GALERIE FOTO A doua zi de proteste anti-japoneze în China. O fabrică Panasonic a fost incendiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi tineri chinezi vor ca ţara lor să declare război Japoniei FOTO Reuters
Mulţi tineri chinezi vor ca ţara lor să declare război Japoniei FOTO Reuters

Protestele anti-japoneze din China au continuat şi în cursul zilei de duminică. Chinezii au ţintit magazinele mărcilor din Japonia şi au chemat la un boicot al produselor venite din ţara niponă.

Dacă săptămâna trecută protestele erau sporadice, la final de săptămână ele s-au extins în mai multe oraşe şi au devenit violente, poliţia fiind nevoită să răspundă cu gaze lacrimogene în oraşul Shenzen. 

Magazine japoneze atacate

Tensiunile au fost mari, după cum transmit şi corespondenţii Associated Press de la faţa locului. Protestatarii au incendiat o fabrică Panasonic şi o reprezentanţă Toyota din portul Qingdao, au invadat un magazin din oraşul Changsha şi au asaltat mai multe supermarketuri din alte oraşe. 

Deşi poliţia a încercat să liniştească protestatarii, ei nu au putut să nu apeleze la gaze lacrimogene pentru a răspândi protestatarii din Shenzen. În oraşul Guangzhou, protestatarii au intrat într-un hotel de lângă consulatul japonez şi au distrus un restaurant nipon. 

Protestele s-au extins în 72 de oraşe

În total, manifestaţiile s-au extins în 72 de oraşe din China. În Beijing, şase cordoane de poliţie au fost puse în faţa ambasadei japoneze înainte ca protestatarii să reapară. Atunci când au venit, au fost aruncate sticle de apă asupra poliţiştilor. 

„Dacă Japonia nu se retrage de pe insule trebuie să mergem la război. Chinezii nu se tem“, a declarat un student de 19 ani pentru Reuters. El a făcut referire la insulele din Marea Chinei de Est pe care autorităţile de la Tokio le-au cumpărat de la un proprietar japonez privat. Zona din jurul insulelor ar putea conţine resurse valoroase de gaz. Beijing-ul a numit acţiunea japonezilor o violare a suveranităţii săi. 

Ai Weiwei: „În China nu există proteste organizate de oameni“

Cu toate că protestatarii au fost agresivi şi cu poliţiştii, artistul chinez disident Ai Weisei a declarat pentru Reuters că acţiunile oamenilor ar fi fost încurajate de către guvern pentru a pune presiune pe Japonia. 

„Chinezii ar trebui să le mulţumească japonezilor pentru că, pentru prima oară, pot să pornească un protest uriaş pe propriul lor pământ. În China nu există proteste organizate de oameni“, a declarat Weiwei. 

În acelaşi timp, autorităţile japoneze au cerut Chinei să se asigure că cetăţenii niponi nu vor avea probleme din cauza protestatarilor, iar afacerile japoneze nu vor avea foarte mult de suferit. 

Protestele ar putea continua şi în zilele care urmează, mai ales că luni, 18 septembrie, China marchează ocupaţia japoneză asupra unor părţi ale ţării în timpul războiului. 

Mesajul Statelor Unite ale Americii

Între timp, la Tokio a sosit ministrul apărării din Statele Unite ale Americii, Leon Panetta. El a dat un mesaj în privinţa conflictului. 

Panetta s-a declarat îngrijorat că cele două ţări se provoacă în această privinţă şi că o lipsă de judecată ar putea duce la conflict şi violenţă în regiune. SUA au reasigurat Japonia, Filipine şi alţi aliaţi din zonă că nu vor ceda influenţa acestora Chinei. Cu toate acestea, administraţia Obama nu a clarificat cum va face acest lucru dacă în zonă ar începe un conflict mai mare. 

După ce-şi va încheia vizita la Tokio, Panetta îşi va continua turneul asiatic la Beijing, unde se va întâlni cu mai mulţi lideri locali. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite