Gest fără precedent al unui ministru japonez: a anunţat că îşi ia un concediu de paternitate de două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul japonez al mediului Shinjiro Koizumi a anunţat miercuri că-şi va lua două săptămâni de concediu de paternitate la naşterea primului său copil – un gest fără precedent pentru un politician într-o ţară cu o cultură a muncii puternică, de la care puţin angajaţi bărbaţi se abat, deşi au acest drept.

Koizumi, în vârstă de 38 de ani, a transmis că a decis să-şi ia două săptămâni de concediu în primele trei luni de viaţă ale primului său copil - care se va naşte luna aceasta - după ce şi-a dat seama cât de greu îi va fi soţiei sale să aibă singură grijă de un bebeluş. 

În ciuda faptului că Japonia oferă unul dintre cele mai generoase sisteme de concediu de paternitate –de altfel, ambii părinţi au dreptul la până la un an de concediu după naşterea unui copil - rareori angajaţii bărbaţi profită de acest drept, de teama că gestul lor va fi considerat lipsă de loialitate faţă de locul de muncă.

Decizia ministrului japonez al mediului este cu atât mai semnificativă cu cât Koizumi, fiul unui fost premier, este considerat un viitor candidat la funcţia de prim-ministru.

„Sincer vorbind, m-am tot frământat cum să fac să-mi iau acest concediu de paternitate şi în acelaşi timp să-mi îndeplinesc datoria publică de ministru al mediului”, a spus Koizumi adresându-se colegilor săi din minister. El şi-a anunţat intenţia încă de anul trecut, iar la acel moment a fost criticat.

„Însă trebuie să schimbăm nu doar sistemul, ci şi atmosfera”, a adăugat el precizând: „Concediul meu de paternitate e tratat masiv în buletinele de ştiri, însă sper ca în viitor acest lucru să nu se mai întâmple”.

Yumiko Murakami, directorul Centrului din Tokyo al Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OECD) a explicat că Japonia nu a preluat încă noţiunea de echilibru viaţă-muncă, deşi ţara are un sistem generos de concediu de paternitate. În realitate, angajaţii bărbaţi se tem că le va fi afectată cariera şi că loialitatea lor faţă de locul de muncă va fi pusă sub semnul întrebării, astfel că preferă să nu-şi ia acel concediu - chiar dacă e vorba de unul scurt, de două săptămâni. 

Anul trecut, un angajat al producătorului de articole sportive Asics a dat în judecată compania acuzând-o că n-a mai fost luat în considerare pentru promovare după ce s-a întors din concediul de paternitate. Un imigrant canadian, care trăieşte de 30 de ani în Japonia, angajat al unei companii de servicii financiare, a spus că după ce nu i s-a permis să-şi ia concediu şi l-a luat oricum, iar la întoarcere, după cinci luni, a început să fie hărţuit la locul de muncă.

Cel mai recent raport al Forumului Economic Mondial privind inegalitatea de gen a arătat că în Japonia femeile petrec de patru ori mai mult timp decât bărbaţii ocupându-se de munci casnice – consumând resurse care ar putea fi investite pe piaţa muncii sau în politică.

Decizia ministrului vine şi în contextul în care în 2019 Japonia a avut cea mai mică natalitate din 1899, de când sunt consemnate naşterile. Koizumi a oferit acest argument în îndemnul său ca bărbaţii să profite de concediul de paternitate la care au dreptul.

„Rata scăzută a natalităţii îi determină pe oameni să-şi pună întrebări: poate aşa gândesc oamenii aici, poate e cultura sau poate e un mediu de lucru în care oamenii nu sunt tocmai încurajaţi să facă copii”, a spus Murakami, preşedintele OECD.

Gestul ministrului mediului creează un precedent care arată cât este de conservatoare societatea japoneză, dar care poate fi şi un mesaj pentru angajaţi în general că este în regulă să faci asta, spune expertul.

„Cred că e un anunţ cu încărcătură simbolică, unul foarte important. Faptul că cineva face asta în mod public este încurajator şi ne dă speranţă, însă ne arată şi cealaltă parte a monedei, şi anume cât de mult se munceşte în Japonia şi cât este de în urmă în raport cu restul lumii”, concluzionează Murakami.

Reacţiile publice în urma anunţului ministrului au fost împărţite, unii criticându-l că nu-şi ia în serios responsabilităţile, alţii văzând în decizia sa „un prim pas către schimbare”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite