Asia

articolul anterior articolul urmator

FOTO Hong Kong: „Ziduri Lennon“ asemănătoare simbolului din Cehia apar peste tot în oraş, cu mesaje antiguvernamentale

2
12 Jul 2019 13:18:17
Autor: Ştefana Radu
FOTO AFP
FOTO AFP

Acoperite de bileţele cu mesaje de sfidare la adresa guvernului din Hong Kong, aşa-numitele „Ziduri Lennon“ au apărut în tot oraşul, deşi s-au iscat şi conflicte din cauza faptului că loialiştii Beijingului vor să le distrugă, notează France Presse.

Primul zid a fost o variantă originală a Hong Kongului, după peretele de graffiti din Praga, care a luat naştere după asasinarea lui John Lennon din 1980.
 
Oricine poate picta pe zidul din Praga, transformându-l astfel într-o pânză care evoluează continuu de mesaje culturale inspirate de către fostul star Beatles.
 
 
Versiunile Hong Kongului reflectă anii recenţi de turbulenţe politice, în contextul în care Beijingul reprimă libertăţile oraşului, şi au apărut prima dată în 2014.
 
În acel an, protestele conduse de studenţi au ocupat intersecţii-cheie din Hong Kong pentru mai bine de două luni, cerând dreptul de a alege în mod direct liderul oraşului.
 
Un „Zid Lennon“ a apărut pe scările care duceau spre parlamentul oraşului, fiind acoperit cu mii de bileţele. Pe un steag care atârna de un pod din apropierea zidului scria un citat din Lennon: „Poţi spune că sunt un visător, dar nu sunt singurul“.
 
Acele proteste nu au obţinut concesiile dorite de la Beijing şi zidul a fost îndepărtat atunci când taberele de proteste au fost dispersate.
 
 
Cinci ani mai târziu, Hong Kongul este din nou prins în proteste antiguvernamentale de amploare, de această dată declanşate de către un plan nepopular şi profund dispreţuit de a permite extrădările către China continentală.
 
„Ziduri Lennon“ au apărut prin multe locuri din oraş, după ce cel din faţa parlamentului a fost distrus de către o mulţime de susţinători proguvernamentali, acum două săptămâni.
 
Zidurile poartă o mare varietate de mesaje pentru Carrie Lam, liderul pro-Beijing al oraşului, de la politicos la profan.
 
 
Protestatarii lasă cutii de pixuri şi bileţele la fiecare zid şi le acoperă cu plasttic pentru a proteja mesajele de ploile dese din Hong Kong. Printre miile de mesaje, sunt şi îndemnuri: „Rezistă“ sau „Nu-ţi pierde speranţa“. Sau afirmaţii care ţintesc direct Beijingul: „Hong Kong nu este China... încă“. „Fii răbdător, fii ca apa“ scrie pe un alt bileţel, făcând referire la adaptabilitatea despre care vorbea legenda Bruce Lee.
De asemenea, sunt multe mesaje transmise de vizitatori străini sau locuitori: „Rămâi puternic, Hong Kong, New Yorkul te susţine“, „Sunteţi cei mai curajoşi“.
 
Însă zidurile au devenit şi puncte fierbinţi. Miercuri noapte s-au iscat conflicte atunci când grupuri de persoane care susţineau guvernul de la Hong Kong au început să rupă biletele şi să distrugă zidul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
12.07.2019, 16:20:25

Ba boilor, China este cel mai dezvoltat stat din lume ! Voi ce vreti ? Democratie, libertae, pace asa cum are Romanica, cel mai sarac stat din Europa ?

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
12.07.2019, 21:08:01

Operațiunea „maidan” a mai evoluat puțin.

Modifică Setările