Cum a pierdut India, „laboratorul farmaceutic” al lumii, bătălia de imagine cu China în războiul cu COVID-19 FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii mor cu zile în spitale din cauza lipsei de oxigen FOTO Getty Images
Oamenii mor cu zile în spitale din cauza lipsei de oxigen FOTO Getty Images

În India epidemia Covid-19 pare scăpată total de sub control, fiind înregistrate cazuri record de contaminare precum şi un număr impresionant de victime. Comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a ajuta ţara cu 1,3 miliarde de locuitori. În al 12-lea ceas şi guvernul indian care a rechemat la serviciu şi trimis în spitale tot personalul medical din cadrul forţelor armate indiene.

Potrivit informaţiilor, personalul medical care activează la diverse cartiere generale ale forţelor armate şi navale a fost mobilizat şi trimis la spitalele civile, iar buteliile de oxigen ale armatei vor fi cedate pentru utilizarea medicală în spitale. Forţele aeriene indiene participă la efortul comun prin transportarea tancurilor şi buteliilor de oxigen între statele indiene, a declarat vineri premierul Narendra Modi. Acolo unde este posibil, se va pune la dispoziţia civililor infrastructura medicală a armatei şi se vor construi mai mule spitale de campanie pentru pacienţii cu COVID-19, a declarat armata indiană.

GALERIE FOTO Dezastrul sanitar din India

Criza din India, unde pandemia de Covid-19 este de o gravitate fără precedent, este „mai mult decât sfâşietoare”, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Ghebreyesus.

„Organizaţia face tot ce poate, oferind consumabile şi echipamente esenţiale, inclusiv mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie mobile prefabricate şi echipamente de laborator”, spune Ghebreyesus.

În doar câteva zile, varianta „indiană” a coronavirusului a aruncat ţara de 1,3 miliarde de locuitori în haos, determinând autorităţile să ceară ajutor de urgenţă mai multor naţiuni.

În India s-a înregistrat luni un record mondial de peste 350.000 de persoane infectate într-o singură zi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a redistribuit mai mult de 2.600 de angajaţi în această ţară pentru a sprijini activităţile de supraveghere, consiliere tehnică şi eforturile de imunizare, a spus oficialul OMS.

În marile oraşe, şi mai ales în capitala New Delhi, martorii vorbesc despre holuri de spitale pline cu paturi şi tărgi şi familii implorând să li se dea apropiaţilor oxigen sau să fie internaţi, unii murind chiar la uşa spitalelor.

Maria Van Kerkhove, managerul tehnic al luptei împotriva Covid-19 din cadrul OMS, a cerut tuturor ţărilor „să nu lase garda jos” pentru a evita o accelerare a epidemiei ca în India. „Situaţia este fragilă la nivel global”, a spus ea.

În toată lumea, „cazurile au crescut pentru a noua săptămână consecutiv, iar decesele au crescut pentru a şasea săptămână consecutiv. Au existat aproape la fel de multe cazuri în lume săptămâna trecută ca în primele 5 luni ale pandemiei”, a subliniat şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Un dezastru previzibil

Când India, anunţă peste 350 000 de noi contaminări în 24 de ore, cifra este într-adevăr stupefiantă. Experţii afirmă însă că realitatea este şi mai dezastruoasă pentru că datele furnizate de autorităţi nu corespund cu ceea ce se întâmplă efectiv pe teren. De unde deducţia că în prezent în fiecare zi câteva milioane de indieni sunt contaminaţi cu Covid.

Cum este posibil acest lucru într-o ţară care se credea mai puţin afectată de epidemie, şi în care acum câteva săptămâni autorităţile decretau „victoria împotriva virusului”? Primul ministru Narendra Modi nu este străin de acest dezastru. În contextul unor alegeri regionale derulate în cursul acestei luni, premierul Modi, având ca scop suprem câştigarea acestora, a multiplicat reuniunile electorale. Mii şi mii de persoane au participat, fără mască şi fără să respecte distanţele de securitate, la mitinguri şi la pelerinaje religioase.

Festivalul Kumbh Mela India FOTO EPA-EFE

Marea densitate de populaţie în oraşele indiene precum şi faptul că mijloacele de transport sunt mereu luate cu asalt sunt alte explicaţii pentru explozia de contaminări. Pe de altă parte, autorităţile au subestimat în mod indiscutabil pericolul. Spitalele indiene nu fac faţă fluxului de bolnavi şi mii de oameni au murit din lipsă de locuri, de echipamente şi de oxigen.

Un expert francez în istoria Indiei, Frédéric Landy, profesor la Universitatea Paris-Nanterre,spune că acest tsunami de contaminări fusese prezis iniţial anul trecut, dar iată că el a venit în primăvara acestui an. Un festival religios aflat în derulare din luna ianuarie în nordul Indiei a atras 25 de milioane de participanţi, dintre care patru milioane şase sute de mii s-au aflat în acelaşi spaţiu pe o durată scurtă de două zile la mijlocul lunii aprilie… Nu sunt deci greu de identificat cauzele dramei actuale. Iar noul virus mutant, aşa-numita tulpină indiană, este, s-ar părea, mai rezistent la vaccinurile existente în prezent. Oricum, în India doar 114 milioane de persoane s-au vaccinat deocamdată.

India pierde bătălia de imagine cu China în războiul cu noul coronavirus

Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Franţa precum şi alte ţări, în ciuda problemelor pe care le au şi ele din cauza pandemiei, trimit acum ajutoare Indiei. Aceste ţări se mobilizează însă şi din alte motiv - l-am putea numi geopolitic. India este pe cale de a pierde o bătălie de imagine faţă de China. În contextul rivalităţii crescânde dintre Statele Unite şi China, occidentalii au găsit în India un aliat. Atuurile economice ale Indiei sunt considerabile, India a fost numită deseori „laboratorul farmaceutic” al lumii.

Ori, se pune acum întrebarea: ce fel de laborator este acesta dacă nu reuşeşte să producă vaccin pentru propria sa populaţie? India şi China sunt marii rivali regionali, av#nd populaţii aproximativ egale ca număr. China se poate lăuda însă, în prezent, cu adevărat că a „învins virusul” şi că a reuşit să readucă viaţa la normal. Autorităţile chineze au acum un motiv suplimentar de a considera gestiunea lor pe timp de criză ca fiind superioară celei occidentale precum şi celei adoptată de marele ei vecin şi rival, India.

 Criză umanitară

Stocarea de oxigen şi alte medicamente esenţiale de către populaţie pune presiuni adiţionale pe sistemul de sănătate din India, deja greu afectat de numărul imens de cazuri zilnice. Medicii indieni spun că pacienţii în stare critică în număr mare din spitale vor muri în număr mare dacă criza de oxigen continuă să se înrăutăţească. India a înregistrat un nou record mondial de cazuri noi în ultimele 24 de ore.

India a înregistrat 352.991 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore, depăşind vechiul său record mondial. Pe lângă numărul mare de infectări, India înregistrează şi un număr mare de decese – 2812 cel mai mare de până acum.

india coronavirus

În ultima săptămână, numărul deceselor a crescut cu 89% şi un total de 2,2 milioane de cazuri noi. Numărul total de cazuri de la începutul pandemiei a depăşit 17 milioane.

În acest context, oamenii au început să cumpere şi să depoziteze oxigen şi medicamente esenţiale în propriile case, de frica infecţiei, iar medicii spun că acest comportament pune şi mai multă presiune pe sistemul medical care se străduieşte să aducă suficient oxigen pentru pacienţii în stare critică.

Oamenii au început deja să cumpere individual oxigen şi medicamente precum remdesivir. Unii le cumpără pentru a-şi ajuta rudele bolnave de Covid aflate în spital în stare gravă, dar alţii pur şi simplu le depozitează în case de frica unei infecţii.

Un bărbat a declarat unei televiziuni locale că a stat la coadă mai multe ore pentru a umple un cilindru de 10 litri de oxigen pentru tatăl său de 65 de ani internat la un spital din Delhi.

Astfel, a apărut deja o piaţă neagră de oxigen şi remdesivir, iar cilindrele şi injecţiile cu medicamente se vând pentru preţuri exorbitante. În weekend, trei bărbaţi au fost arestaţi pentru că au încercat să vândă injecţii cu remdesivir pentru aproximativ 440 euro bucata.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite