Asia

articolul anterior articolul urmator

Dubla omucidere şi lupta de clasă: Suspectul de crimă care a ţinut China cu sufletul la gură şi a declanşat critici la adresa politicii sociale a regimului

7
19 Oct 2021 18:25:01
Autor: Ion Gaidau
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

De aproape o săptămână încoace, un caz de dublă omucidere agită reţelele de socializare din China, ridicând întrebări asupra politicii oficiale a „prosperităţii comune”.

Ou Jinzhong, un suspect de crimă, a câştigat o largă simpatie în rândul chinezilor. Dat în urmărie pe 13 octombrie pentru uciderea a doi vecini şi rănirea altor trei, Ou, originar din oraşul Putian, provincia Fujian (sud), s-a sinucis luni pentru a nu fi arestat. A murit la vârsta de 55 de ani, lăsând în urmă un val de tristeţe şi indignare.

Vânătoarea lui Ou a captivat milioane de chinezi, dar nu pentru că ar fi vrut să-l vadă arestat. Dimpotrivă, mulţi sperau că nu va fi prins niciodată şi nu au făcut un secret din asta. Ei susţin că Ou este un om obişnuit care a ajuns în pragul disperării în urma unui conflict de ani de zile din cauza spaţiului locativ.

Simpatia publicului a crescut şi mai mult după ce au apărut informaţii potrivit cărora Ou salvase un băiat de la înec în urmă cu trei decenii şi doi delfini aflaţi în pericol de moarte, în 2008.

Unii au dat vina pe aparenta tranziţie a lui Ou de la salvator la suspect de crimă pe guvernarea locală din Fujian, pe abuzurile de putere şi pasivitatea în faţa problemelor cetăţenilor. Alţii spun că este vorba despre funcţionarea defectuoasă a sistemului juridic şi birocratic din China, exacerbat de o presă captivă şi de o societate civilă paralizată. Iar mulţi avertizează că, dacă lucrurile nu se schimbă, se vor întâmpla tragedii similare în viitor.

Din 2017, Ou Jinzhong încerca să construiască o casă pentru el şi mama sa. Şi-a demolat vechea casă, dar nu a reuşit să obţină autorizaţia de construcţie pentru noua casă, fiind împiedicat sistematic de vecini. În 2019, Ou Jinzhong a decis să nu mai aştepte şi să ridice un adăpost temporar până la obţinerea autorizaţiei. Însă noua construcţie contrasta puternic cu vila de mai multe etaje a vecinilor săi (foto mai jos).

Împiedicat de vecini şi autorităţi, Ou îşi prezenta experienţa pe Weibo, un fel de Twitter chinezesc. „Salutare domnule primar din Putian, nu sunt foarte educat, dar dacă vedeţi acest mesaj, poate mă ajutaţi să ies din această situaţie”, scria el.

„Oare guvernul nu ar trebui să-i ajute pe oamenii simpli? De ce bogaţii sunt atât de siguri pe ei? Cineva ar putea să-mi spună cui să mă adresez? Am trimis deja scrisori către autorităţile municipale şi provinciale”, se plângea el în ianuarie 2021.

Evocând acest caz, locuitorii din cartier l-au descris drept un cetăţean „simplu şi onest”.

Criticile s-au îndreptat în primul rând la adresa autorităţilor, denunţând adâncirea inechităţilor sociale în ciuda discursului oficial despre „prosperitatea comună”.

„O societate normală nu trebuie să împingă un cetăţean onest spre un asemenea grad de disperare încât să ajungă în situaţia de a comite crime. Dacă acest individ şi-a epuizat toate căile legale pentru a se face auzit, fără succes, să nu ne mirăm că modul în care şi-a făcut dreptate suscită simpatie”, rezumă un internaut pe Weibo.

Autorităţile şi-au pus la treabă cenzura, sperând la uitarea cazului. Profilul de pe Weibo al lui Ou Jinzhong şi toate comentariile critice la adresa regimului au fost eliminate deja.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Adi Pietreanu
19.10.2021, 19:00:59

Eu cat am stat in China m-am mirat foarte tare cat de critici sunt unii, fac multa galagie, isi spun deschis punctele de vedere, critica si ma gandeam ca or avea si ei securitate si respectivul e arestat si asa mai departe. Se pare ca poti critica autoritatile locale dar nu si pe cele nationale. Ala era secretul.

+11 (15 voturi)
Ionel Marcu
19.10.2021, 19:03:05

Asta va fi salvarea SUA și (militară, teritorială) a Rusiei de concurența Chinei, o revoluție proletară contra inegalităților tot mai mari. O revoluție va duce la democratizarea Chinei iar aceasta își va pierde avantajele actuale, nu va mai putea practica dumpingul, salariile mici, furtul intelectual/tehnic atât de intens practicat, investițiile masive pentru militarizare cu neglijarea nivelului de trai al majorității. Dar mai durează, revoluțiile se coc greu.

+12 (14 voturi)
Victor Nagy
19.10.2021, 19:12:30

............. "Asta va fi salvarea SUA și (militară, teritorială) a Rusiei de concurența Chinei, o revoluție ..." Aici ai dreptate . Restul .... bla , bla , bla . De vazut reactia autoritatilor centrale la astfel de situatii . Daca vor musamaliza magaria autoritatilor locale .... nemultumirea se va coace Daca vor taia in carne vie ... (vor aresta si condamna exemplar pe cei vinovati) si vor fi mai atenti in viitor ... "rana" se va vindeca .

-13 (13 voturi)
Victor Nagy
19.10.2021, 19:17:51

........... Am speranta ca dl . Gaidau .... ne va tine la curent (pro bono) , cu evolutia situatiei

-13 (13 voturi)
Victor Nagy
19.10.2021, 19:03:17

............. Intr-un fel cazul chinezului se aseamana cu al lui Morosanu "monstrul de la Onesti". Chinezul se pare ca a omorat chiar pe vinovati .... unii din cei vinovati .

-14 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările