Decizia Seulului de a achiziţiona avioane F-35 va forţa Phenianul să dezvolte „arme speciale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion de luptă F-35
Avion de luptă F-35

Regimul de la Phenian a criticat dur decizia Coreei de Sud de a achiziţiona avioane F-35, invizibile pe radar, spunând că este o "acţiune extrem de periculoasă" care va forţa Coreea de Nord să dezvolte şi testeze "arme speciale" pentru a distruge aeronavele, informează presa nord-coreeană de stat.

Autorităţile sud-coreene sunt ”neruşinate şi demne de milă” ”vorbind cu voce tare despre reconciliere şi cooperare” între cele două Corei, în timp ce îşi procură armament suplimentar de la Statele Unite, denunţă acest oficial nord-coreean, a cărui identitate nu este dezvăluită, într-un comunicat publicat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

"Nu există loc de îndoială că livrarea F-35A, numită şi «arma letală invizibilă», vizează asigurarea supremaţiei militare asupra ţărilor vecine din regiune şi, în special, deschiderea unei "porţi" pentru invadarea Nordului într-un moment de urgenţă în Peninsula Coreeană", a mai afirmat oficialul.

 "Nu avem altă opţiune decât să dezvoltăm şi să testăm arme speciale pentru a distruge complet armele letale din Coreea de Sud", a avertizat oficialul nord-coreean.

 Coreea de Sud a achiziţionat în total de 40 de aeronave F-35A, primele aparate au fost deja livrate, iar ultimele ar trebui să fie livrate până în 2021.

Aceste critici acerbe din partea regimului de la Phenian survin în contextul în care relaţiile inter-coreene sunt în impas.

 Două avioane de vânătoare de tip F-35 au fost livrate Coreei de Sud în martie, iar Seulul aşteaptă livrarea altor aeronave anul acesta.

În total, 400 de avioane de vânătoare urmează să fie livrate din Statele Unite până în 2021.

În pofida noului summit între dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in din iunie, relaţiile între cei doi vecini au avansat puţin, în urma unei destinderi angajate anul trecut.

Negocieri între Phenian şi Washington în vederea unei ”denuclearizări” se află în impas după summitul între Kim şi preşedintele american Donald Trump de la hanoi, în februarie, încheiat cu un fiasco.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite