Asia

articolul anterior articolul urmator

FOTO „O lume de apă“: 80% din capitala filipineză a fost inundată de ploile torenţiale

0
10 Aug 2012 18:24:48
Autor: Andreea Florica
80% din capitala filipineze a fost inundată FOTO Reuters
80% din capitala filipineze a fost inundată FOTO Reuters

Ploile torenţiale au provocat cea mai gravă inundaţie din 2009 până în prezent, jumătate din capitala filipineză fiind sub ape, şi au dus la alunecări de teren în urma cărora nouă oameni şi-au pierdut viaţa, în timp ce alţi zeci de mii de localnici vor fi evacuaţi din zonele afectate.

În urma inundaţiilor catastrofale din Manila, cel puţin 70 de persoane au murit şi aproape 2,5 milioane de oameni din populaţia de 12 milioane a capitalei au fost afectate,  în taberele de refugiaţi înghesuindu-se şi câte 300.000 de oameni. Tragedia a început odată cu sosirea taifunului Saola şi a continuat cu alunecările de teren şi cu inundaţiile devastatoare.

Este ca o lume a apei“, a spus Benito Ramos, şeful agenţiei responsabile de gestionarea dezastrelor. El a adăugat că ploile au inundat 80% din capitala Manila şi le-a cerut rezidenţilor din zonele expuse alunecărilor de teren şi inundaţii să rămână în centrele de evacuări. Deoarece solul e saturat, chiar şi o mică aversă ar putea fi periculoasă, a adăugat el. În total, în Filipine s-au înregistrat 113 morţi de la sfârşitul lunii iulie, a precizat Consiliul naţional de prevenire şi administrare a catastrofelor naturale.

În suburbia Quezon City din Manila, o alunecare de teren a îngropat mai multe case de la poalele unui deal, nouă oameni fiind prinşi sub pământ. Trupele armatei şi poliţia au săpat frenetic pentru a-i salva, dar a fost prea târziu: cadavrele unor victime au fost găsite lângă o uşă, încercând, probabil, să fugă de furia naturii.

Televiziunile locale au difuzat imagini cu salvatorii suspendaţi de frânghii, încercând să-i aducă în siguranţă pe cei ale căror case au fost inundate. Mulţi dintre ei, blocaţi în locuinţe, au sunat disperaţi la posturile de radio sau TV, cerând ajutoare: „Trebuie să fim salvaţi”, a spus Josephine Cruz către postul de radio DZMM, în timp ce nivelul apei creştea în jurul casei sale din Quezon. Ea era blocată în locuinţa de două etaje împreună cu alte 11 persoane, inclusiv mama de 83 de ani: „Nu putem ieşi din cauza că apa a depăşit statura noastră“, a spus ea.Un post de televiziune local a relatat că a primit apeluri telefonice de la oameni ale căror rude erau blocate de ape, fără mâncare de marţi dimineaţă.

Vehiculele şi chiar camioanele grele au întâmpinat dificultăţi în a se deplasa pe străzile inundate, multe maşini fiind blocate în apele noroioase. Puţinele magazine care au mai rămas deschise au rămas repede fără provizii, cumpărătorii aşteptând la cozi interminabile.

Vineri, după ce apele au început să se mai retragă, echipajele de intervenţii au anunţat că prioritatea lor este de a le furniza sinistraţilor apă potabilă, alimente şi medicamente cât mai repede posibil, în contextul în care serviciile meteorologice au anunţat o posibilă revenire a ploilor în zilele următoare.

Din cauza lipsei de personal, Guvernul şi serviciile de salvare au lansat un apel către voluntari, pe care îi cheamă să participe la distribuirea ajutoarelor către sinistraţi. „Avem nevoie de cât mai multe persoane care să participe la această operaţiune masivă", a declarat Sheila Alinsangan, din cadrul Ministerului Protecţiei Sociale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii