Asia

articolul anterior articolul urmator

Emiratele Arabe Unite, invitatul special al Israelului la cel mai mare exerciţiu aerian militar

2
25 Oct 2021 22:46:24
Autor: Malina Gindu
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Israelul găzduieşte în aceste zile ''cel mai important'' exerciţiu militar aerian alături de comandantul forţelor aeriene din Emiratele Arabe Unite, ţară care şi-a normalizat recent relaţiile cu statul evreu, relatează AFP, conform Agerpres.

Acest exerciţiu are loc în contextul în care planul strategic al armatei pentru 2022  plasează Iranul ca ameninţare primordială pentru Israel, nu numai din cauza programului său nuclear, ci şi a dezvoltării capacităţilor sale în materie de drone armate şi rachete.
 
Statul evreu organizează la fiecare doi ani, din 2013, exerciţiul Blue Flag, anul acesta cu participarea aviaţiei militare din alte şapte ţări, între care Franţa, Statele Unite, India, dar şi aviaţia germană (Luftwaffe) şi cea britanică (Royal Air Force, RAF) care efectuează primele zboruri în Israel de la crearea acestui stat, în 1948.
 
Dar, cu peste 70 de avioane de luptă şi 1.500 de militari, anul acesta este ''cel mai important'' exerciţiu militar aerian efectuat vreodată în Israel, a declarat şeful de operaţiuni al Forţelor aeriene israeliene, Amir Lazar, la baza militară de la Ovda, în sudul Israelului.
 
''Aceasta este o vizită foarte importantă. Acordurile lui Abraham (n.r. denumire dată normalizării recente a relaţiilor dintre Israel şi ţările arabe) au deschis noi posibilităţi de colaborare (....) Dorim să salutăm aviaţia militară din Emirate în Israel'', a declarat Lazar unui grup de jurnalişti străini prezenţi la exerciţiu.
 
Invitat oficial săptămâna trecută în Emirate, noul prim-ministru israelian, Naftali Bennett, a declarat că urmează să viziteze această ţară din Golf, fără a preciza însă data la care va avea loc vizita.
 
Exerciţiul militar Blue Flag va dura până la data de 28 octombrie.
 
Citeşte şi: Cel mai mare exerciţiu aerian internaţional al Israelului. Avioane de luptă israeliene şi germane au survolat împreună Ierusalimul

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.10.2021, 01:51:40

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
26.10.2021, 02:45:18

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările