Asia

articolul anterior articolul urmator

Fostul şef chinez al Interpol a pledat vinovat pentru luare de mită

0
20 Jun 2019 13:23:04
Autor: Ştefana Radu
Fostul sef al Interpol Meng Hongwei, flancat de politisti intr-un tribunat din Tianjin FOTO AFP
Fostul sef al Interpol Meng Hongwei, flancat de politisti intr-un tribunat din Tianjin FOTO AFP

Fostul şef al Interpol, Meng Hongwei, a pledat vinovat în cadrul unui proces din China, joi, recunoscând că a acceptat mite în valoare de 2,1 milioane de dolari, scrie France Presse.

Tribunalul 1 din Tianjin a spus că Meng „ a arătat regret” în timpul audierii, care a fost punctul culminant al unui caz dramatic care a afectat organizaţia internaţională de poliţie şi a adus în atenţia publică sistemul judiciar opac al Chinei.

Verdictul va fi anunţat „la o dată şi o oră alese”, potrivit comunicatului de presă al tribunalului din nordul Chinei, în care nu s-au precizat alte detalii.

Fotografiile publicate de tribunalul din Tianjin îl prezintă pe Meng, care a dispărut în cursul anului trecut, flancat de doi poliţişti în sala de judecată, purtând o haină maro deschis. Părul său a albit şi părea abătut, comparativ cu pozele din 2017.

Meng se numără printre un grup din ce în ce mai mare din Partidul Comunist care a fost vizat de campania anticorupţie a preşedintelui chinez Xi Jinping, despre care criticii au spus că e un instrument de a-i înlătura pe duşmanii politici ai liderului de la Beijing.

Peste un milion de oficiali au fost pedepsiţi până acum, în cei şase ani petrecuţi de Xi în fruntea ţării.
Meng a dispărut în luna septembrie a anului trecut, în timpul unei vizite în China, din Franţa, acolo unde Interpolul are sediul, şi a fost ulterior acuzat că a primit mită şi a fost exclus din Paridul Comunist.

Tribunalul a comunicat că între 2005 şi 2017, Meng s-a folosit de statutul său şi de funcţii, inclusiv cea de vicepreşedinte al securităţii publice şi şef al poliţiei marine, pentru a acumula bani din mită în valoare totală de 2,1 milioane de dolari.

Ca ministru adjunct al securităţii, Meng era responsabil de mai multe portofolii sensibile, inclusiv de divizia antiteroristă a ţării şi conducea răspunsul la violenţele din regiunea de nord-vest a Chinei, Xinjiang.

În timpul mandatului lui Meng, biroul chinez de securitate publică a arestat şi interogat mai mulţi dizidenţi chinezi importanţi, inclusiv pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, care a fost încarcerat şi a murit de cancer la ficat în custodia poliţiei, în 2017.

La Interpol, Meng trebuia să ducă la bun sfârşitul un mandat de patru ani, care se încheia în 2020.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii