Cum resimte populaţia războiul dus de Partidul Comunist Chinez împotriva noului coronavirus ucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticat de reacţie tardivă în cazul coronavirusului Covid-19, regimul comunist chinez mizează pe mesaje ce induc stări de anxietate şi panică în „războiul popular“ dus împotriva pneumoniei virale.

De mai bine de două săptămâni, China, o ţară cu 1,4 miliarde de locuitori, este paralizată din nou de un coronavirus. Covid-19 este mai incisiv decât SARS (8.098 de cazuri de contaminare, dintre care 774 fatale în perioada noiembrie 2002- iunie 2003), soldându-se deja în două luni de la apariţie, într-o piaţă din Wuhan, provincia Hubei (centru), cu 1.113 morţi şi 44.653 de cazuri confirmate până miercuri.

Raportat la populaţia Chinei, doar 0,0027% dintre locuitorii gigantului asiatic au fost infectaţi de noul coronavirus. Însă regimul vrea să evite criticile şi să îşi arate eficienţa, folosind ca armă inclusiv răspândirea unor mesaje susceptibile să inducă stări de anxietate şi panică. Pustietatea de pe străzi şi din parcuri denotă faptul că această politică funcţionează deocamdată.

Zhao Yiling, spre exemplu, nu a mai ieşit din apartamentul său din Beijing tocmai din 23 ianuarie, în condiţiile în care capitala este situată la peste 1.150 de kilometri de locul izbucnirii crizei sanitare. „Sunt terorizată“, mărturiseşte femeia, explicând într-un interviu acordat unui corespondent AFP că aplică întocmai directivele date de comitetul din cartier al Partidului Comunist Chinez (PCC). „Comitetul ne-a transmis să avem răbdare şi să nu ieşim. Aşa că nu ies, mă supun“, adaugă ea.

La parterul blocului în care locuieşte această casnică în vârstă de 57 de ani, un mesaj scris cu caractere de culoare albă pe fundal roşu stă afişat în scopul ţinerii locatarilor în alertă. „Să depistăm, să anunţăm, să izolăm şi să tratăm cât mai repede posibil“, atenţionează administraţia.

Imagine indisponibilă

Politişti patrulând pe o stradă din centrul Beijingului cândva animată de trecători FOTO EPA-EFE

La radio şi la televiziune, mesajele de acest gen sunt reluate încontinuu în buclă: „Nu ieşiţi, deschideţi fereastra, spălaţi-vă pe mâini, puneţi masca“, trâmbiţează presa de stat, aflată în prima linie a „războiului popular“ declarat de regim împotriva epidemiei de Covid-19.

În provincia Hubei, situaţia este destul de tensionată. Orice suspect de infectare cu noul coronavirus este privit ca un ciumat de odinioară. „Cei care nu îşi declară febra sunt duşmani“, avertizează un afiş lipit pe o clădire din Yunmeng, un district plasat în carantină. Tot aici, întâlnirile de orice fel sunt total nerecomandate. „O vizită înseamnă ucidere reciprocă, o adunare publică înseamnă grabă la sinucidere“, se poate citi pe un alt afiş.

În aceste condiţii, mulţi nu îşi asumă niciun risc să iasă afară, mai ales cei în vârstă, mai vulnerabili la contaminare, transmite corespondentul AFP.

Într-un imobil imens din nord-vestul Beijingului, doamna Zhu, în vârstă de 84 de ani, refuză să i se aducă provizii, chiar dacă sacoşele îi sunt lăsate pur şi simplu la uşă. „În niciun caz. Nu se fac vizite între vecini“, spune bătrânica, fostă membră PCC, estimând că are provizii suficiente pentru încă o lună.

Coronavirus - Orasul wuhan pustiu FOTO Getty Images

Imagine din Wuhan după plasarea acestei metropole de peste 11 milioane de locuitori în carantină FOTO EPA-EFE

Regimul condus de Xi Jinping se află sub presiune de vineri, în urma decesului doctorului Li Wenliang, care a dat alerta în cazul noului coronavirus. Acuzat de „răspândire de zvonuri“, acesta a fost convocat la poliţie pentru a da declaraţii.

Acum liderii chinezi „reacţionează excesiv“, este de părere sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea Baptistă din Hong Kong.

El pune acest comportament pe seama unui anumit sentiment de vinovăţie faţă de lentoarea manifestată la începutul crizei şi dorinţei ideologilor regimului de a arăta că „preşedintele Xi Jinping şi Partidul sunt mobilizaţi“ pentru stârpirea noului coronavirus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite