Asia

articolul anterior articolul urmator

Exerciţii militare de amploare în Japonia pentru prima dată după aproape 30 de ani

6
25 Oct 2021 15:07:48
Autor: Ion Gaidau
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Forţele pentru Autoapărarea Terestră a Japoniei (GSDF) desfăşoară exerciţii ample la nivel naţional pentru a-şi pregăti trupele de un potenţial război.

De la mijlocul lunii septembrie, circa 100.000 de militari, 20.000 de vehicule şi 120 de aeronave participă la diverse exerciţii în întreaga Japonie menite pregătirii operaţionale.

„Acest exerciţiu al Forţelor pentru Autoapărarea Terestră este focusat cu adevărat pe îmbunătăţirea eficienţei operaţionale, a disuasiunii şi a capacităţilor de răspuns”, explică pentru CNN purtătorul de cuvânt al GSDF, colonelul Noriko Yokota.

„Fiecare unitate desfăşoară exerciţiul în aşa fel încât să poată răspunde cu încredere atunci când este fortaţă să ia măsuri suplimentare”, adaugă el.

În condiţiile în care regiunea indo-pacifică a devenit în ultimii ani un butoi cu pulbere din cauza creşterii rivalităţii între ţări şi militarizării, în special a Chinei, Japonia consideră că se află în cel mai sensibil mediu de securitate de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Acum câteva zile, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o rachetă balistică. China îşi sporeşte constant presiunile asupra Taiwanului, trimiţându-şi recent forţele aeriene pentru a face incursiuni în spaţiul de apărare a insulei.

Fără a menţiona o ţară anume, oficiali din cadrul GSDF afirmă pentru CNN că unele puteri regionale sunt dispuse să schimbe statu-quoul cu forţa, iar o ţară continuă în mod special să dezvolte arme nucleare şi să conteste politicile de neproliferare. Această ţară este, fără îndoială, Coreea de Nord.

„Mediul de securitate actual din jurul Japoniei este extrem de dificil. Noi, Forţele pentru Autoapărare, suntem obligaţi să sporim eficacitatea operaţiunilor”, subliniază comandantul Diviziei a 2-a GSDF, generalul-locotenent Yuichi Togashi.

Înfiinţate în 1954, Forţelor pentru Autoapărarea Terestră a Japoniei nu au fost implicate niciodată într-un conflict armat, ceea ce înseamnă că pentru trupele GSDF manevrele desfăşurate în aceste zile sunt apropiate condiţiilor de război. Aceste exerciţii vor mai dura încă trei săptămâni, până la mijlocului lui noiembrie, relatează CNN.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Paloma
25.10.2021, 15:20:18

Samuraii se trezesc !!! Bravo !!!

-2 (12 voturi)
Lucifer
25.10.2021, 15:22:05

Samuraii au înţeles că va urma o cafteală generalizată prin Asia şi-şi ascut săbiile.....

-3 (11 voturi)
_Turbatu_
25.10.2021, 15:44:44

Bun!!! Hai sa bata clopotele iadului pentru chinezi!!!

-5 (9 voturi)
R e l i g u l o u s @ Vancouver.Canada
25.10.2021, 15:49:50

Te bucuri degeaba. Se pregătesc ptr unii dar o sa tragă in ceilalți... Crezi ca au uitat de Hiroshima?

+4 (6 voturi)
geek-a-contra
25.10.2021, 16:52:46

nu, tot asa cum s-a uitat de pearl harbour, filipine, malaiezia si singapore, chinezii de nanjing, etc. istoria actuala nu se construieste numai pe istoria si ranchiunile trecutului, se construieste in special pe interesele viitorului. iar viitorul arata ca principala emenintare la adresa orientului indepartat, a intreg orientului indepartat, si a asiei de sud-est este china. hirosima este pierduta de mult, undeva in ceata amintirii.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările