Cum încurajezi femeile să muncească într-o ţară în care codul islamic Sharia este mai presus de lege: construieşti un oraş doar pentru femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vieţile femeilor din Arabia Saudită este guvernată de codul islamic Sharia FOTO Reuters
Vieţile femeilor din Arabia Saudită este guvernată de codul islamic Sharia FOTO Reuters

Legea din Arabia Saudită nu interzice femeilor să muncească, dar tradiţia islamică dictată de codul Sharia impune femeii doar două roluri: cel de soţie şi cel de mamă. Astfel, oficialii celui mai mare stat din Peninsula Arabică au decis construirea unui oraş destinat integral femeilor prin care să susţină musulmanele care doresc să muncească.

În prezent, doar 15% din femeile din Arabia Saudită sunt prezente pe piaţa muncii.

Drepturile musulmanelor din această ţară sunt în continuare limitate prin legea islamică, ele fiind lipsite de anumite libertăţi fundamentale, prezente în cultura occidentală.

Arabia Saudită este în continuare singura ţară din lume în care femeile nu au dreptul să conducă autovehicule, iar dreptul la vot şi cel de a candida la alegeri îl vor dobândi abia din 2015, potrivit anunţului din septembrie anul trecut făcut de regele Abdullah.

În ciuda acestor limitări, Arabia Saudită are nevoie de forţă de muncă feminină, motiv pentru care Autoritatea saudită pentru proprietate industrială (Modon) a fost însărcinată cu stimularea dorinţei lucrative a musulmanelor, potrivit publicaţiei arabe „Akşam”.

Modon trebuie să găsească o cale pentru a armoniza situaţia de pe piaţa muncii din ţară cu cea din restul lumii moderne.

Arabia Saudita

Soluţia constă în construirea unui oraş destinat doar femeilor. Conceptul se află deja în fază de proiectare, iar lucrările de construcţie vor fi demarate anul viitor. În noul oraş, vor exista companii conduse de femei şi linii de producţie la care vor lucra exclusiv femeile. Chiar din această vară, femeile au început să înlocuiască bărbaţii angajaţi în magazinele de parfumuri şi produse cosmetice, la doar o jumătate de an după ce i-au înlocuit pe bărbaţii angajaţi în magazinele de lenjerie.

Municipalitatea din Hafuf, aflat în estul ţării, speră să atragă investiţii de 500 de milioane de riali, echivalentul a 107 milioane de euro, şi să creeze aproximativ 5.000 de locuri de muncă pentru femei, în industriile textilă, farmaceutică şi alimentară.

Autorităţile speră că vor încuraja astfel femeile care îşi doresc o carieră, fără a sfida legile islamice care guvernează ţara. „Sunt convins că femeile îşi pot dovedi eficienţa în multe feluri în industriile care se potrivesc cel mai bine intereselor, naturii şi abilităţii lor", a declarat directorul general adjunct al Modon, Saleh Al-Rasheed, pentru cotidianul saudit „Al-Eqtisadiah”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite