Asia

articolul anterior articolul urmator

Decizia luată de autorităţile din Thailanda în cazul tinerei care a fugit din Arabia Saudită de teama de a nu fi ucisă

1
7 Jan 2019 15:46:11
Autor: News.ro
Rahaf Mohammed al-Qunun FOTO ndtv.com
Rahaf Mohammed al-Qunun FOTO ndtv.com

Biroul de imigraţie al Thailandei a informat că tânăra saudită care şi-a părăsit familia în weekend va primi şedere temporară în ţară, scrie BBC.

Oficialii thailandezi au încercat să o trimită înapoi pe Rahaf Mohammed al-Qunun, în vârstă de 18 ani, în Kuweit, acolo unde se află familia ei. Tânăra a refuzat să se urce în zborul spre Kuweit luni şi s-a baricadat în camera sa de hotel de la aeroportul din Bangkok.

Adolescenta a afirmat că suspectează că familia sa o va ucide dacă se întoarce, pentru că a renunţat la islam. Autorităţile thailandeze au informat că statutul ei va fi analizat de agenţia de refugiaţi a ONU.

„Fraţii mei, familia şi ambasada saudită mă vor aştepta în Kuweit. Viaţa mea este în pericol. Familia mea ameninţă să mă omoare”, a declarat ea pentru Reuters.

Grupările pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, şi-au exprimat îngrijorarea privind soarta adolescentei, care a ajuns în Bangkok cu un zbor din Kuweit. Ea a ajuns în Thailanda pentru un alt zbor spre Australia, unde îşi dorea să ceară azil.

Seful biroului pentru imigraţie, Surachate Hakparn, a declarat luni că ţara sa „o va proteja” pe cât de mult posibil pe al-Qunun.

„Ea se află acum sub tutela Thailandei, nimeni şi nicio ambasadă nu o poate forţa să se ducă nicăieri. Vom discuta cu ea şi vom face ceea ce ne cere. Nu vom trimite pe nimeni la moarte”, a declarat el.

Thailanda nu este semnatară a Convenţiei ONU privind Refugiaţii şi drept urmare nu are nicio obligaţie de a oferi protecţie refugiaţilor, deşi în ţară se află peste 10.000 de refugiaţi.

Tânăra susţine că atunci când a ajuns pe aeroportul din Bangkok, paşaportul ei a fost confiscat de un diplomat saudit pe care l-a întâlnit în timpul zborului. Duminică, Thailanda a informat că ea va fi deportată pentru că nu îndeplineşte condiţiile obţinerii unei vize thailandeze.

Totuşi, Mohammed al-Qunun insistă că are viză pentru Australia şi că nu a dorit niciodată să rămână în Thailanda.

Ambasada saudită din Bangkok a informat că Arabia Saudită nu are autoritatea de a o reţine la aeroport şi a precizat că ea a fost oprită de autorităţile thailandeze „pentru că a încălcat legea”.

Libertatea de religie nu este protejată de lege în Arabia Saudită iar persoanele care se convertesc la altă religie în afară de islam riscă să fie acuzaţi de apostazie. Această infracţiune poate fi pedepsită cu moartea, însă o astfel de decizie nu a mai fost luată în ultimii ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Marcel Cristea
7.01.2019, 22:57:20

It's rough for gays and lesbians in SA.

Modifică Setările