Emmanuel Macron, al doilea şef de stat primit de împăratul Naruhito: vizita delicată a preşedintelui francez în Ţara Soarelui Răsare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron (stânga) primit de Shinzo Abe la reşedinta sa din Tokyo FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron (stânga) primit de Shinzo Abe la reşedinta sa din Tokyo FOTO EPA-EFE

Şeful statului francez, Emmanuel Macron, a început o vizită de patru zile în Japonia, unde va fi primit de împărat şi va participa la summitul G20. Aceasta este prima sa vizită în Ţara Soarelui Răsare în calitate de preşedinte, o vizită pe care o efectuează în plin scandal din cauza „Afacerii Ghosn“.

Emmanuel Macron a ajuns miercuri la Tokyo, capitala Japoniei, pentru prima sa vizită oficială în această ţară din Asia de Est.

Şeful statului francez are programate o întâlnire cu premierul Shinzo Abe şi o discuţie cu împăratul Naruhito, care a urcat pe Tronul Crizantemei la 1 mai, după abidarea tatălui său. După Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, Macron este al doilea lider de stat primit de Naruhito, care domneşte sub mesajul Reiwa, o eră a „armoniei frumoase“.

Dacă discuţia cu împăratul va fi strict protocolară, cea cu premierul nipon se va axa pe chestiuni delicate, precum viitorul alianţei Renaul-Nissan, după arestarea pentru corupţie în Japonia şi eliberarea pe cauţiune a directorului companiei, Carlos Ghosn, diverse chestiuni comerciale şi dosare sensibile la nivel internaţional.

Macron este o ţintă a presei nipone, care îl vede drept o ameninţare pentru Nissan. El este însoţit la Tokyo de către Jean-Dominique Senard şi Thierry Bolloré, preşedintele, respectiv directorul general al Renault.

Macron şi Abe, care îşi doresc, de altfel, o relaţie cordială, nu sunt aşteptaţi să anunţe proiecte comune de anvergură, cu excepţia noului plan cincinal de cooperare economică, militară, ştiinţifică şi culturală, primul de acest tip fiind semnat de François Hollande în 2013 în timpul ultimei vizite a unui preşedinte francez în Japonia. În ceea ce priveşte alianţa Nissan-Renault, Guvernul de la Tokyo vrea să evite ca grupul nipon să ajungă un vasal al celui francez, în condiţiile în care a contribuit acum 20 de ani de la salvarea acestuia din urmă de la faliment, notează „Le Point“. Nissan deţine 15% din acţiunile Renault şi nu are drept de vot, în timp ce Renault are 43% din acţiunile Nisssan.

Pe de altă parte, presa niponă de dreapta insistă asupra necesităţii ca Franţa şi Japonia să-şi intensifice cooperarea în chestiuni de securitate şi să pună accent pe respectarea dreptului internaţional în Marea Chinei de Sud şi în Marea Chinei de Est. Ar fi un mesaj la adresa regimului comunist de la Beijing, care îşi avansează pionii în cele două mări.

Vizita lui Macron în Japonia va continua vineri şi sâmbătă la Osaka, cu prilejul summitului G20, care va fi dominat de duelul comercial sino-american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite