De ce racheta hipersonică a Indiei ar putea declanşa un război nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta India

Testarea de către India a rachetei hipersonice nu reprezintă un simplu progres al tehnologiei de armanent a tarii, ci şi un pas în faţă pentru o declanşare a unui război nuclear cu Pakistanul, potrivit National Interest.

În mod ironic, prima lansare a Vehicului Demonstrativ de Tehnologie Hipersonică, sau HSTDV, a fost un eşec. HSTDV, care se aseamănă ca formă cu o corabie, ar fi testat pentru dezvoltarea unor arme hipersonice viitoare, precum rachetele de croazieră. Este lansat de pe un Agni 1, o rachetă balistică indiană.

„Lansarea de test a acestui vehicul a fost făcută utilizând o platformă de rachete Agni 1, care trebuia să urce la o altitudine predetermionată acolo unde tehnologia hipersonică trebuia să fie validată cu separarea de platformă şi un zbor scurt la altitudine mare“, scrie publicaţie Economic Times din India. Sursa citată a menţionat că testul nu a putut fi finalizat pentru că Agni 1 nu a ajuns la altitudinea potrivită pentru test şi cercetătorii analizează motivele tehnice care stau în spatele eşecului.

Deşi acest lucru nu înseamnă neapărat că HSTDV are o problemă, nu este o vestă bună pentru capacităţile nucleare strategice ale Indiei. „Agni 1 este o rachetă cu potenţial nuclear care este folosită de forţele strategice şi a fost testată cu succes de câteva ori în trecut“, notează Economic Times. „Eşecul său de a atinge altitudinea dorită este un motiv de îngrijorare şi este cercetat“.

Însă, oricum ar fi, existenţa unui proiect indian hipersonic este un pas periculos pentru războiul rece al Indiei cu statul vecin, Pakistan. Rachetele hipersonice –definite a rachete cu o viteză de cel puţin Mach 5, deşi Rusia şi India dezvoltă arme Mach 20 – sunt periculoase tocmai din cauza vitezei lor. Deşi armele nu au fost încă testate pe câmpul de luptă , Washingtonul este îngrijorat că armele hipersonice ruse sau chineze ar putea călători atât de rapid încât nu vor putea fi interceptate. La nivel tactic, acest lucru înseamnă că portavioanele şi bazele aeriene ar putea fi distruse de salve de rachete.

Însă la nivel strategic, armele hipersonice sunt cu adevărat înspăimântătoare. O rachetă hipersonică poate trimite un focos nuclear mai repede decât o rachetă balistică. Sau, o rachetă hipersonică înarmată cu un focos convenţional ar putea fi capabilă să distrugă din prima încercare o rachetă nucleară a unui oponent, dar fără ca atacatorul să trebuiască să apeleze la arme nucleare.

Dacă un astfel de atac ar fi sau nu de succes, sau dacă cineva ar fi suficient de încrezător să rişte un schimb nuclear prin folosirea hipersonicelor, nu este cel mai important aspect. Spre deosebire de confruntarea SUA versus Rusia şi China, state ale căror teritorii sunt despărţite de mii de mile de ocean, distanţa dintre New Delhi şi Islamabad este cu puţin peste 600 de kilometri. O rachetă Mach 5 sau 10 lansată din India spre Pakistan ar putea să-şi atingă ţinta în câteva minute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite