Doi miniştri din Japonia s-au recules la sanctuarul controversat Yasukuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kenya Akiba şi Sanae Takaichi la sanctuarul Yasukuni FOTO AFP
Kenya Akiba şi Sanae Takaichi la sanctuarul Yasukuni FOTO AFP

Doi miniştri japonezi s-au recules luni la un sanctuar văzut de ţările vecine ca un simbol al trecutului militarist al Japoniei, în timp ce naţiunea comemorează sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează France Presse.

Sanctuarul şintoit Yasukuni din Tokyo îi onorează pe cei 2,5 milioane de morţi în război, în mare parte japonezi, care au pierit de la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar şi memoria responsabililor niponi condamnaţi pentru crime de război de către un tribunal internaţional după cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres. 

Vizitele oficialilor guvernamentali japonezi la acest sanctuar trezesc în mod regulat furia ţărilor care au suferit abuzuri din partea armatei japoneze înainte şi în timpul războiului, inclusiv Coreea de Sud şi China.

Sanae Takaichi, ministrul securităţii economice, şi Kenya Akiba, ministrul reconstrucţiei în regiunea Tohoku, afectată de tripla catastrofă din 2011, s-au recules luni la sanctuarul Yasukuni.

Dna Takaichi, cunoscută pentru poziţiile ultranaţionaliste, vine aici în mod regulat. „Anul acesta este război în Ucraina. M-am rugat ca nimeni să nu mai moară în război”, a declarat ea reporterilor, adăugând că şi-a oferit „gratitudinea” faţă de morţii de război îngropaţi acolo.

Ministrul comerţului Yasutoshi Nishimura a vizitat de asemenea sanctuarul în weekend. Dar prim-ministrul Fumio Kishida, care a preluat mandatul în octombrie, a optat luni pentru o ofrandă tradiţională.

Biroul lui Kishida a declarat că el a făcut această ofrandă din banii săi şi „prin împuternicire în calitate de preşedinte al Partidului Liberal Democrat” (PLD, dreapta naţionalistă, la putere).

Niciun prim-ministru japonez în exerciţiu nu a mai vizitat sanctuarul din 2013, când Shinzo Abe, asasinat luna trecută, a stârnit furia Beijingului şi Seulului şi şi-a atras o mustrare violentă din partea aliatului său apropiat, Statele Unite.

Kishida a chemat la legături mai calde cu Coreea de Sud, spunând că cele două ţări „nu îşi pot permite să piardă timpul” pentru ameliorarea relaţiilor după ani de tensiuni din cauza problemelor legate de război.

Mai târziu în timpul zilei, împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako au participat la o ceremonie naţională pentru a marca 77 de ani de la capitularea japoneză ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite