 de ani a murit din cauza rănilor grave în drum spre spital.
 
„A fost o moarte dureroasă, iar soacra mea nu a mai putut mânca cum trebuie de atunci”, a declarat nora lui Ram Raj, Anita Kumari.
 
Astfel de tragedii au devenit frecvente în Uttar Pradesh. Hinduşii consideră vaca un animal sfânt, dar până de curând mulţi fermieri îşi duceau vitele bătrâne la abator.
 
„Obişnuiam să ne vindem vacile odată ce nu mai dădeau lapte sau nu mai erau potrivite pentru arat câmpurile. Acesta era planul nostru de rezervă pentru vremuri grele", spune Shiv Pujan, un cultivator de orez, pentru BBC.
 
Însă guvernul condus de prim-ministrul Narendra Modi, din partidul Bharatiya Janata Party (BJP), a luat măsuri drastice împotriva sacrificării vacilor. În conformitate cu agenda sa hindusă de dreapta, această practică este acum ilegală în 18 state, inclusiv în Uttar Pradesh. În această regiune, ministrul-şef Yogi Adityanath a închis mai multe abatoare presupuse ilegale după ce a venit la putere în 2017, chiar dacă aceasta este o afacere uriaşă în Uttar Pradesh, care este un exportator major de carne de bivol.
 
Comercianţii de bovine, mulţi dintre ei musulmani sau daliţi, au fost chiar atacaţi şi ucişi de justiţiari care au adesea legături cu BJP sau cu grupuri locale de dreapta. Astfel, mulţi dintre ei au renunţat la această afacere, temându-se să cumpere sau să transporte vite. Iar fermierii abandonează acum pur şi simplu vacile bătrâne şi neproductive.
 
„Acum nu mai există cumpărători, aşa că, evident, nimeni nu le poate vinde", spune un localnic, Pujan, adăugând că el şi alţii sunt nevoiţi să abandoneze vitele bătrâne în pădurile din apropiere.
 
Aceste bovine rătăcite sunt adesea văzute cutreierând oraşele şi satele din Uttar Pradesh, iar fermierii şi localnicii spun că animalele, fiind înfometate, devin agresive. O astfel de vacă este cea care a intrat în curtea casei lui Ram Raj şi, când el şi familia sa s-au speriat şi au început să ţipe, aceasta l-a atacat. Şi Pujan a fost atacat recent de o turmă de vite vagaboande în timp ce încerca să le alunge de pe câmpul său.
 
„Două dintre ele au încercat să mă împingă la pământ şi am fugit ca să-mi salvez viaţa”, a spus el, arătându-şi mâna bandajată, care a fost tăiată în timp ce escalada un gard de sârmă ghimpată.
 
Pujan spune că este un hindus devotat care crede că vaca este sfântă, dar se declară, de asemenea, frustrat de ordinul guvernului conform căruia toate vitele ar trebui protejate. 

Partidele de opoziţie au abordat această problemă în Uttar Pradesh, un stat în mare parte rural, unde fermierii reprezintă un bloc electoral crucial. Purtătorul de cuvânt statal al BJP, Sameer Singh, a declarat că guvernul „elaborează noi strategii” pentru a face faţă situaţiei.
 
Vacile ar trebui să se afle în adăposturi speciale, pentru care guvernul lui Adityanath a alocat milioane de rupii. De asemenea, autorităţile au impus o taxă specială pe alcool pentru a întreţine mii de adăposturi pentru vaci administrate de stat. Dar acest lucru nu e suficient pentru a rezolva problema. Un adăpost administrat de guvern pe care BBC Hindi l-a vizitat în districtul Ayodhya era plin până la saturaţie.
 
„Sunt 200 de vaci aici, ceea ce reprezintă capacitatea noastră maximă. Aproximativ 700-1.000 de vaci vagaboande încă se plimbă prin zonă”, a declarat Shatrughan Tiwari, care se ocupă de adăpost.
 
Mulţi fermieri, între timp, îşi păzesc fermele non-stop. Ei formează grupuri care patrulează pe rând pe câmpuri pe timpul nopţii, înfruntând frigul şi şerpii.
 
„Avem grupuri de oameni din tot satul care continuă să facă cu schimbul", a declarat Bimla Kumari, o fermieră în vârstă de 64 de ani. Alţii, precum Dina Nath, au declarat că s-au săturat de această problemă şi se gândesc să boicoteze alegerile: „Ce rost are să votăm dacă problemele noastre nu vor fi rezolvate?".
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările