Asia

articolul anterior articolul urmator

Fiică de dictator, pregătită să devină preşedintele Coreei de Sud

0
18 Dec 2012 17:06:55
Autor: Răzvan Cârcu
Park Geun-hye ar putea deveni prima femeie preşedinte a Coreei de Sud FOTO AFP
Park Geun-hye ar putea deveni prima femeie preşedinte a Coreei de Sud FOTO AFP

Anul 2012 a fost, fără îndoială, unul al schimbărilor. Coreea de Nord are un nou şef de stat, după ce „conducătorul iubit”, Kim Jong Il, a murit, Barack Obama a fost reales la Casa Albă, iar la cârma Japoniei tocmai s-a întors fostul premier Shinzo Abe. Ultima schimbare importantă de pe mapamond, înainte ca anul să ia sfârşit, va fi alegerea unui nou preşedinte al Coreei de Sud.

În cursa prezidenţială au mai rămas doi candidaţi, Park Geun-hye, din partea partidului aflat la putere Saenuri, şi Moon Jae-in, propus de Partidul Democrat Liberal Unit. Dacă Park Geun-hye, fiica fostului dictator Park Chung-hee, va câştiga cursa electorală, va deveni prima femeie preşedinte a Coreei de Sud.

Însă victoria „fiicei dictatorului”, aşa cum a numit-o revista americană „Time”, în faţa redutabilului ei adversar liberal nu este atât de sigură. Asta, mai ales după ce ceilalţi doi candidaţi la preşedinţie, care s-au retras din cursa electorală între timp, şi-au anunţtat susţinerea faţă de Moon.

Fiică de dictator versus fost deţinut

Înainte ca unul dintre ei să se aşeze confortabil în scaunul de preşedinte, amândoi trebuie să facă faţă fantasmelor trecutului.

Park, fiica unui dictator care a condus ţara cu o mână de fier, fără să-i pese de drepturile omului, şi-a cerut scuze în luna septembrie pentru toate atrocităţile la care au fost supuşi sud-coreeni în perioada în care tatăl ei a fost în fruntea statului. Park Chung-hee rămâne în istoria Coreei de Sud drept cel care a pornit motoarele economiei naţionale, însă atitudinea lui nemiloasă faţă de disidenţi şi nu numai a rămas încrestată în memoria populară.

Fiica fostului dictator are un mare dezavantaj, spun analiştii. Park candidează într-o societate foarte conservatoare, unde femeile sunt slab reprezentate atât în Parlament, cât şi în administraţia publică.

Pe de altă parte, Moon a fost închis în anii '70, fiindcă a protestat împotriva conducerii lui Park Chung-hee. Avocat pentru drepturile omului, Moon a fost şeful de campanie al fostului preşedinte Roh Moo-hyun, liberalul care s-a sinucis în urma unor acuzaţii de corupţie.

Fostă fiică de dictator, cu un viitor promiţător la Casa Albastră

Deşi Coreea de Sud a trecut de la sărăcie lucie la a fi cea de-a patra economie din Asia, mai toate funcţiile din stat, dar şi din firmele private sunt ocupate de bărbaţi.

Doar 15% dintre locuri din Parlamentul sud-coreean sunt ocupate de femei, iar 10% din posturile de conducere în marile firme au fost acordate persoanelor de sex feminin. Dacă Park va ajunge la Casa Albastră (n.r. - reşedinţa preşedintelui sud-coreean), aceasta va încerca să promoveze drepturile femeilor. „Nu puteţi avea o revoluţie a femeilor dacă nu profitaţi de această ocazie. Haideţi s-o facem”, a spus candidata la preşedinţie.

Park Geun-hye a fost o figură importantă în istoria ţării încă de la început. Mult timp, ea a fost numită „Prima Doamnă a Coreei de Sud”, fiindcă mama ei a fost ucisă de un asasin plătit nord-coreean. Deşi tatăl ei a fost omorât în 1979 de şeful serviciilor secrete sud-coreene, Park Geun-hye a rămas un politician important.

Park, care candidează sub sloganul „Preşedinta pregătită”, nu s-a căsătorit niciodată şi nici nu a avut copii, ea declarând de mai multe ori că este măritată cu naţiunea.

Conform Constituţiei adoptate la 25 februarie 1988, Coreea de Sud este republică prezidenţială, unde preşedintele şi Cabinetul (Consiliul de Stat) exercită puterea executivă, iar Parlament Unicameral (Adunarea Naţională) cea legislativă. Mandatul preşedintelui este de 5 ani, acesta fiind ales prin vot direct.

Alegerile din Coreea de Sud au loc pe 19 decembrie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările