Hong Kong: revoluţia creştină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele din Hong Kong, ale căror imagini dramatice au făcut înconjurul lumii, sunt pentru democraţie. Însă mişcarea care a blocat centrul financiar al oraşului are în substrat tensiuni mult mai vechi: relaţia Chinei comuniste cu creştinismul.

Imaginile dramatice cu intervenţia în forţă a autorităţilor chineze pentru a dispersa zecile de mii de oameni care au blocat mai bine de o săptămână centrul Hong Kong-ului au făcut înconjurul lumii, captând întreaga atenţie acordată subiectului. Astfel, faptul că mulţi dintre protestatarii din spatele mişcării prodemocraţie sunt creştini este un lucru prea puţin ştiut. 

Joshua Wong, liderul de 17 ani al grupului de activişti de la care au izbucnit protestele, este protestant. Un alt cofondator al grupului este un fost preot. Doi dintre cei trei lideri au mişcării Occupy Central sunt creştini. Un fost episcop catolic al Hong Kong-ului este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai valului de proteste. 

„Creştinismul a fost un element vizibil al demonstraţiilor: s-au format grupuri de rugăciune, protestatarii au venit cu cruci şi citeau Biblia pe stradă”, transmite corespondentul „The Wall Street Journal” în Hong Kong, într-o amplă analiză asupra religiei ca factor în manifestaţiile din oraşul-insulă.  

Bisericile din Hong Kong joacă un rol discret, dar important în mişcarea de protest din oraş, oferind mâncare şi adăpost manifestanţilor. În Hong Kong, bisericile sunt fac parte din societate, spre deosebire de China continentatlă unde religia şi practicile religioase sunt controlate strict. 

image

Mulţi protestatari se roagă şi citesc împreună din Biblie. FOTO via „Foreign Policy”

Biserica Catolică a ajuns în Hong Kong în 1841, în acelaşi an în care britanicii i-au învins pe chinezi şi au preluat insula de la ei. De-atunci, instituţiile creştine au devenit parte integrantă a societăţii civile din Hong Kong. 

Deşi protestele de acum au ca scop declarat obţinerea de alegeri libere pentru funcţia de conducere a Hong Kong-ului, mulţi analişti văd mişcarea drept un efort mai amplu pentru protejarea culturii Hong Kong-ului de guvernul comunist de la Beijing, pe măsură ce acesta îşi sporeşte influenţa asupra oraşului-insulă. Creştinismul a fost, astfel, o parte importantă şi vizibilă în demonstraţii. 

De cealaltă parte, mulţi dintre oficialii înalţi din Hong Kong sunt, la rândul lor, creştini -  Carrie Lam, adjuncta liderului oraşului, şi Donald Tsang, fostul lider, sunt catolici. 

Unii consideră că prăpastia dintre creştinism şi guvernul chinez nu poate fi diminuată vreodată. „Creştinii, prin definiţie, nu au încredere în comunişti. Comuniştii oprimă creştinii, indiferent unde se află”, explică Joseph Cheng, profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea de Stat din Hong Kong, care susţine mişcarea pro-democraţie. 

Oficial, toate bisericile mari din Hong Kong au adoptat poziţii neutre faţă de proteste, încurajâng ambele tabere să dea dovadă de calm şi să-şi arate angajamentul pentru găsirea unei soluţii pe cale panică. Însă multe biserici furnizează ajutor protestatarilor. Wu Chi-wai, pastor al Bisericii Alianţa şi Misiunea Creştină, estimează că mai bine de jumătate dintre cele 1.400 de biserici protestante din Hong Kong au format grupuri pentru a sprijini mişcarea pro-democraţie. „În mijlocul protestelor se spun rugăciuni şi se cântă imnuri creştine, cum se face în Ajunul Crăciunului”, spune acesta. 

image

Mulţi protestatari se roagă şi citesc împreună din Biblie. FOTO „The Wall Street Journal”

Biserica Viţa-de-vie, cu 1.500 de enoriaşi, furnizează prim ajutor, mâncare şi adăpost protestatarilor încă de marţea trecută. „Nu ne asumăm o poziţie politică. Suntem aici pentru a ajuta oamenii din Hong Kong”, spune pastorul Andrew Gardener, care conduce biserica. 

Implicarea religiei în mişcarea de protest este o grijă în plus pentru Beijing, care a reuşit să implementeze în China continentală un sistem birocratic elaborat de agenţii şi instituţii guvernamentale pentru a monitoriza şi controla cultele religioase. 

Bisericile din Hong Kong încearcă de multă vreme să răspândească creştinismul în China. Pastorii protestanţi din Hong Kong au contribuit la extinderea confesiunilor evanghelice care, în urmă cu trei ani, făcea obiectul mai multor analize îngrijorătoare ale Partidului Comunist. 

Dintre cei 7,2 milioane de locuitori ai Hong Kong-ului, 480.000 sunt protestanţi declaraţi şi încă 363.000 sunt catolici, potrivit datelor guvernamentale din 2013. Cconfesiunile dominante sunt budismul şi taoismul. Însă mulţi dintre tinerii din oraş au fost educaţi în vasta reţea de instituţii catolice şi protestante de învăţământ. 

Printre aceştia se numără şi Joshua Wang, devenit figura emblematică a protestelor. Atunci când avea 15 ani şi învăţa la o şcoală privată protestantă din oraş - United Cristian College - a organizat şi coordonat o mişcare de protest faţă de planurile guvernului local de a introduce un curs obligatoriu de „educaţie patriotică”. Manifestaţia a dedterminat autorităţile să renunţe la idee. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/proteste-prodemocra-ie-la-hong-kong" target="_blank">View the story "Proteste prodemocraţie la Hong Kong" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite