Dezvoltarea Chinei aduce oportunităţi întregii lumi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excelenta Sa, doamna Jiang Yu, ambasadoare a Chinei in Romania FOTO Arhiva
Excelenta Sa, doamna Jiang Yu, ambasadoare a Chinei in Romania FOTO Arhiva

Secretul dezvoltării economice rapide a Chinei este dezăluit de ambasadoarea Republicii Populare Chineze la Bucureşti, excelenţa sa , doamna Jiang Yu, într-un articol Adevărul.

Prietenii români ne întreabă adesea, care este secretul dezvoltării economice rapide şi consecutive a Chinei din ultimii 40 de ani? Ce înseamnă dezvoltarea Chinei pentru lume? Ce poate câştiga România din dezvoltarea Chinei? Observ că poporul român acordă tot mai multă atenţie Chinei şi aş dori să fac schimb de idei şi să discut cu prieteni români în acest sens.

În ceea ce priveşte dezvoltarea Chinei, cele mai bune răspunsuri sunt scrise în istorie. În perioada 1952 – 2018, calculat la preţuri constante, PIB-ul Chinei a crescut de 174 de ori, iar PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de 70 de ori; speranţa de viaţă în China a crescut de la 35 de ani la 77 de ani, în comparaţie cu acum 70 de ani; peste 800 de milioane de oameni săraci din China au depăşit pragul sărăciei, reprezentând peste 70% din totalul global. Pentru prima dată în istoria umană, o ţară foarte mare, cu peste un miliard de locuitori a reuşit modernizarea.

Nu exportă probleme

Creşterea marilor puteri în istorie este adesea însoţită de războaie de expansiune şi colonialism. În schimb, în decursul a 70 de ani de dezvoltare, China nu a provocat niciodată un război şi nu a ocupat niciodată un centimetru de pământ străin. Dezvoltarea Chinei se bazează pe spiritul de luptă şi încrederea în sine a mai multor generaţii şi are la bază spiritul de „a-ţi purta propria povară” şi spiritul de explorare de „a traversa râul simţind pietrele”. China nu exportă probleme şi nu transmite contradicţii, nu copiază modelul de dezvoltare al ţărilor occidentale, ci  combină realitatea chineză cu lecţiile învăţate, pornind de la civilizaţia umană, merge pe o cale a socialismului cu caracteristici chineze.

Contribuţia la dezvoltarea globală

Cu aproape o cincime din populaţia lumii, creând aproape o şesime din PIB-ul mondial, contribuţia dezvoltării Chinei la lume este una cuprinzătoare. 

China este constructorul şi menţinătorul păcii mondiale. Civilizaţia chineză, având originile în agricultură, are caracteristicile introvertite şi defensive. Calea dezvoltării paşnice a Chinei este înrădăcinată în moştenirea tradiţională a civilizaţiei chineze. În lumea de azi, ţările devin din ce în ce mai mult o comunitate de interese întreţesute, iar pacea, dezvoltarea şi cooperarea de tip câştig-câştig reprezintă tendinţa timpurilor noastre. China a consacrat în anul 2018 „menţinerea de calea dezvoltării paşnice” în constituţia sa şi este singura ţară din lume care a făcut acest lucru. Până la sfârşitul anului trecut, China a trimis 39.000 de militari pentru menţinerea păcii în cadrul ONU, devenind ţara cu cel mai mare număr de trupe de menţinere a păcii din cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate. China participă activ la procesul internaţional de control al înarmărilor, dezarmare şi neproliferare, se opune cursei armelor şi menţine echilibrul strategic şi stabilitatea globală. 

China este stabilizatorul şi motorul pentru creşterea economică mondială. China a contribuit cu aproximativ 30% la creşterea economică globală timp de mai mulţi ani, ocupând primul loc în lume timp de 13 ani la rând. În prezent, pe fondul încetinirii creşterii economice globale şi acumulării factorilor de risc, economia chineză a crescut cu 6,2% în primele trei trimestre ale acestui an în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent şi continuă să menţină o tendinţă stabilă spre progresivă, devenind astfel o sursă de încredere pentru comunitatea internaţională. Inovaţiile ştiinţifice şi tehnologice ale Chinei în domeniile comunicaţiilor cuantice, supercomputing, aerospaţial, inteligenţă artificială, 5G şi alte domenii continuă să se dezvolte, injectând un nou impuls în creşterea  economică mondială.

„Fabrică mondială” dar şi o „piaţă globală”

Deschiderea Chinei către lumea exterioară permite lumii să împartă „dividendele chineze”. China este o „fabrică mondială” dar şi o „piaţă globală”. Aproape 400 de milioane de locuitori cu venituri medii, combinate cu tendinţa de upgrade-ul consumului, vor creea o cantitate imensă de cerere a consumatorilor. Cea de-a doua ediţie a China International Import Expo din acest an, a realizat în doar 6 zile, o cifră de afaceri de intenţie cumulativă de 71,1 miliarde USD. În următorii 15 ani, China va importa, de asemenea, 30 de trilioane USD în mărfuri şi 10 trilioane USD în servicii. Eforturile mai mari ale Chinei şi nivelul mai mare de deschidere către lumea exterioară, au oferit investitorilor străini oportunităţi largi de a realiza o apreciere mai rapidă a capitalului în China. În acelaşi timp, întreprinderile chineze au participat activ la concurenţa şi cooperarea internaţională şi au desfăşurat activităţi comerciale şi de investiţii la nivel mondial într-un mod mai profund şi mai larg. La sfârşitul anului trecut, stocul de investiţii străine directe din China a ajuns la 1,98 trilioane USD, ocupând locul trei în lume. Investiţia Chinei a adus o contribuţie pozitivă la creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă locale a ţărilor respective. 

„Belt and Road”

Înţelepciunea guvernanţei globale a Chinei injectează energie pozitivă în echitatea şi justiţia internaţională. Poporul chinez speră nu numai la o viaţă bună pentru ei înşişi, ci şi pentru oamenii din alte ţări. În ultimii ani, China a propus concepte importante, cum ar fi promovarea construirii unei comunităţi umane cu un destin comun, construirea unui nou tip de relaţii internaţionale şi construirea în comun a „Belt and Road”, contribuiind la protejarea corectitudinii şi justiţiei internaţionale şi la promovarea dezvoltării comune cu înţelepciunea chineză şi soluţiile chineze. Unele ţări au probleme de guvernanţă internă, dar învinovăţesc globalizarea economică şi alte ţări, adesea adoptând unilateralismul, protecţionismul şi bullying care perturbează lanţurile de valoare globale, lanţurile de aprovizionare şi lanţurile de consum. China persistă în promovarea unui nou tip de globalizare economică, deschisă, inclusivă, echilibrată şi câştigătoare, menţinând reguli şi reglementări precum liberalizarea comerţului şi sistemul comercial multilateral. În viitor, China va promova o cooperare mai inclusivă şi deschisă, ţinând cont de interesele curente şi pe termen lung, atât propriile interese cât şi interesele altor ţări, va împărţi beneficiile, va reechilibra economia mondială şi va aduce beneficii pentru un număr mai mare de oameni. 

China şi România, beneficiarii multilateralismului şi ai comerţului liber

În cei 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi România, relaţiile dintre cele două ţări au menţinut întotdeauna tema cooperării prietenoase, cooperarea economică şi comercială a continuat să crească, iar schimburile culturale au continuat să se aprofundeze. Dezvoltarea este cel mai mare scop comun dintre cele două ţări. China salută România să ia „trenul rapid” al dezvoltării Chinei şi să obţină beneficii reciproce şi dezvoltare comună în domeniile construcţiilor de infrastructură, comerţului de produse agricole, de finanţare, de IT şi altele.

Atât China, cât şi România sunt beneficiarii multilateralismului şi a comerţului liber şi sunt, de asemenea, susţinătorii şi apărătorii acestora. China şi România au interacţionat bine pe platforme multilaterale, cum ar fi cooperarea China-UE, construcţia „Belt and Road” şi „cooperarea 17 + 1”, care nu numai că au îmbogăţit conţinutul cooperării bilaterale, dar au promovat şi construcţia unei economii mondiale deschise. China este pregătită să lucreze cu România pentru poziţionarea relaţiilor bilaterale într-un context global, să preţuiască prietenia tradiţională, să sporească consensului politic, să aprofundeze cooperarea pragmatică, să aducă  relaţiile bilaterale la un nou nivel istoric şi să aducă noi contribuţii la stabilitatea şi prosperitatea mondială. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite