Asia

articolul anterior articolul urmator

FOTO Transformările sociale din China distrug relaţiile dintre părinţi şi copii

1
19 Sep 2013 16:35:05
Autor: Bianca Andrieş
Bătrânii din China au fost părăsiţi aproape complet de copiii lor. FOTO: The Wshington Post
Bătrânii din China au fost părăsiţi aproape complet de copiii lor. FOTO: The Wshington Post

Valorile tradiţionale care uneau familiile din China au fost puternic afectate în ultimii ani de crizele societăţii, marcată de comunism radical, urmat de capitalism agresiv. Într-o ţară recunoscută pentru importanţa acordată supunerii filiale, zeci de milioane de vârstnici pierd ritmul galopant al evoluţiei ţării şi sunt lăsaţi să sufere în sărăcie, boală şi depresie.

Criza actuală a societăţii chineze a devenit atât de gravă încât guvernul a aprobat în iulie o lege care permite părinţilor să-şi dea în judecată copiii care nu-i vizitează şi care nu-i îngrijesc. „Mulţi copii din zona rurală nu-şi tratează cum trebuie părinţii”, a declarat Zhao Yaohui, cadru academic la Universitatea Peking şi coautor al unui studiu recent despre populaţia vârstnică din China.

Timp de secole, patriarhii au controlat resursele limitate ale familiilor de la ţară, noteză ziarul amrican „The Washington Post”. Dar astăzi, spune Zhao, „bătrânii nu mai au aşa multă putere sau bunuri pentru a cumpăra respectul şi susţinerea copiilor lor”.

Printre cei 185 de milioane de oameni peste 65 de ani (într-o ţară cu o populaţie de 1,351 de miliarde de chinezi, în 2012), aproape un sfert trăiesc sub limita sărăciei, mai mult de o treime se confruntă cu probleme zilnice şi aproape jumătate prezintă simptome de depresie, potrivit studiului lui Zhao.

 

Rezultatele au fost chiar mai sumbre la sate decât la oraşe, unde pensiile sunt mai mari. În fapt, există de trei ori mai multe şanse ca bătrânii din zonele rurale să fie săraci, faţă de cei din zonele urbane.

Migraţia de la sat la oraş a modificat şi mai puternic structura socială a naţiunii. Dacă în anii 1990 70% din părinţii din zonele rurale locuiau împreuncă cu copiii lor, deveniţi la rândul lor adulţi, până în 2006 media a scăzut la 40%, potrivit unui raport din 2012 întocmit de organizaţia internaţională World Bank.

În multe sate sunt abandonate din ce în ce mai multe case, lăsate în urmă de chinezii care şi-au părăsit locurile natale pentru a-şi găsi o slujbă la oraş. În timp ce casele nou construite au rămas nelocuite, „cele foarte vechi sunt locuite de bătrâni”, a declarat un muncitor din zona rurală.

Ritmul rapid de îmbătrânire a populaţiei chineze este extrem de periculos pentru viitorul economic al ţării. Până în 2053, numărâtul vârstiniclor va creşte la 487 de milioane de chinezi (35% din populaţie), faţă de cele 12% din prezent, potrivit datelor furnizate de guvernul Chinei. Până la acea dată vor exista mai mulţi pensionari chinezi decât întreaga populaţie a Statelor Unite, riscând un blocaj al economiei chineze.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Olga Lazin
23.09.2013, 09:44:21

La fel si in Romania, bietii batrani sunt abandonati de copii lor totalmente. Voi de ce nu face ti un studiu in acest sens. Sunt 3 milioane de Romani tineri plecati dupa asa-zisa revolutie; sugerez sa faceti un studiu al nivelului de viata al batrinilor; daca exista unul, in afara de ajutoare. Rusine!

Modifică Setările