Echipa OMS, care anchetează originile epidemiei de la Wuhan, a identificat două tipuri de animale ca posibile surse ale coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Ben Embarek părăseşte cu echipa OMS un spital din Wuhan 29 ianuarie 2020 EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Peter Ben Embarek părăseşte cu echipa OMS un spital din Wuhan 29 ianuarie 2020 EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Echipa OMS care investighează originile epidemiei de COVID-19 au identificat două tipuri de animale care ar fi putut constitui surse pentru virus în calitate de gazde intermediare: iepurii birmanezi şi dihorii, relatează Mediafax care citează Wall Street Journal.

Specialiştii OMS au spus că urmează să identifice furnizorii acestor animale şi că este necesară o investigaţie suplimentară asupra tuturor animalelor vândute la acea piaţă din Wuhan.

Specialiştii OMS nu au stabilit încă care sunt toate vietăţile vândute în piaţa de la Wuhan, în mod legal sau ilegal, vii sau moarte, scrie Mediafax care citează Wall Street Journal.

Unele dintre animalele aduse la acea piaţă din Wuhan provin dintr-o regiune din apropierea graniţelor cu Asia de Sud-Est, unde au fost găsite cele mai apropiate variante ale virusului la lilieci.

Echipa OMS lucrează cu mai multe ipoteze privind modul cum a trecut virusul de la animale la om şi nu este sigur dacă incidentul s-a produs la piaţa din Wuhan sau virusul a circulat mai întâi în altă parte.

Totuşi această piaţă umedă rămâne punctul central al investigaţiei, întrucât specialiştii OMS cred că virusul provine cel mai probabil de la lilieci, fiind răspândit la oameni prin intermediul unui alt animal, posibil la o fermă sau la o piaţă. Mulţi oameni de ştiinţă au sugerat că virusul s-ar fi putut răspândi prin comerţul ilegal cu animale sălbatice din China. 

Peter Daszak, zoolog al echipei OMS, a declarat într-un interviu că specia de dihor birmanez se numără printre carcasele găsite în congelatoare de la piaţă şi că, deşi au dat rezultate negative, erau capabili să poarte virusul.

De asemenea, şi iepurii comercializaţi la acea piaţă sunt nişte animale sensibile la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, a subliniat specialistul.

Şeful misiunii OMS la Wuhan a declarat într-un interviu pentru CNN că există indicii potrivit cărora epidemia era mai răspândită decât s-a crezut în luna decembrie la Wuhan şi că au existat cazuri timpurii de îmbolnăvire la oameni care nu au avut contact cu piaţa unde au apărut primele infecţii înregistrate în spitale.

Şeful misiunii OMS la Wuhan, despre elementele noi privind originea coronavirusului: Am găsit 13 tulpini. Epidemia era extinsă în luna decembrie

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite