Asia

articolul anterior articolul urmator

Forţele Houthi din Yemen au lansat drone şi rachete asupra facilităţilor de producţie a petrolului din Arabia Saudită

7
8 Mar 2021 06:14:35
Autor: News.ro
Razboi in Yemen FOTO EPA-EFE
Razboi in Yemen FOTO EPA-EFE

Forţele Houthi din Yemen au lansat duminică drone şi rachete asupra facilităţilor de producţie a petrolului din Arabia Saudită, atacând o unitate a grupului Aramco, Ras Tanura. Potrivit Arabiei Saudite, atacul a avut ca ţintă securitatea şi stabilitatea aprovizionării cu energie la nivel global, transmite Reuters.

Anunţând atacurile, rebelii Houthi au afirmat că au atacat ţinte militare din oraşele saudite Dammam, Asir şi Jazan.

Ministerul saudit al Energiei a afirmat că o unitate de stocare a petrolului de la Ras Tanura, sediul unei rafinării de petrol şi cea mai mare unitate offshore de încărcare a petrolului din lume, a fost atacată cu o drone, dar că nu au fost provocate victime sau distrugeri materiale.

Presa saudită a afirmat anterior că coaliţia militară condusă de Arabia Saudită care luptă împotriva Houthi a interceptat 12 drone armate care vizau ”ţinte civile”, fără a specifica o locaţie în regat, precum şi două rachete balistice lansate către Jazan.

Doi locuitori din Dhahran au declarat pentru Reuters că au auzit o explozie. Misiunea SUA în Arabia Saudită a emis o avertizare, citând informaţii despre posibile atacuri cu rachete şi explozii, duminică seara, în regiunea oraşelor Dhahran, Dammam şi Khobar, din provincia de est a Arabiei Saudite.

Provincia de Est găzduieşte majoritatea instalaţiilor de producţie şi export de petrol a Aramco.

 În 2019, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a fost zguduită de un atac fără precedent cu rachete şi drone asupra instalaţiilor de petrol din estul regatului, pe care Riadul l-a atribuit Iranului, o acuzaţie negată de Teheran.

Aceste atacuri au forţat Arabia Saudită să închidă temporar mai mult de jumătate din producţia sa de petrol.

Purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sarea, a declarat duminică că grupul a lansat 14 drone şi opt rachete balistice într-o ”operaţiune amplă în inima Arabiei Saudite”.

Rebelii Houthi au intensificat recent atacurile transfrontaliere asupra Arabiei Saudite, într-un moment în care Statele Unite şi Naţiunile Unite fac presiuni pentru încetarea focului, pentru a relansa negocierile politice blocate, în vederea opririi războiului.

Joi, mişcarea Houthi a declarat că a lansat o rachetă îmootriva unei fabrici de distribuţie a produselor petroliere a Aramco din oraşul Jeddah, de la Marea Roşie, pe care Houthi au atacat-o în noiembrie 2020, lovind un tanc petrolier.

Aramco şi autorităţile saudite nu au comentat în legătură cu afirmaţia de joi.

Alianţa militară a intervenit în Yemen în martie 2015, după ce Houthi au demis guvernul susţinut de Arabia Saudită în capitala Sanaa.

Conflictul este văzut pe scară largă în regiune ca un război de proximitate între Arabia Saudită şi Iran.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită a declarat duminică că a efectuat atacuri aeriene asupra obiectivelor militare Houthi din Sanaa şi alte regiuni şi a avertizat că ”civilii şi obiectele civile din Regat sunt o linie roşie”.

Potrivit coaliţiei, reprezentanţii Houthi au fost încurajaţi după ce noua administraţie americană a revocat în februarie desemnarea sa ca organizaţie teroristă, a informat presa de stat.

Săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancţiuni pentru doi lideri militari Houthi, în urma creşterii atacurilor împotriva oraşelor saudite şi a intensificării luptelor în regiunea Marib a Yemenului.

În Sanaa, un martor a vorbit despre mai multe atacuri aeriene.

Televiziunea Al Masirah, condusă de Houthi, a declarat că avioanele de război ale coaliţiei au bombardat districtele al-Nahda şi Attan.

Războiul, care se află într-un blocaj militar de ani de zile, a ucis zeci de mii de oameni şi a împins Yemenul în pragul foametei. Houthii afirmă că luptă împotriva unui sistem corupt şi a unei agresiuni străine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Pontus Euxinus
8.03.2021, 06:24:08

s-a incins tarata-n araboi. acu' se lasa cu bombardeaua :)

-1 (3 voturi)
Lica Mosu
8.03.2021, 07:18:59

@ Autor... anonim ! Ce model de ,,dronă” e ?? O fi de..... ultimul tip !!

+1 (1 vot)
Ion Ionescu
8.03.2021, 07:55:34

(Daca ati mai citit postarea atunci, vă rog să o ignorati) In cartea ‚BIBLIA DEZGROPATĂ’, savantii israelieni ISRAEL FINKELSTEIN și NEIL ASHER SILBERMAN au stabilit că biblia evreilor (Tora) este falsă, atât faptele descrise cât și personajele principale Noe, Moise, Avram etc sunt fictive. Cei doi savanți israelieni dovedesc cu probe certe (prezentate pe larg în carte) că (citez): „-Israelienii NU au fost niciodată în Egipt, NU au rătăcit prin deșert, NU au cucerit țara [Canaan] într-o campanie militară și NU au lăsat-o moștenire celor douăsprezece triburi ale lui Israel. Prin urmare Exodul NU a existat. -Regatul unit al lui David și Solomon, descris fals în Tora ca fiind putere regională, era cel mult un MIC regat tribal. -Ierusalimul a fost doar un mic oraș de văcari, fără importantă economică, culturală sau militară și NU capitala glorioasă a unui imperiu.” Vă rog să rețineți că mesajul cărții celor doi savanți israelieni nu contestă existența lui Dumnezeu (nu e un mesaj ateu), nu este unul anti-creștin (Cuvântul Noului Testament fiind neatins) și nici antisemit (cei doi autori sunt iubiți și idolatrizați în Israel, deoarece marea majoritate a israelienilor este educată, inteligentă și iubitoare de adevăruri științifice). *** Cartea poate fi comandată si din România (doar în limba engleza), la preturi începând cu 60 lei. Link Wikipedia ro.wikipedia.org/wiki/Biblia_dezgropată

-5 (5 voturi)
Stefan din Nord
8.03.2021, 07:56:12

Citeam alaltaieri tot aici ca yemenitii mor la propriu de foame se prefigureaza o catastrofa umanitara la ei . Cand colo, nehalitii astia dau cu bombardeaua in vecini .

-2 (6 voturi)
Bula cel mititel
8.03.2021, 09:42:41

De Yemen a inceput sa se aleaga praful de cand cu Primavara Araba, care a mai distrus cateva tari. Cine a fost papusarul?

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările