Asia

articolul anterior articolul urmator

Doctoriţe rase în cap pentru a arăta „determinarea“ de a lupta cu virusul din China: filmuleţul a stârnit revoltă VIDEO

16
22 Feb 2020 14:57:13
Autor: Alina Vasile
Cadrele medicale aveau lacrimi în ochi în timp ce renunţau la podoaba capilară
Cadrele medicale aveau lacrimi în ochi în timp ce renunţau la podoaba capilară

Un clip postat de un ziar local pe platforma socială chineză Weibo, cu scopul de a arăta sacrificiile pe care trebuie să le facă medicii care luptă cu coronavirusul, a stârnit reacţii faţă de umilirea femeilor şi folosirea lor ca instrumente de propagandă.

În filmuleţ este surprins momentul în care 14 doctoriţe din China sunt rase în cap înainte de a fi trimise în provincia Hubei, epicentrul focarului de coronavirus. Unele dintre ele au lacrimi în ochi. Spitalul a fost acuzat că îşi forţează angajatele să se tundă pentru a arăta „determinarea“ lor în lupta cu virusul care a luat viaţa a peste 2.300 de oameni. 
 
„Cum poate fi folosit un asemenea act de violare a corpurilor femeilor pentru a promova meritele şi realizările?”, se întreabă un utilizator Weibo.
 
„În calitate de femeie, mă simt furioasă când văd videoclipul. Înţeleg necesitate de a te tunde zero în anumite situaţii de muncă ... Dar vă rugăm să opriţi formalismul excesiv“. 
 
 
În urma valului de critici, clipul a fost retras 3 zile mai tărziu de ziarul Gansu Daily, iar oficialii spitalului au precizat că angajatele s-au oferit să se tundă chel pentru a preveni infectarea.
 
„Mulţi internauţi nu ştiu situaţia, dar pentru cadrele medicale este o practică obişnuită şi poate fi observată în mai multe zone din ţară. Tunsul zero poate preveni infectarea şi este mai uşor pentru ele să se spele“, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului din Gansu. 
 
 Relatarea altor cazuri de sacrificii ale cadrelor medicale feminine în presa chineză a atras reacţii similare.
 
Mai mult de jumătate dintre medici şi peste 90% din asistenţii aflaţi în primele linii ale luptei cu COVID-19 de la Hubei sunt femei, potrivit Federaţiei Femeilor din Shanghai. Şi pe măsură ce presa chineză de stat iese cu poveşti pozitive despre focar, femeile vorbesc din ce în ce mai mult despre tratamentul la care sunt supuse cadrele medicale. 
 
În acest sens, o campanie de donare a produselor de igienă intimă care a început în februarie atrage atenţia asupra nevoilor pe care le au femeile din prima linie. Fondatorul campaniei a decarat pentru Time că, în timp ce donaţiile pentru materialele medicale sunt prioritizate, cererea de produse de igienă intimă este adesea trecută cu vederea şi voluntarii trebuie să găsească modalităţi de a trece de restricţiile de logistică pentru a le livra în provincia Hubei.
 
Te-ar putea interesa şi:
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Carmen Florea
22.02.2020, 15:03:28

Sper ca si in Romãnia sa se faca la fel Politicienii sa se radã in cap si sub braț yohaniss sulanis ponta ,basescu chiorul , udrea ,orban , etc si multi babuini din politica Romaneascã.

+1 (9 voturi)
Costica vasile
22.02.2020, 15:18:47

Ha ha ! Bun comentariul ! Sa se rada mai cu seama toti pzd-istii din par-liament ! Cei care acum darama guvernele orban I si orbam II !

+3 (5 voturi)
gmbplay
22.02.2020, 15:22:48

dragnea ilici veorica si olguta sint spini ?

+4 (6 voturi)
gmbplay
22.02.2020, 15:21:20

Nu mai judecati chinezii prin filtrul vostru bazat pe liberte-fraternite-egalite , pentru ca si in Europa nu mai are cautare .

0 (4 voturi)
spaima vitelor
22.02.2020, 15:23:49

Masini de tuns 'bune si ieftine' din china, parca toata populimea era pentru...

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (16)